Izvorul Tamaduirii

Izvorul Tamaduirii Mareste imaginea.

Izvorul Tamaduirii, sarbatoare inchinata Maicii Domnului, este praznuita anul acesta pe 21 aprilie. Nu are data fixa. Ea este trecuta in calendar in vinerea din Saptamana Luminata, prima dupa Sfintele Pasti. La originea acestei sarbatori se afla o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului. Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea dupa ce s-a spalat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorita imparatului Leon (457- 474), pe atunci neincoronat, care implineste descoperirea facuta de Maica Domnului: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu maini apa tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei intunecati".

Mai tarziu, cand Leon ajunge imparat, ridica pe locul unde s-a petrecut minunea o biserica cu hramul "Izvorul Tamaduirii". Aici primeste vindecare de o boala grea si imparatul Justinian (526-575), care ridica drept multumire o biserica si mai mare. Biserica zidita de imparatul Justinian a fost distrusa in anul 1453, de turci.

Izvorul tamaduirii din timpul lui Leon se pastreaza si in zilele noastre. Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea, unde exista izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

De Izvorul Tamaduirii se sfintesc apele

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele, slujba cunoscuta sub denumirea de Aghiasma Mica. Termenul "aghiasma" vine de cuvantul grecesc "aghiasmos", care isi are originea in cuvantul "aghios"(sfant). "Aghiasmos" se poate traduce si ca slujba de sfintire, dar si ca apa sfintita. Astfel, atunci cand spunem "voi face o aghiasma", intelegem slujba, iar cand spunem "voi bea un pic de aghiasma", ne referim la apa sfintita.

Izvoare tamaduitoare la noi in tara

Maica Domnului a daruit si poporului roman izvoare tamaduitoare. Unul din acestea se afla la Manastirea Ghighiu din judetul Prahova, la mai putin de 5 km de municipiul Ploiesti. Potrivit Traditiei, episcopul sirian care a adus icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului in aceasta manastire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru ca a luat icoana din locul in care se afla, iar a doua zi, in locul in care s-a rugat, a aparut un izvor tamaduitor.

Un alt izvor cu apa vindecatoare se afla la Manastirea Dervent. Traditia spune ca acest izvor a tasnit din locul in care Apostolul Andrei a impuns piatra cu toiagul.

Alt loc binecuvantat cu apa tamaduitoare este izvorul de la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorita rugaciunilor monahilor catre Maica Domnului de a le darui un izvor mai aproape de manastire. El izvoraste de sub muntele Feriga si se afla la 50 m de biserica manastirii.

Nu trebuie uitate izvorul de la Manastirea Cetatuia Negru Voda, din judetul Arges si cel de la Biserica Greaca din Braila, descoperit in anul 1863, in vremea efectuarii unor lucrari de constructie la sfantul lacas.

Izvorul Tamaduirii in iconografie

In icoana sarbatorii Izvorul Tamaduirii, Maica Domnului si Hristos se afla intr-un bazin asemanator cu o cristelnita, vasul in care primim Taina Botezului. Fecioara Maria este reprezentata cu mainile inaltate, semn al rugaciunii, iar Mantuitorul binecuvantand cu ambele maini, ca raspuns al rugaciunilor maicii Sale. Din bazin izvoraste apa care are darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti.

Aceasta icoana exprima ideea ca Fecioara L-a nascut pe Hristos, Care este Datatorul apei vii a Duhului. De altfel, insusi Hristos i-a spus femeii samarinence: "De ai fi stiut darul lui Dumnezeu si cine este Cel ce zice tie: da-mi sa beau, tu ai fi cerut de la Dansul si ti-ar fi dat tie apa vie" (In. 4, 10; In. 7, 38). Crestinii stiu ca "Izvorul Tamaduirii" este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Insa, avand in vedere ca ea este nedespartita de Fiul ei, ea este si o zi de praznuire a lui Hristos. Mai bine zis, in aceasta zi il sarbatorim in primul rand pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecarilor si apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Il poarta neincetat si tainic pe Fiul ei, devind astfel si ea izvor de tamaduire.

Sa ne intareasca Dumnezeu sa bem din Apa cea vie.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

17 Aprilie 2023

Vizualizari: 114780

Voteaza:

5.00 / 5 din 15 voturi.

Comentarii (10)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-05-04 10:38

    Slujba Sfinţirii celei mici a apei, adică a Aghesmei mici, se săvârşeşte împreună cu Canonul Sfintelor Paşti. Această rânduială vine să ne conştientizeze asupra faptului că apa sfinţită, plină de harul Duhului Sfânt, trebuie neapărat pusă în legătură cu izvorul harului, care este Hristos Cel Înviat. Iar acum harul izvorăşte din mormântul Său cel plin de lumină (Pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu).

  • costel popescu Postat la 2014-04-23 10:50

    "Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii este consacrata deopotriva Mantuitorului Hristos si Maicii Domnului. Aproape toate duminicile de la Pasti pana la Inaltare sunt duminici de vindecare: vindecarea lui Toma de indoiala, vindecarea femeilor mironosite de prea multa teama, vindecarea orbului din nastere, vindecarea slabanogului. Toate acestea ne arata ca puterea Mantuitorului Iisus Hristos este o putere vindecatoare, tamaduitoare. Chiar numele de Iisus inseamna in limba ebraica Dumnezeu mantuieste, Dumnezeu vindeca. Si numele de Mantuitor inseamna tamaduitor, izbavitor, eliberator de tot necazul, de toata primejdia si de toata neputinta. Deci, primul Izvor al tamaduirilor este Mantuitorul Iisus Hristos, dupa cum s-a auzit si in Ecfonisul de la rugaciunea de sfintire a Apei: ca Tu esti Izvorul tamaduirilor. Deci, Hristos este Izvorul tamaduirilor, dar pentru ca Maica Domnului este persoana umana cea mai apropiata de Mantuitorul Iisus Hristos, deoarece din ea S-a nascut El ca Om Maica Domnului este si ea izvor de tamaduiri si pentru ca acelasi har tamaduitor al lui Hristos Se revarsa in primul rand asupra Maicii Domnului si apoi asupra sfintilor si o multime de sfinti s-au facut tamaduitori, doctori fara de arginti, care nu asteptau plata pentru vindecare, noi avem Biserica intreaga ca un Izvor de tamaduiri care vine din Hristos, Se revarsa asupra Maicii Domnului, asupra sfintilor tamaduitori si prin ei in intreaga Biserica". Patriarhul Daniel

  • gabriel voicuPostat la 2013-05-10 19:04

    Si la Braila, la Biserica Buna Vestire - Greaca este un izvor facator de minuni, care are apa numai in aceasta zi de mare sarbatoare. Domnul Dumnezeu sa ne ajute in toate.

  • adriana gheorghePostat la 2013-05-10 11:39

    Toate Sarbatorile sunt frumoase si binevenite in Domnul Nostru IIsus Hristos,Maicutei Domnului si tuturor Sfintilor, totodata educative.Ferice de sufletul aceluia care le publica,multa sanatate sufleteasca si tupeasca tuturor crestinilor ortodoxi. HRISTOS A INVIAT !

  • Adrian Medesan Postat la 2013-05-10 07:37

    Un izvor care izvoreste de Izvorul tamaduirii si este facator de minuni se afla in Bihor la manastirea Izbuc Adi Medesan

  • Diana GrigoriuPostat la 2012-04-24 09:17

    Ma rog ca sfanta sarbatoare de Izvorul Tamaduirii sa ne vindece si de patimile sufletesti nu doar de bolile trupesti

  • Vasa NastaPostat la 2012-04-20 17:59

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu intareste-ne sa bem din Apa cea Vie ! Amin. Maicuta Domnului vindeca durererea sufletelor noastre! Amin.

  • Vasa NastaPostat la 2011-04-30 22:43

    Nadejdea mea este Tatel, Scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Duhul Sfant, Treime Sfanta Slava Tie ! Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maicuta Luminii, in vremea vietii mele, nu ma incredinta ajutorului omenesc, ci singura ma sprijineste si ma ocroteste ca sa te slavesc si sa-ti multumesc pentru ajutorul primit Amin.

  • costel popescu Postat la 2011-04-29 11:54

    Un izvor care a adus vindecare celor ce au baut cu credinta din el, se afla la Manastirea "Sfanta Ana" din Rohia.

  • Mitrache Cristina-ElenaPostat la 2011-04-29 09:41

    Ce frumos!Domnul sa ne binecuvanteze si sa ne ajute sa revenim pe calea cea buna!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE