Nasterea Maicii Domnului in iconografie

Nasterea Maicii Domnului in iconografie Mareste imaginea.

Traditia atribuie Sfantului evanghelist Luca primele reprezentari ico­nografice ale Sfintei Fecioare. Originalele acestora nu s-au pastrat dar se crede ca ele au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai tarziu. Textele liturgice confirma traditia ca Sfantul Evanghelist Luca este primul care a pictat icoanele Maicii Domnului. Astfel, in slujba utreniei, din ziua de 26 August, cand se praznuieste icoana Maicii Domnului din orasul Vladimir, in canon se consemneaza numele Evanghelistului Luca: "Zugravind prea cinstitul tau chip, dumnezeiescul Luca, scriitorul cel insuflat de Dumnezeu al Evangheliei lui Hristos, a infatisat pe Ziditorul a toate pe bratele tale". 

Nasterea Maicii Domnului, praznuita de Biserica pe data de 8 septembrie, este prima sarbatoare importanta a noului an bisericesc. Maica Domnului s-a nascut din parinti sterpi si inaintati in ani: Ioachim - descendent din neamul imparatesc al lui David, din spita lui Iuda - si Ana - care se tragea din neamul preotesc al lui Levi -, ca raspuns la rugaciunile lor. 

Nasterea Maicii Domnului

In iconografia traditionala, Nasterea Maicii Domnului este reprezentata astfel: Sfanta Ana sta pe pat inlauntrul unei case. Este zugravita la dimensiuni mari, in centrul icoanei.

In centrul icoanei sunt reprezentate slujitoarele, care se grabesc sa ii daruiasca mancare Sfintei Ana. Cea din mijloc probabil este Iudita, pe care o mentioneaza dupa nume Protoevanghelia lui Iacov.  In unele icoane, in spatele lor, se afla Sfantul Ioachim. Mai jos, in planul frontal, este reprezentata copila, Maica Domnului, gata sa fie imbaiata de doua femei. Sfanta Ana, Sfantul Ioachim si Maica Domnului au aureole.

Inscriptia icoanei, redata in partea de sus pe un rand sau pe doua, este: "Nasterea Maicii Domnului".

Scena de sus din stanga a icoanei prezinta intalnirea lui Ioachim si a Anei dupa vestirea ingerului ca vor avea prunc. Cei doi parinti se imbratiseaza in usa casei lor. Sfanta Ana ii graieste lui Ioachim, potrivit Protoevangheliei: "Acum am cunoscut ca Domnul Dumnezeu mult m-a binecuvantat…".

Imnografia bisericeasca pune in lumina semnificatia Nasterii Maicii Domnului in Troparul care se canta la slujbele praznicului: "Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea; ca din tine a rasarit Soarele Dreptatii, Hristos Dumnezeul nostru; si dezlegand blestemul, a dat binecuvantare; si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

07 Septembrie 2017

Vizualizari: 15780

Voteaza:

Nasterea Maicii Domnului in iconografie 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-09-08 08:57

    Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ne pe noi pacatosii.Iti cantam si iti laudam nasterea ta minunata... SFANTA SFINTELOR.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE