Icoana Sfantului Apostol Petru - Muntele Sinai

Icoana Sfantului Apostol Petru - Muntele Sinai Mareste imaginea.

In umbra Muntelui Sinai, in Egipt, se afla Manastirea Sfanta Ecaterina, cea mai veche manastire ortodoxa cu viata monahala neintrerupta. Acest asezamant adaposteste una dintre cele mai vechi icoane ale Sfantului Apostol Petru. Numerosi cercetatori au datat aceasta icoana in secolele VI-VII, desi nicio data mai timpurie (sec. V) nu poate fi exclusa.

Icoana Sfantului Petru din Muntele Sinai, realizata in tehnica encaustica, este una dintre putinele care au supravietuit miscarii iconoclaste din secolele VIII-IX.

Sfantul Petru este infatisat avand ochii larg deschisi, parul si barba carunte, tinand o cruce in mana stanga si trei chei in cea dreapta. Chipul este pictat potrivit tehnicii encaustice a portretelor Fayoum din arta alexandrina.

Icoana Sfantului Apostol Petru - Sinai

Capul sfantului este inconjurat cu o aura mare, aurie. In partea superioara a icoanei pot fi vazute trei mici medalioane. Cel din mijloc, avand o cruce in fundal, contine chipul lui Hristos, iar cel din dreapta pe cel al Maicii Domnului.

Identificarea celui de-al treilea chip, aflat in medalionul din stanga, sub forma unui tanar lipsit de barba, i-a pus in dificultate pe cercetatori. S-a afirmat ca poate fi identificat cu Moise, Sfantul Mina sau cu Sfantul Ioan Evanghelistul. Cei mai multi dintre ei opteaza pentru ultima varinata, datorita corespondentei cu imaginea Maicii Domnului din drepata si a Apostolului Ioan in stanga, in icoana lui Hristos pe Cruce.

Mai mult, reprezentarea acestor trei chipuri, in cele trei medalioane, poate fi interpretata ca o reprezentare a crucificarii Apostolului, in legatura cu evidentul simbolism al crucii aflate in mana Sfantului Apostol Petru, ce poate trimite la moartea sa pe cruce.

Icoana Sfantului Petru il asaza pe Apostol in randul unei nise clasice, precum Hristos Pantocrator si Maica Domnului pe Tron, impartasind multe din caracteristicile lor stilistice.

Acest fapt i-a facut pe unii cercetatori sa emita ipoteza potrivit careia aceste icoane ar reprezenta daruri votive ale Imparatului Justinian oferite ctitoriei sale, Manastirea Sfanta Ecaterina. Justinian era implicat personal in viata acestei manastiri. Procopius ne spune ca Justinian a "inchinat" biserica ridicata de el Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului pe Tron, reprezinta un dar votiv facut acesteia.

Din aceasta perspectiva, s-a afirmat ca si icoana Sfantului Petru poate avea o legatura personala cu Justinian. Este binecunoscut faptul ca "Justinian" este numele pe care imparatul l-a primit cand a fost facut co-imparat al unchiului sau, Justin. De fapt, numele sau initial era "Petrus Sabbatius".

Justinian a inchinat prima biserica pe care a construit-o in Constantinopol sfantului sau ocrotitor (Sfantul Apostol Petru) si Sfantului Apostol Pavel. Acest locas de cult a fost ridicat in palatul imperial spre a marca reconcilierea Constantinopolului cu Roma in 518, eveniment in care Justinian a jucat un rol important. Daruirea unei icoane a sfantului sau ocrotitor Manastirii Sfintei Ecaterina pare o consecinta fireasca.

Icoana Sfantului Petru din Muntele Sinai este cea mai mare dintre icoanele timpurii pastrate in Manastirea Sfanta Ecaterina, un dar vrednic al imparatului, distins "prin extraordinarul rafinament al tehnicii iconografice". (Ernst Kitzinger)

Desi cele trei chei din mana Sfantului Petru sunt in mod frecvent interpretate de catre romano-catolici ca facand trimitere la primatul papal, in mod curios, in orasul primatului sau, Roma, Apostolul tina in mana un sul si nu chei.

In picturile murale timpurii de la Bawit, cheile sunt un atribut al staretilor, incredintati cu administrarea manastirilor. Probabil Sfantul Apostol Petru, ca veghetor asupra Bisericii Universale este vazut ca model pentru Longhin, staretul Manastirii Sinai, ce ne este cunoscut prin intermediul portretului sau aflat in absida bisericii.

Amintim faptul ca nu este specifica iconografiei ortodoxe reprezentarea scenei martiriului Sfantului Apostol Petru, crucificat cu capul in jos, asa cum o intalnim cu precadere in arta apuseana. Alaturi de icoanele Sfintilor Petru si Pavel in care Apostolii sunt alaturati, sau cele ce infatiseaza imbratisarea acestora, icoana Sfantului Petru din Muntele Sinai desi are un caracter distinct, se inscrie in cea mai autentica traditie iconografica a Bisericii Ortodoxe.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2019

Vizualizari: 11093

Voteaza:

Icoana Sfantului Apostol Petru - Muntele Sinai 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE