Sfanta Matrona

Sfanta Matrona Mareste imaginea.

Zid şi acoperământ erai în timpul vieţii tale, Fericită Maică, tuturor celor ce alergau la tine şi după moarte nu încetezi să mijloceşti înaintea lui Dumnezeu pentru cei ce cu credinţă vin la mormântul tău. Pentru aceasta, auzi-ne pe noi, păcătoşii, îndureraţi şi de multe necazuri fiind stăpâniţi şi nădăjduind toţi în ajutorul rugăciunilor tale, îţi cântăm: (...)

Bucură-te, Cuvioasă Maică Matrona, caldă rugătoare lui Dumnezeu pentru noi! (din Acatistul Sfintei Cuvioase Matrona din Moscova)

SFÂNTA MATRONA DIN MOSCOVA

Sfânta Matrona (1881-1952) este una dintre cele mai mari Sfinte ale Rusiei contemporane. Ea s-a născut oarbă, iar de la vârsta de 17 ani nu şi-a mai putut folosi picioarele. Ea a ajutat numeroase persoane prin darul înainte-vederii şi prin minunile care au fost săvârşite de Dumnezeu pentru rugăciunile ei. Este cinstita pe 2 mai.

Sfânta Matrona s-a născut în familia unor ţărani săraci cu patru copii din satul Sebino, guberia Tuia. Pe piept, copila s-a născut cu un semn dumnezeiesc, o cruce în relief. Astfel, părinţii ei au înţeles că fetiţa era aleasă de Dumnezeu.

Incă de la începutul vieţii ei, Dumnezeu a descoperit vasul Său cel ales, căci în vremea afundării în apa Botezului, s-a văzut un stâlp de tămâie cu bună mireasmă ridicându-se din cristelniţă.

Pe când avea 6-7 ani, au început să se arate darurile bogate cu care Dumnezeu a înzestrat-o, căci putea să vadă gândurile şi păcatele oamenilor.

Datorită purtării de grijă a boierului satului, Cuvioasa Matrona a putut să facă pelerinaje la Kiev, Moscova şi Sankt Petersburg.

Odată, când Cuvioasa Matrona a intrat în Catedrala Sfântului Andrei unde slujea Sfântul Ioan de Kronstadt, Sfântul a poruncit ca poporul să se dea la o parte şi să îi facă loc tinerei Matrona, pe atunci în vârstă de numai 14 ani, numind-o „al optulea stâlp al Rusiei".

Pe când avea 17 ani, Dumnezeu a lipsit-o pe Sfânta Matrona de mângâierea pelerinajelor, luându-i pe neaşteptate puterea de a merge. Din acea clipă şi-a petrecut tot restul vieţii mai mult întinsă pe pat, dăruindu-se cu mai multă stăruinţă rugăciunii, postirii şi mângâierii celor ce veneau la dânsa pentru sfat şi rugăciune.

Sfânta Matrona din Moscova şi-a prezis propria moarte cu trei zile înainte de plecarea sa la Domnul. Pe 2 mai 1952, Sfânta a spus celor apropiaţi:

"Toţi, toţi să veniţi la mine şi să-mi povestiţi necazurile voastre, de parcă aş fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi şi vă voi ajuta."

După mutarea sa la Domnul, mormântul Cuvioasei Matrona a devenit loc de pelerinaj.

Pe 2 mai 1999, Alexie, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a semnat hotărârea prin care Fericita Matrona a fost trecută în rândul sfinţilor, iar cinstirea sa s-a răspândit apoi în întreaga lume pentru marea mulţime de minuni săvârşite prin mijlocirea sa.

Sfintele Moaşte ale Sfintei Matrona cea Oarbă se păstrează în prezent în Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului (Pokrovsky) din Moscova şi atrag zilnic numeroşi pelerini care cer mijlocirea Sfintei Matrona în faţa Bunului şi Dreptului Dumnezeu.

Mărturiile despre minunile din zilele noastre expuse în cartea de faţă simt doar o mică dovadă că prin rugăciunile către Sfânta Matrona s-au săvârşit numeroase vindecări ale celor slabi şi suferinzi de pe urma bolilor trupeşti şi sufleteşti.

Bucură-te, Cuvioasă Maică Matrona, caldă rugătoare lui Dumnezeu pentru noi!

Sfânta Matrona vindecă o tânără de leucemie

Vreau să povestesc cum m-a salvat Matronuşca. Intâmplarea a avut loc cu doi ani în urmă.

Am venit la Moscova pentru a intra la facultate, iar mama mea lucra şi ea aici.

După un timp m-am îmbolnăvit. Nimic nu mă ajuta. Toate tratamentele erau fără rost. La spital am fost internată cu diagnosticul leucemie acută. Aveam în continuu febră mare şi medicamentele care mi-au fost prescrise nu o puteau combate. Toate acestea s-au întâmplat în ajunul Anului Nou.

In acele zile cineva i-a povestit mamei despre Matronuşca şi chiar în noaptea Anului Nou mama a mers la cimitirul Danilovski. Deşi era ora nouă seara, cimitirul era încă deschis. Mama suferea foarte mult pentru mine şi de la lacrimi şi griji nici nu a observat că şi-a uitat în microbuzul din care a coborât geanta în care erau toţi banii noştri.

Când a ajuns la mormântul Cuvioasei Matrona, a început să se roage pentru vindecarea mea. Unul dintre creştinii care era acolo i-a dat mamei câteva flori şi pământ de la mormânt. Când mama a simţit că s-a liniştit puţin, a pornit spre casă şi abia atunci a observat că îi lipseşte geanta.

Sărmana mama nu ştia ce să facă. Şi atunci s-a întâmplat prima minune. S-a apropiat de staţie, iar acolo şoferul microbuzului i-a întins geanta cu tot conţinutul ei.

A doua minune s-a întâmplat când mama a ajuns la spital. Febra mea a dispărut ca prin minune. De sărbători nu puteam face analize, dar cred că de atunci s-ar fi putut depista că nu mai eram bolnavă.

Tratamentul meu a fost de lungă durată, dar Matronuşca m-a ajutat în tot acest răstimp.

Prietenul meu de atunci, pe care l-am cunoscut când am venit la Moscova, mi-a fost şi el alături în acele zile, iar acum suntem căsătoriţi.

Eu mi-am continuat studiile la Universitate, apoi am cumpărat un apartament la Moscova. In tot acest timp am fost de nenumărate ori la Matronuşca şi ea mereu m-a ajutat.

Cu puţin timp în urmă boala s-a reîntors. Aveam aceeaşi febră mare, iar anali-zele au confirmat că boala a recidivat.

Am mers din nou la Sfânta Matrona. In acea zi nu am reuşit să trecem să ne închinăm, căci era prea târziu, aşa că am revenit dimineaţa. Am plâns şi am rugat-o cu lacrimi să ne ajute. Ne-am întors apoi la spital.

Medicii erau convinşi de diagnosticul meu, dar la insistenţa noastră au repetat analizele.

Boala a cedat din nou cu ajutorul Matronuşcăi!

Scriu aceste rânduri, şi simt cum lacrimile mi se scurg încet pe obraz. Am revenit la cimitirul Danilovski pentru a-i mulţumi Cuvioasei. Acolo era aceeaşi femeie pe care mama o întâlnise cu doi ani în urmă. Ea a recunoscut-o pe mama şi mi-a dat o iconiţă a Matronuşcăi.

Dacă vi se întâmplă ceva, cereţi-i ajutor Cuvioasei. Ea este mereu cu mine.

Acatistul Sfintei Matrona

Sfanta Matrona din Moscova, Editura Ortodoxia

Cumpara cartea "Sfanta Matrona din Moscova"

 

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2020

Vizualizari: 4541

Voteaza:

Sfanta Matrona 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE