Sfanta Scriptura este biografia noastra

Sfanta Scriptura este biografia noastra Mareste imaginea.

Sfanta Scriptura ne pune inainte nenumarate modele de oameni, unii bineplacuti lui Dumnezeu si sfinti, iar altii, potrivnici lui Dumnezeu si pacatosi; privind spre viata acestora, se cade a ne asemana celor dintai si a ne feri de faptele celor de pe urma. Aceste modele scripturistice sunt adunate de Sfantul Andrei Criteanul, in Canonul cel Mare.

Sfantul Andrei Criteanul, cercetand cu multa grija Sfanta Scriptura, priveste spre viata pacatosilor care nu s-au pocait si ne indeamna sa ne ferim de a urma lor; de asemenea, privind spre viata pacatosilor care s-au pocait, ne indeamna sa urmam pocaintei acelora, ca si noi sa primim iertarea si mila lui Dumnezeu.

Acest lucru este aratat de insusi autorul canonului, cand spune: "Pildele Scripturii celei noi iti aduc tie, ca sa te aduca pe tine, suflete, spre umilinta; ravneste dar dreptilor, iar de pacatosi te leapada, si indupleca pe Hristos cu rugaciunile tale, cu postul, cu curatia si cu smerenia."

Cantari de pocainta din Canonul cel Mare

"Ravnind neascultarii lui Adam celui intai zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu si de Imparatia cea pururea fiitoare si de desfatare, pentru pacatele mele. Vai, ticaloase suflete! Pentru ce te-ai asemanat Evei celei dintai? Ca ai cazut rau si te-ai ranit amar."

"Covarsind eu de bunavoie uciderea lui Cain, m-am facut cu stiinta ucigas al sufletului. Precum Cain asa si noi, ticalosule suflete, am adus fapte murdare Facatorului tuturor si jertfa vrednica de mustrare si viata netrebnica; pentru aceasta ne-am si osandit impreuna."

"Nu m-am asemanat, Iisuse, dreptatii lui Abel. Daruri bineprimite nu Ti-am adus Tie niciodata, nici fapte dumnezeiesti, nici jertfa curata, nici viata fara de prihana. Alunecat-am in desfranare, ca David, si m-am umplut de noroi; dar Tu, Mantuitorule, spala-ma si pe mine, cu lacrimile mele."

"Hristos S-a facut om, chemand la pocainta pe talhari si pe desfranate. Suflete, pocaieste-te, ca s-a deschis usa imparatiei acum, si o apuca mai inainte fariseii si vamesii si desfranatii, pocaindu-se."

"Vamesul s-a mantuit si pacatoasa s-a inteleptit; iar fariseul, laudandu-se, s-a osandit. Ca vamesul striga: Milostiveste-Te; si pacatoasa: Miluieste-ma; iar fariseul se ingamfa, strigand: Dumnezeule, multumescu-Ti, si celelalte graiuri ale nebuniei lui."

"Eu sunt cel cazut intre talhari, in gandurile mele; cu totul sunt ranit acum de ele si plin de bube; dar Tu insuti venind de fata, Hristoase Mantuitorule, vindeca-ma. Preotul, vazandu-ma mai inainte, a trecut de mine, si levitul, vazandu-ma gol in nenorocire, nu m-a bagat in seama; iar Tu, Iisuse, Cel ce ai rasarit din Maria, venind de fata, miluieste-ma."

"Viforul rautatilor m-a cuprins, Milostive Doamne; ci, ca lui Petru, intinde-mi si mie mana Ta. Fii mie milostiv, strig Tie ca si vamesul; Mantuitorule, curateste-ma; ca nimeni din cei din Adam n-au gresit Tie, ca mine."

"Lacrimile desfranatei, Indurate, si eu le vars inaintea Ta; milostiveste-Te spre mine, Mantuitorule, cu indurarea Ta. Pacatuit-am ca si desfranata si strig Tie: eu insumi am gresit! Primeste, Mantuitorule, ca mir si lacrimile mele.

Sfanta Scriptura este biografia noastra

Privind spre pacatele noastre si spre toate generatiile biblice, de la Adam si pana la noi, ajungem sa ne recunoastem pe noi insine in toti pacatosii din Vechiul si din Noul Testament. Prin pacatele noastre, noi nu i-a imitat doar pe Adam si pe Eva, pe Cain si pe Esau, pe desfranatii cei din Sodoma si din Gomora, pe ziditorii turnului Babel, pe Faraon si pe egiptenii inecati in Marea Rosie, pe evreii care s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu in pustie si pe ceilalti pacatosi din vechime, ci si pe fariseul cel mandru, pe fiul cel risipitor, pe bogatul cel nemilostiv, pe cel cazut intre talhari, pe femeia garbova, pe slabanog si pe femeia desfranata, precum si pe ceilalti pacatosi ai lumii.

Cugetand la caderile in pacat ale inaintasilor nostri, atat la ale celor care care s-au pocait, cat si la ale celor care au murit in pacate, cerem lui Dumnezeu sa ne invieze constiinta cea adormita in somnul trandaviei si al nepasarii fata de pacatele savarsite. Insensibilitatea fata de pacatele savarsite si indiferenta arata poruncilor lui Dumnezeu este vazuta de Sfintii Parinti ca fiind o adevarata moarte a sufletului, mai inainte de moartea trupului.

Cantarile Triodului ne cheama staruitor la pocainta si la smerenie, singurele virtuti care atrag asupra noastra mila lui Dumnezeu. Mai inainte de orice lucrare duhovniceasca insa, fiecare dintre noi este dator sa isi vada pacatele si sa recunoasca faptul ca are nevoie de curatire, zicand: "Usile pocaintei, deschide-mi mie, Datatorule de viata, ca maneca duhul meu la Biserica Ta cea sfanta, purtand locas al trupului, cu totul intinat. Ci, ca un indurat, curateste-l cu mila milostivirii Tale."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

02 Martie 2012

Vizualizari: 3743

Voteaza:

Sfanta Scriptura este biografia noastra 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE