Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi?

 Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? Mareste imaginea.

Semnul Crucii se face prin unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta si prin strangerea celorlalte doua in palma. Unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta exprima invatatura despre Sfanta Treime: marturisim trei persoane impreuna vesnice si egale, unite intr-o singura Dumnezeire neimpartita. In semnul Crucii este prezenta Sfanta Treime pentru ca suntem datori sa dam slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, pentru ca din iubirea lor de oameni S-a facut Fiul om si a primit moartea pentru noi.

Prin alipirea celorlalte doua degete in palma, rezumam invatatura despre Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Inelarul si degetul mic alipite ni-L descopera pe Hristos, cunoscut in doua firi: omeneasca si dumnezeiasca.

Prin aceste doua degete marturism ca Hristos este in acelasi timp pe deplin Dumnezeu si pe deplin om, nu pe jumatate Dumnezeu si pe jumatate om.

Rostim "In numele Tatalui" si ne insemnam la frunte; "si al Fiului" si ne insemnam la piept; "si al Sfantului Duh", insemnand, de la dreapta la stanga, cei doi umeri; "Amin" - lasand mana jos. Mana care coboara de la frunte semnifica pogorarea Domnului din cer pentru noi. Prin atingerea fruntii, a pieptului si a umerilor marturisim ca ne incredintam mintea, inima si puterea noastra Sfintei Cruci.

Pare de neinteles de ce trebuie sa ne incredintam fiinta unui obiect si nu unei persoane. Insa, daca am fi cu luare aminte atat la rugaciunile cat si la cantarile inchinate Sfintei Cruci, am putea observa ca Biserica i se adreseaza ca unei persoane. Face acest lucru din dorinta de a ne descoperi ca Sfanta Cruce este Hristos cel rastignit. Prin aceasta adresare ni se descopera ca Sfanta Cruce nu trebuie tratata ca un simplu obiect.

Parintele Dumitru Staniloae spune ca este nenatural sa vorbim de o Cruce despartita de Hristos, sau de un Hristos despartit de Cruce. Si spune in continuare ca un crestin cand vede Sfanta Cruce, el se gandeste in mod firesc la Hristos Cel rastignit pe ea. Iar atunci cand spunem "Crucii Tale ne inchinam, Hristoase", graim de fapt: "Crucii care si-a lasat urma in Tine, Crucii care este in Tine si in care esti Tu mantuindu-ne prin ea!"

Asadar, atunci cand crestinii isi fac semnul crucii, ii cer lui Hristos sa vina sa se intipareasca in ei cu puterea Crucii Lui cu care a invins moartea, ca si ei sa primeasca putere sa invinga toate faptele egoiste ce-i tin si-i afunda in moarte.


Adrian Cocosila

Citeste si articolul: Primele trei degete ale mainii drepte propovaduieste Taina Preasfintei Treimi

.
Pe aceeaşi temă

24 August 2017

Vizualizari: 37821

Voteaza:

Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? 5.00 / 5 din 15 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • STEFANIA GHEORGHEPostat la 2015-09-11 18:26

    Eu apreciez foarte mult cand vad oamenii ca isi fac semnul crucii. Sunt comvinsa ca in acel moment oamenii se gandesc doar la lucruri bune. Acel moment fie ca e rugaciune sau recumostinta este minunat, pentru ca el este dedicat iubirii de Dumnezeu. Unii oameni se inchina in public cu retinere sau cu jena si fac semnul crucii rapid ( haotic). Gresit!!! Daca avem dorinta sa ne inchinam, sa facem semnul crucii hotarati, corect si cu multa credinta. Impresia celor din jur, nu conteaza! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • costel popescu Postat la 2015-09-10 13:14

    Cred ca diferenta dintre semnul binecuvantarii si cel facut de noi, este acela ca in primul caz primim puterea lui Dumnezeu, in vreme ce in al doilea cerem aceasta putere.

  • ovidiu cristian covrigPostat la 2014-03-20 14:06

    Interesanta intrebarea domnului Augustin. Nu poate nimeni sa raspunda? Doamne ajuta-ne!

  • Augustin DragostePostat la 2014-03-19 21:09

    Am observat că persoanele cu funcții de conducere în ierarhia bisericească ortodoxă, sau chiar părinții parohi, atunci cînd binecuvîntează mulțimea credicioșilor, fac semnul crucii altfel și anume: degetul gros lipit de inelar și de degetul mic, arătătorul și inelarul fiind ridicate drept în sus. La fel este reprezentat semnul crucii pe icoane. Întrebarea mea este de ce diferă semnul crucii de binecuvîntare față de semnul crucii făcut pentru noi înșine? Am observat la catolici că-și fac semnul crucii diferit față de ortodocși: cele trei degete, arătătorul, mijlociul și inelarul stau drept în sus și cel gros împreunat cu cel mic. În plus, ei duc mîna prima dată mîna la stînga (al Fiului) nu ca noi ortodocșii la dreapta. De ce? Vă mulțumesc anticipat. Doamne-ajută!

  • Vasa NastaPostat la 2014-03-19 21:07

    Sfanta Cruce Tu ne ajuta in necazuri si dureri inima ne-o fa avuta plina de dulci mangaieri ! Amin.

  • N DPostat la 2013-09-06 14:58

    Parintele Arsenie Papacioc a spus foarte foarte simplu si curat: Sfanta Cruce este INVOCAREA SFINTEI TREIMI. Adica marturisire si rugaciune in acelasi timp.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE