Sfantul Antim Ivireanul

Sfantul Antim Ivireanul Mareste imaginea.

Sfantul Antim Ivireanul este sarbatorit pe 27 septembrie. S-a nascut in anul 1650 si a primit la botez numele de Andrei. Originar din Iviria (Georgia), este luat de tanar rob de turci si dus la Constantinopol. Este rascumparat de Patriarhia Ecumenica si adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu.

In anul 1691, ajunge conducatorul tipografiei din Bucuresti, iar in 1696 este numit egumenul Manastirii Snagov. In anul 1705 este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 mitropolit al Tarii Romanesti. Este inscaunat pe 22 februarie 1708, de fata fiind patriarhii Alexandriei si Ierusalimului.

Este arestat in primavara anului 1716, pe motiv ca s-a ridicat impotriva turcilor si a domnului fanariot Nicolae Mavrocordat. Este caterisit pe nedrept de Patriarhia Ecumenica si condamnat la exil in Manastirea “Sfanta Ecaterina” din Muntele Sinai. Nu va ajunge sa-si ispaseasca pedepsa pentru ca va fi omorat de turci, in timp ce era dus spre locul exilului. Trupul sau a fost aruncat in apele raului Tungisa, langa Adrianopol (Turcia de astazi). Mentionam ca sentinta de caterisire a fost ridicata dupa 250 de ani, de patriarhul Athenagoras, pe 8 martie 1966.

Sfantul Antim Ivireanul a fost trecut in randul Sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in iunie, 1992.

Sfantul Antim Ivireanul a tiparit 63 de carti, dintre care 30 in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco-arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana. S-a luptat pentru introducerea limbii romane in biserica, in locul celei slave. In lucrarea "Didahiile" (28 de predici rostite in cursul arhipastoririi sale, la care se adauga sapte cuvantari ocazionale) descoperim o limba romaneasca curatata de slavonisme si grecisme. Amintim ca in anul 1706 a tiparit la Ramnic prima editie a Liturghierului in Tara Romaneasca si Evhologhionul (Molitvelnicul), tot in limba romana.

Vorbind despre datoria sa de pastor, Sfantul Antim marturiseste in predica sa la Duminica Vamesului si Fariseului: "De n-ati stiut pana acum si de n-au fost nimeni sa va invete, iata ca acum veti sti ca am treaba cu toti oamenii cati sunt in Tara Romaneasca, de la mic pana la mare, afara de pagani si de cei ce nu sunt de o lege cu noi; caci, in seama mea v-au dat Stapanul Hristos, sa va pasc sufleteste… si de gatul mieu spanzura sufletele voastre si de la mine va sa va ceara pe toti, iar nu de la altii, pana cand va voi fi pastor".

Adrian Cocosila

Preafericitului Daniel - Predica la Sfantul Antim Ivireanul - AUDIO

Pe aceeaşi temă

26 Septembrie 2020

Vizualizari: 11386

Voteaza:

Sfantul Antim Ivireanul 4.43 / 5 din 7 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2013-09-27 14:36

    Sa nu uitam ca Sfantul Antim Ivireanul este autorul unei premiere mondiale in tiparit, Liturghierul greco-arab din 1701, prima carte tiparita cu litere mobile din lume, avand caractere arabe.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE