Sfantul Ioan Scararul

Sfantul Ioan Scararul Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Scararul s-a nascut pe la sfarsitul secolului al VI-lea, candva intre anii 570-580, in Siria, si a trecut la cele vesnice in ziua de 30 martie 649, in Muntele Sinai. Sfantul Ioan este cunoscut in toata lumea prin lucrarea numita "Scara", care se afla inclusa si in volumul noua, din seria "Filocalia". El este praznuit in ziua de 30 martie si in Duminica a patra din Postul Mare.

"Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Ioan; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri."

Sfantul Ioan Scararul

Sfantul Ioan Scararul s-a nascut pe la sfarsitul secolului al VI-lea, candva intre anii 570-580, in partile Siriei. Nu se stiu decat prea putine informatii despre viata acestui sfant. Avand in vedere educatia si cunostintele Sfantului Ioan, se crede ca a facut parte dintr-o familie instarita, care i-a putut facilita accesul la scolile de seama ale vremii.

Sfantul Ioan a imbratisat viata monahala inca de la varsta de 16 ani, in manastirea din Muntele Sinai. Vreme de aproape douazeci de ani, Sfantul Ioan a fost ucenic al Cuviosului Martirie. Apoi, dupa trecerea la cele vesnice a duhovnicului sau, Sfantul Ioan Scararul s-a retras intr-o pestera din locul numit Tolas, unde s-a nevoit pustniceste vreme de peste patruzeci de ani.

In anul 639, Sfantul Ioan a fost chemat de obstea manastirii din Sinai, pentru a fi numit staret. El a primit cu multa greutate aceasta chemare. Dupa cativa ani, Sfantul Ioan a inmanat altui monah vrednic carma manastirii si s-a retras iarasi in pestera sa, unde s-a indeletnicit cu rugaciunea si nevointele pana la sfarsitul vietii sale.

Sfantul Ioan este autorul cartii numita "Scara", de la care isi trage si numele, in care viata duhovniceasca este prezentata sub forma unei scari cu treizeci de trepte. El a scris aceasta carte la indemnul prietenului sau Ioan, egumenul manastirii din Rait. Aceasta scriere a fost tradusa in limba romana de parintele profesor Dumitru Staniloae, ea fiind inclusa in volumul noua, din seria "Filocalia".

Sfantul Ioan Scararul a trecut la cele vesnice in anul 649. El este praznuit de doua ori pe an, in ziua de 30 martie si in Duminica a patra din Postul Mare.

*

"Departatu-te-ai de desfatarea lumeasca, Cuvioase Ioane, ca de ceva vatamator si, vestejindu-ti trupul cu nemancarea, ai innoit taria sufleteasca si ai castigat marirea cereasca, vrednicule de lauda. Pentru aceasta, nu inceta sa te rogi pentru noi, Cuvioase Ioane."

"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si, cu suspinurile cele dintru adanc, ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-au facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ioane, Parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

"Roduri pururea inflorind, invataturile cele din cartea ta aducand, intelepte, indulcesti inimile celor ce iau aminte la dansele cu trezvie, fericite, ca scara este, care ridica de pe pamant sufletele celor ce cu credinta te cinstesc pe tine, la marirea cea cereasca, care ramane pururea."

Iulian Predescu

24 Martie 2017

Vizualizari: 33823

Voteaza:

Sfantul Ioan Scararul 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul ioan scararul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE