Mucenicii Iviriti

Mucenicii Iviriti Mareste imaginea.

Pe 13 mai sunt pomeniti mucenicii de la Iviron, sfintii care s-au impotrivit dispozitiilor patriarhale si imperiale de a uni cu forta Biserica Ortodoxa cu Biserica Catolica. Pentru ca nu au facut ascultare de acestia au fost aruncati in mare, locul in care si-au primit sfarsitul mucenicesc. Mentionam ca imparatul Mihail al VIII-lea Paleologul (1259-1282), dorind sa obtina ajutorul papei pentru a pune capat luptelor impotriva Bizantului, s-a angajat sa-i faca pe cei pe care ii conducea, sa accepte unirea celor doua Biserici. Ajutat de patrairhul Ioan al XI-lea Vékkos (1275-1282), imparatul a cerut unirea cu forta. Cei care nu au acceptat au fost ucisi.

Dintre alti sfinti de la Manastirea Iviron amintim pe: Cuviosul Gavriil Iviritul - a trait in secolul al IX-lea d. Hr, Cuviosul Ioan Iviritul - a trait in secolul al X-lea d.Hr, Cuviosul Eftimie cel Nou, ctitorul Manastirii Iviron din Sfantul Munte - a trait in secolele X si XI.

Iulian Predescu

Manastirea Iviron - Μονή Ιβήρων, Iviru, Iveron - este una dintre principalele manastirile ce inalta rugaciuni Domnului pe Sfantul Munte Athos, a treia in ordine ierarhica, intre cele douazeci de manastiri athonite, dupa Manastirea Marea Lavra si Manastirea Vatoped. In vechime, aceasta manastire se numea "Manastirea Ivirica", dupa locul de origine al ctitorului ei. Manastirea athonita Iviron, care pastreaza cu mare bucurie si evlavie Icoana Maicii Domnului Portarita, este constru­ita la mica distanta de mare.

Citeste mai multe informatii despre Manastirea Iviron

13 Mai 2021

Vizualizari: 2073

Voteaza:

Mucenicii Iviriti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE