Sfantul Luca din Mitilini

Sfantul Luca din Mitilini Mareste imaginea.

Sfantul Nou Mucenic Luca din Mitilini este sarbatorit pe 23 martie. Sfantul Luca s-a nascut in Adrianoupolis. A ramas orfam de tata la varsta de sase ani. Din cauza saraciei, este incredintat de mama sa unui comerciant, cu dorinta ca fiul ei sa se poata intretina singur.

Din relatarea vietii sale aflam ca Luca se cearta cu un copil musulman si din cearta ajunge sa-l bata. Scapa de mania turcilor atunci cand acesta le marturiseste ca doreste sa devina musulman. Este infiiat de un musulman bogat, dar din cauza mustrarilor de contiinta pentru lepadarea credintei in Hristos, cauta sa plece din casa bogatului. Nu primeste acordul sa paraseasca casa musulmanului, dar reuseste sa fuga in Galata. Aici leapada hainele musulmane si primeste imbracaminte de crestin. Ajunge la Smirna, iar dupa o vreme in insula Thera (Santorini). Aici s-a imbolnavit la un ochi si a cautat vindecare la un duhovnic. Marturisindu-si trecutul, duhovnicul il sfatuieste sa mearga in Sfantul Munte. Facand ascultare, ajunge la Marea Lavra, unde a slujit la arhondaric pentru o vreme.

Apoi s-a mutat la Manastirea Iviron, de unde egumenul l-a trimis la Schitul Prodromu, unde a fost reprimit in biserica, dupa randuiala. S-a mutat apoi la Sfanta Manastire Stavronikita, unde a primit binecuvantarea de a purta rasa.

Ispiti fiind de diavol, paraseste Muntele Athos si revine in lume. Pentru ca nu-si gasea linistea, revine in Athos. Este primit cu bucurie la Schitul Aghia Ana de catre Gheronda Visarion, caruia i-a spus toate caderile sale, dar si despre dorinta lui de a-L marturisi pe Hristos in chip mucenicesc. Dupa o vreme de nevointa in post si rugaciune, a fost tuns in monahism, iar cu binecuvantarea duhovnicului, a plecat impreuna cu Gheronda Visarion, mai intai la Mitilini, in satul Pamfilia, unde a primit o bucata din camașa insangerata a Noului Mucenic Teodor din Mitilini, iar apoi in capitala insulei Mitilini.

Aici s-a infatisat inaintea cadiului, caruia i-a spus: „Pe cand eram de treisprezece ani, am fost amagit de voi si am venit la credinta voastra, nefiind in stare sa deosebesc adevarul de minciuna. Si, fiind copil, am ramas o vreme cu ceea ce era calp si mincinos. Dar, ajungand la varsta intelegerii, am priceput ca religia voastra nu este adevarata, ci mincinoasa, iar cel pe care voi il numiti prooroc nu este prooroc, ci un inselator si facator de basme care v-a inselat pe voi toti, iar voi l-ati crezut. Afland, deci, ca religia voastra este intuneric, ma lepad de ea inaintea voastra si marturisesc credinta mea crestineasca de mai inainte, care este lumina adevarata. Eu cred si ma inchin adevaratului Dumnezeu, Domnul meu Iisus Hristos, Care va veni sa judece intreaga lume, viii si mortii, si Care va da fiecaruia dupa lucrul lui. Daca nu credeti in El asa ca mine, toti va veti osandi vesnic”.

La aceasta cadiul a raspuns: „Imi pare rau de tine, fiule. Daca nu ma asculti, o sa ai parte de multe chinuri, de care nici nu ai auzit. Deci, gandeste-te bine.” Sfantul i-a raspuns cu mult curaj: „M-am gandit mai dinainte la toate chinurile la care ma poti pune, si totusi am venit. Deci, orice ai de gand sa faci cu mine, fa degraba, fara a zabovi, si fii incredintat ca sunt curat si neprihanit, si nu ma voi lepada de credinta. Sunt crestin ortodox si crestin ortodox am sa mor. Ma inchin lui Hristos si pe Hristos Il doresc. Il marturisesc aici unde candva m-am lepadat de El din nestiinta si Il vestesc pe cunoastere adevarata.”

Este supus la multe chinuri, iar pe 23 martie, refuzand sa se intoarca la islam, a fost spanzurat in piata grecilor in Mitilini. A trecut la cele vesnice la varsta de numai 19 ani. Trupul sau a fost aruncat in mare, dar prin lucrare dumnezeiasca, marea l-a scos la tarm, iar crestinii l-au ingropat in tacere. Mormantul sau s-a facut izvor de minuni si vindecari.

Iulian Predescu

22 Martie 2019

Vizualizari: 3262

Voteaza:

Sfantul Luca din Mitilini 5.00 / 5 din 3 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Luca din Mitilini

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE