Sfantul Cuthbert

Sfantul Cuthbert Mareste imaginea.

Sfantul Cuthbert este cinstit pe 20 martie. Sfantul Cuthbert s-a nascut in 635 langa Melrose pe raul Tweed, in Scotia. In copilarie, in timp ce pastea oile, a avut o vedenie: "Dintr-odata a vazut o raza lunga de lumina strapungand intunericul noptii, iar in mijlocul ei se aflau o ceata de fiinte ceresti coborand pe pamant si primind in sanul lor un suflet de o stralucire orbitoare, si care apoi s-au intors inapoi in locasurile lor ceresti". (Viata si minunile Sfantului Cuthbert, Episcopul de Lindisfarne) Dupa aceasta vedenie afla de trecerea la cele vesnice a Sfantului Aidan si decide sa intre in obstea manastirii celtice de la Old Melrose.

Faptele bune si insanatosirea multora ca urmare a rugaciunilor Sfantului Cuthbert il fac sa fie numit „facator de minuni”. Din relatarea vietii sale aflam ca noaptea, in timp ce fratii din manastire se odihneau, Sfantul Cuthbert parasea manastirea si intra in apa marii pentru a se ruga. Vidrele, focile si pasarile marii veneau la el sa primeasca binecuvantare.

Din anul 676 se retrage pe insula Inner Farne pentru a se dedica vietii pustnicesti. Dupa 8 ani de viata pustiniceasca este numit Episcop de Lindisfarne. Calatoreste mult, straduindu-se sa vesteasca Evanghelia cat mai multor oameni. Simtind ca a venit vremea sa treaca la cele vesnice, se retarge la chilia de pe insula Farne, unde adoarme in Domnul, pe 20 martie, 687.

In anul 698, mormantul sau de la Manastirea Lindisfarne a fost deschis si astfel moastele sale au fost gasite intregi. Osemintele sale au fost puse intr-un nou sicriu. Mai tarziu, in anul 875, din cauza atacurilor vikingilor, calugarii de la Lindisfarne vor parasi manastirea si vor lua cu ei trupul sfantului.

Dupa o lunga perioada de perindare prin sudul Scotiei si nordul Angliei, moastele Sfantului Cuthbert au fost asezate in Biserica din Chester-le-Street, langa Durham. Se arata unor monahi, vestindu-le sa-l aseze la Dunholme. Aici se va ridica in cinstea lui o biserica saxona de piatra, numita White Church. In anul 1093, biserica din piatra va fi distrusa si se va ridica actuala catedrala din Dunholme (Durham de astazi), iar moastele Sfantului Cuthbert au fost asezate intr-o racla, in anul 1104. Durham devine un mare centru de pelerinaj. In vremea Reformei, racla va fi distrusa cu permisiunea regelui regele Henric al VIII-lea. Trupul sau este gasit nestricat, iar calugarilor li se permite sa-l ingroape. In 1827, mormantul sau a fost deschis, iar osemintele sale au fost gasite ferite de stricaciune.

Peste 150 de biserici i-au fost inchinate in Anglia si in Scotia, incat pe buna dreptate Cuthbert a fost socotit cel mai iubit sfant englez.

Troparul Sfantului Cuthbert
O, facatorule de minuni al Britaniei, Sfinte Parinte Cuthbert, binecuvantatule slujitor al lui Dumnezeu, care ai vorbit cu ingerii si prin propovaduirea ta te-ai facut usa de mantuire pentru multi; acum cinstim si noi pomenirea ta si iti cantam cantari de lauda. Slava lui Dumnezeu, Celui ce te-a slavit pe tine!

 

20 Martie 2018

Vizualizari: 3025

Voteaza:

Sfantul Cuthbert 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Cuthbert

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE