Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt

Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt s-a nascut la 23 iulie 1913, in satul Crainiceni, astazi aflat in judetul Botosani, primind la botez numele de Ilie. Ramas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul sau Alecu Iacob, care l-a ajutat sa continue gimnaziul si liceul. In anul 1933, intra in obstea Manastirii Neamt, condusa atunci de viitorul patriarh al Romaniei, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este calugarit cu numele de Ioan.

Pleaca in Tara Sfanta unde traieste mai intai ca pustnic, iar dupa doi ani intra in Manastirea Sfantul Sava. In anul 1947 a fost hirotonit preot si instalat ca egumen al Schitului romanesc Sfantul Ioan Botezatorul de pe Valea Iordanului, unde a ramas pana in anul 1952. Ultimii opt ani din viata i-a petrecut intr-o pestera greu accesibila, cu hramul Sfanta Ana, aflata in apropierea Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul. Aici a murit la 5 august 1960, in varsta de 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormantul unde i s-a gasit trupul neputrezit. Trupul sau intreg si binemirositor a fost asezat spre inchinare in biserica Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul.

Canonizarea oficiala de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a avut loc in anul 1992.

De la Sfantul Ioan Iacob ne-au ramas mai multe poezii si meditatii publicate in volumul Hrana duhovniceasca.

Mai multe amanunte despre viata Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamt ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei: 'Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, de la Neamt sau Romanul, dupa cum este numit, s-a nascut in Moldova, la 23 iulie 1913, intr-un sat Crainiceni din tinutul Darabani. Sfantul Ioan Iacob este unul dintre cei mai noi sfinti ai Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. In Biserica Ortodoxa a Greciei a trait in aceeasi perioada un alt calugar vestit: Sfantul Paisie Aghioritul, care a trecut la Domnul prin anii 1990, traind ceva mai mult decat Sfantul Ioan Iacob, fiind considerat foarte multi calugari si ierarhi, dar si de credinciosi ai Bisericii din Grecia, cel mai recent sfant al Bisericii Ortodoxe din intreaga lume, desi Sfantul Sinodul al Bisericii Ortodoxe a Greciei inca nu s-a pronuntat pentru canonizarea lui. Sfantul Ioan Iacob a fost recunoscut ca sfant mai intai de catre Patriarhia Ortodoxa de Ierusalim, si apoi si de catre Biserica Ortodoxa Romana, al carui fiu credincios a fost. Sfantul Ioan Iacob Hozevitul se bucura de o mare cinstire nu doar in tinutul Neamtului unde a fost calugar, nu doar la Crainiceni si Darabani unde a copilarit, ci este pomenit si la Cernauti unde a urmat studiile liceale, dar mai ales in Tara Sfanta, Israel, acolo unde s-a nevoit ca sihastru vreme de 8 ani in Pustiul Hozeva din apropierea Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul din tinutul Ierihonului sau la Schitul romanesc Sfantul Ioan din preajma Iordanului sau la biserica romaneasca din Ierusalim unde poposea adesea ca si pelerin, in vremea cand era preot slujitor si reprezentant al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane Victorin Ursache, tot un calugar din partile Neamtului, care a ajuns mai tarziu misionar si apoi Arhiepiscop in Statele Unite ale Americii si Canada. La pomenirea Sfantului din ziua de 5 august, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este cinstit in mod deosebit in tinutul Neamtului, mai cu seama la Manastirea Neamt, in care a devenit calugar in tinerete in anul 1936, unde s-a ridicat una dintre cele mai mari si frumoase din partile Moldovei, biserica care-l are ca patron si ocrotitor.
'

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2014

Vizualizari: 2147

Voteaza:

Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE