Sfantul Arsenie din Paros

Sfantul Arsenie din Paros Mareste imaginea.

Sfantul Arsenie din Paros - Atanasie Sergiu Sergiadis, dupa numele sau de mirean - s-a nascut in data de 31 ianuarie 1800, in orasul Ioannina, capitala regiunii Epir, Grecia. Parintii sai, fiind crestini, l-au asezat pe copil sub ocrotirea Sfantului Atanasie. La varsta de noua ani, micutul Atanasie a ramas orfan, parintii sai trecand la cele vesnice.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Atanasie a fost luat in grija de ieromonahul Grigorie Sarafis, directorul Scolii din Kydonia, din Asia Mica. In al cincilea an de studiu,tanarul l-a cunoscut pe Cuviosul Daniel din Zagora. Impreuna cu acesta din urma, la varsta de cincisprezece ani, Atanasie a plecat in Sfantul Munte Athos.

Odata ajuns in Sfantul Munte, nu dupa multa vreme, tanarul Atanasie a primit schima monahala, cu numele Arsenie. Cei doi asceti practicau si popovaduiau deasa impartasire cu Sfintele Taine, urmand traditiilor apostolice, lucru care a dus la mari conflicte. In cele din urma, dupa sase ani de vietuire athonita, datorita controverselor privind colivele si deasa Impartasanie, Cuviosul Daniel si Sfantul Arsenie au fost nevoiti sa paraseasca Sfantul Munte.

Dupa un timp petrecut in Manastirea Pendeli, in Atica, cei doi s-au retras in arhipelagul insulelor Ciclade. La scurta vreme dupa plecarea lor din Atica, manastirea in care statusera a fost atacata si distrusa de turci. Odata ajunsi in insula Paros, cei doi asceti athoniti au fost intimpinati de Cuviosul Filotei Zervakos, egumenul Manastirii Longovarda.

Cuviosul Daniel, cunoscand vremea sfarsitului sau, l-a rugat pe Sfantul Arsenie ca, dupa adormirea sa, sa-i dupa trupul in Sfantul Munte Athos. Pana la implinirea dorintei duhovnicului sau, Sfantul Arsenie a vietuit o vreme in manastirea din Síkinos si, apoi, mai multi ani, in manastirea din insula Folegandros, unde a fost hirotonit diacon si numit profesor.

La vremea potrivita, Sfantul Arsenie a mutat cinstitul trup al Cuviosului Daniel in Sfantul Munte. Intorcandu-se in Paros, spre a-l intalni ultima data pe Cuviosul Filotei Zervakos, el a fost convins de acesta sa nu mai mearga in Sfantul Munte, ci sa ramana la Manastirea Sfantul Gheorghe, din insula Paros.

In obstea Manastirii Sfantul Gheorghe slujea arhimandritul Ilie Georgidis, mare predicator al insulelor Ciclade. Aici, el si-a sporit viata ascetica, rugandu-se neincetat, citind mult din Sfanta Scriptura si mancand extrem de putin.

Pentru curatia vietii lui - dragoste, rabdare, smerenie, blandete, evlavie, asceza, rugaciune - impotriva voii sale, la insistentele mitropolitului Daniel al Cicladelor, Sfantul Arsenie din Paros a fost hirotonit preot. Dupa adormirea Cuviosului Ilie, Sfantul Arsenie a fost ales staret al Manastirii Sfantul Gheorghe. Dupa putin timp, el se va retrage din activitatile administrative si se va dedica in intregime lucrarii duhovnicesti. A fost numit duhovnic si al Manastirii Schimbarea la Fata.

Sfantul Arsenie din Paros a trecut la cele vesnice in ziua de 31 ianuarie 1877, la varsta de 77 de ani, in Manastirea Schimbarea la Fața, din Paros. El si-a cunoscut din vreme sfarsitul, spunand ucenicilor sai ca Liturghia savarsita in ziua de 30 ianuarie este ultima pe care o va savarsi in aceasta viata. Ultimele sale cuvinte au fost urmatoarele: "Doamne, predau in mainile Tale aceasta turma pe care mi-ai incredintat-o. Mantuieste-ma, Doamne, ca indreptarile Tale am cautat!"

Cinstitele sale Moaste au fost scoase spre inchinare in anul 1938. Abia mai tarziu, in anul 1967, datorita minunilor savarsite la mormantul sau, evalviei tot mai mari a poporului si eforturilor depuse de Cuviosul Filotei Zervakos spre a arata lumii viata plina de sfintenie a vrednicului Arsenie din Paros, el a fost canonizat de Patriarhia din Constantinopol.

Sfantul Cuvios Arsenie din Paros este praznuit in ziua de 31 ianuarie, cand a trecut la cele vesnice, si in ziua de 18 august, cand i-au fost scoase spre inchinare cinstitele Moaste.

"Multimile calugarilor iti aduc tie lauda prisositoare, caci te-ai aratat rau al intelepciunii celei luminatoare! Cu picaturile rugaciunilor tale, Cuvioase Arsenie, stinge vapaia sufletelor noastre si candela inimii o aprinde spre vederi duhovnicesti luminoase!"

Cinstitele sale Moaste se afla asezate in biserica mare a Manastirii Schimbarii la Fata, din insula Paros. O parte din cinstitele sale Moaste se afla asezate in biserica Manastirii Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Viata Sfantului Arsenie din Paros a fost intocmita de Cuviosul Filotei Zervakos, iar Slujba si Acatistul i-au fost intocmite de Parintele Gherasim Micraghiananitul.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 August 2013

Vizualizari: 4019

Voteaza:

Sfantul Arsenie din Paros 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE