Cand incepe educatia copiilor

Cand incepe educatia copiilor Mareste imaginea.

Educaţia copiilor după Sfântul Porfirie Kavsokalivitul

Sfântul Porfirie spune că educaţia copiilor trebuie să înceapă din clipa zămislirii lor11. Atunci trebuie puse primele pietre tari de temelie în educaţia lor corectă de mai târziu. Spunând acestea se pune în acord cu Sfântul Ioan, gura de aur a Bisericii: „Nu este cu putinţă să devină rău - învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur - cel care s-a bucurat de la început de multă grijă şi atenţie"; cel care a primit educaţie corectă din clipa zămislirii în pântecele mamei lui.

„Embrionul - spune Sfântul Porfirie - aude şi simte în burta mamei lui... Ceea ce simte mama, tristeţe, durere, frică, stres etc., le trăieşte şi el. Dacă mama nu-l doreşte pe embrion, dacă nu-l iubeşte, el simte aceasta şi se deschid răni în sufleţelul lui, care-l vor însoţi toată viata. Invers se întâmplă cu sentimentele sfinte ale mamei. Atunci când are bucurie, pace şi iubire faţă de embrion, i Ie transmite acestuia tainic, cum se întâmplă şi către copiii născuţi.

De aceea trebuie ca mama să fie foarte atentă în perioada când este gravidă şi să-l iubească pe embrion, să-şi mângâie burta, să citească psalmi, să cânte tropare, să trăiască viaţă sfântă. Acestea sunt spre folosul ei; dar face sacrificii şi de dragul embrionului, pentru ca şi copilul să devină mai bun, să dobândească de la început înclinaţii sfinte."12

Când copilul dobândeşte din burta mamei sale înclinaţii spre sfinţenie, atunci de regulă va avea o bună evoluţie duhovnicească, care-l va conduce la mântuire.

Acesta este un mare adevăr. Dar ce de? Pentru că păcatul, depărtarea de Dumnezeu, nu este în firea noastră. Diferitele provocări păcătoase venite din societate, nu pot birui o educaţie şi purtare de grijă atentă, cum este cea oferită de părinţii creştini; de adevăraţii părinţi creştini.

Păcatul, oricât de mare ar fi în societate astăzi13, totuşi nu este atât de puternic - oricât de stricată ar fi societatea - încât să poată şterge această educaţie ortodoxă atentă, care este dată de adevăraţii părinţi creştini copiilor lor, din clipa zămislirii lor.

„Toată răutatea copiilor noştri - observă şi marele pedagog, Sfântul loan Gură de Aur - provine din nesârguinţa noastră şi întrucât nu-i conducem de la început şi de la vârstă fragedă pe calea dreptei credinţe."14

Trebuie ca din clipa zămislirii să înceapă şi educaţia. Prima datorie a părinţilor este aceasta. De aceea sfântul spunea deseori: Prima grijă a noastră să fie familia, copiii. „Mereu trebuie să ne îngrijim de educaţia copiilor"15.

Educaţia are ca scop principal să-l înveţe pe copil dreapta credinţă. Dacă din prima clipă în inima lui este sădită dreapta credinţă, atunci este foarte posibil să o păzească pentru totdeauna.

„Nu-ţi spun - afirmă Sfântul loan Gură de Aur - să-l ţii pe copilul tău necăsătorit şi să-l trimiţi în pustie sau să-l sileşti să se facă monah. Nu, nu-ţi spun asta. Desigur, aş vrea şi mi-aş dori ca toţi să primească să se facă monahi. Dar pentru că este un lucru greu, nu stăruiesc. Creşte, deci, un atlet al lui Hristos şi învaţă-l şi ca mirean să fie evlavios de mic."16

Părinţii trebuie ca de la o vârstă fragedă să-i aşeze pe copii pe calea dreaptă a vieţii. „Dacă de la început şi de la vârstă fragedă aşezăm canoane de viaţă bune, aşa cum trebuie, atunci nu va trebui ca după aceea să facem mari strădanii, ci obişnuinţa va deveni pentru aceştia lege. Să nu le îngăduim să se supună plăcerilor şi să le facă pe cele care-i vatămă, nici sa-i scutim de unele greutăţi sub pretextul că sunt copii. Mai întâi de toate să ne îngrijim de păzirea cuminţeniei lor. Fiindcă lipsa cuminţeniei îi distruge pe tineri mai mult decât toate. Pentru a reuşi aceasta se cere multă luptă şi multă luare- aminte. Incă de la vârstă fragedă să-i conducem spre căsătorie, astfel încât să-şi primească mireasa cu trupuri curate şi nepătate. Cel ce-şi păstrează curăţia înainte de căsătorie, cu atât mai mult şi-o va păstra şi după căsătorie. Iar cel care a învăţat să se desfrâneze înainte de căsătorie, o va face şi după aceea."17 Obişnuinţa devine a doua natură, atunci când este dobândită de la vârstă fragedă. Copiii sunt o mare comoară. Trebuie să avem grijă de ei pentru ca cel potrivnic să nu-i fure şi sa-i conducă la stări păcătoase, „să nu ni-i răpească cel viclean"18.

Sfântul contemporan Luca al Crimeii spune: „Când copiii sunt încă mici, trebuie să începem educaţia, fiindcă doar la o vârstă foarte fragedă copiii acceptă cu uşurinţă poveţele şi îndemnurile. Sufletul lor este precum lumânarea moale, pe care rămân imprimate orice cuvânt şi faptă a voastră, şi exemplele bune şi cele rele, şi cuvântul bun şi cel vătămător"19. La acestea se adaugă şi cuvintele Sfântului Tihon de Zadonsk: „Vlăstarul mic îşi va forma înclinaţia după cum îl apleci tu, iar un vas nou va răspândi mireasmă sau duhoare în funcţie de ce vei pune în el; poţi pune fie arome, fie gunoaie20.

Mulţi spun că societatea îi modelează pe copii şi îi conduce obligatoriu spre rău.

Să nu uităm însă că copilul, până când va ieşi în societate, va trăi 4-5 ani îngrădit. Toţi aceşti ani îi va trăi doar cu părinţii lui. Trebuie, desigur, să adăugăm la aceştia şi cele nouă luni de sarcină. Să nu uităm asta, fiindcă această perioadă de timp este cea mai determinantă pentru viaţa de mai târziu. Cele nouă luni de viaţă intrauterină şi cum a trăit mama în această perioadă au mare influenţă în toată viaţa viitoare şi în caracterul copilului.

Dacă în toţi aceşti ani (primii cinci ani) copilul a luat anticorpi mulţi şi puternici împotriva răului, dacă a fost crescut întru învăţătura şi certarea Domnului21, atunci nu-l va influenţa societatea cu care în mod obligatoriu va intra în contact. Dimpotrivă, acesta va influenţa pozitiv societatea, chiar dacă este încă copil.

Din păcate însă, părinţii de multe ori sunt nepregătiţi, imaturi duhovniceşte, nedesăvârşiţi în pocăinţă şi în viaţa întru Hristos, şi ca urmare nu dau educaţia corectă atunci când copilul este mic. De obicei „se trezesc" dintr-odată şi se interesează de sufletul şi caracterul copiilor lor, atunci când încep marile probleme ale adolescenţei. însă atunci este foarte târziu pentru a mai da educaţie bună copiilor. Atunci părinţilor le rămâne să arate multă iubire şi să facă multă rugăciune, pentru ca Dumnezeu să îndrepte greşelile lor şi să completeze lipsurile în educaţie pe care le-au provocat copiilor lor.

Arhimandritul Sava Aghioritul

Rolul mamei in educatia copiilor, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Rolul mamei in educatia copiilor"

Note:
11 Sfântul Porfirie Kavsokalivitul, Viaţa şi Cuvintele. Despre educaţia copiilor, Ed. Mănăstirii Hrisopigi, ediţia a Vil-a, Hania, Creta, 2006, p. 416.
12 Ibidem, pp. 416-417.
13 Despre care societate spunem greşit că aceasta este cea care-i strică pe copii, pe când principalii responsabili sunt părinţii.
14 Să se înscrie între văduve cea care nu arc mai puţin de şaizeci de am..P.G. 51, 330.53.31.
15 Sfântul loan Gură de Aur. Tâlcuire la Epistola către Efeseni, Omilia 21, P.G. 62,151.
16 Sfântul Ioan Gură de Aur, Tâlcuire la Evanghelia după Ioan, Omilia 30, P.G. 59,175.
17 Sfântul Ioan Gură de Aur, P.G. 62, 546. Vezi şi Mitropolitul de Edessa, Pella şi Aimopia, loil, Interesul Sfântului Ioan Gură de Aur pentru tineri, Ed. Apostoliki Diakonia, Atena, 2007, pp. 137-145
18 Ibidem.
19 Sfântul Luca al Crimeii, învăţături, Ed „Stupul Ortodox", Tesalonic, http://www.orthodoxos.com.gr/ phpBB3/ view-topic.php?f=22&t=2780#p16790.
20 Sfântul Tihon de Zadonsk, adăugare la Sfântul Luca al Crimeii, învăţături, Ed. „Stupul Ortodox", Tesalonic, http:// www.orthodoxos.com.gr/phpBB3/ view topic.php->f=22&t =2780#pl6790.
21 Ef. 6, 4.

Pe aceeaşi temă

09 Iunie 2017

Vizualizari: 2491

Voteaza:

Cand incepe educatia copiilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE