Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala

Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala Mareste imaginea.


Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala

In aceasta dimineata Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Daniel, a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala ce va fi inaltata pe Dealul Arsenalului din Bucuresti, pe terenul situat in Calea 13 Septembrie, intre Palatul Parlamentului si Ministerul Apararii Nationale.

Slujba de sfintire a locului destinat construirii catedralei a fost oficiata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, in prezenta membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a Mitropolitului Vladimir de la Chisinau, a numeroase personalitati ale vietii publice romanesti, preoti si credinciosi. Au fost prezenti premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, fostul presedinte Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman.

Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala

In cuvantul sau, Prea Fericitul Patriarh Daniel a subliniat importanta acestor zile pentru Biserica Ortodoxa Romana:

"Aseara, la orele 18,00, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu si, in unanimitate, noi membrii Sfantului Sinod, am aprobat noul statut de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane. Acum Dumnezeu ne binecuvanteaza cu un nou moment sfant si solemn, si anume punerea pietrei de temelie pentru noua Catedrala Patriarhala, pe care Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist de vrednica pomenire a numit-o, ca si predecesorii sai, Catedrala Mantuirii Neamului, adica este vorba de Catedrala izbavirii neamului din multe necazuri, din oprimari, din razboaie, si deci, acum noi ne dorim sa incepem implinirea unui vis sfant, a unei dorinte sfinte, si anume aceea de a avea o Catedrala in Capitala. Bucurestiul este una dintre rarele capitale europene care nu are o catedrala pe masura demnitatii acestui oras."

Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala

Prea Fericitul Patriarh Daniel a mai spus ca noua catedrala va avea doua hramuri: "Sfantul Apostol Andrei", apostolul romanilor si "Inaltarea Domnului", care este si ziua de pomenire a eroilor romani din toate timpurile. Intaistatatorul BOR le-a multumit apoi tuturor celor care au ajutat pentru obtinerea locului pe care va fi construita Catedrala.

Prea Fericitul Patriarh Daniel a salutat prezenta IPS Vladimir de la Chisinau la acest eveniment:

"Ne bucuram ca Inalt Prea Sfintia Voastra sunteti prezent aici, deoarece catedralele au semnificatia lor profunda, nu numai o vocatie de a reprezenta un popor, ci de a reprezenta si comuniunea popoarelor ortodoxe, legatura lor in rugaciune in fata Prea Sfintei Treimi si legatura lor de cuget si simtiri. Noi va multumim ca ati raspuns invitatiei, mai ales in aceste zile cand s-au dat semnale uneori de neintelegeri sau de unele tensiuni intre Bisericile noastre. Dar noi avem speranta ca, prin rugaciune, prin ascultare reciproca, prin cooperare frateasca, putem depasi orice stare conflictuala."

Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala

Lucrarile de constructie la Catedrala Patriarhala ar putea incepe in 2008. Pe terenul de unsprezece hectare vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc de protectie, dupa ce se vor rezolva cererile de retrocedare ale fostilor proprietari pentru o parte a terenului. Constructia va dura cativa ani. In Catedrala vor incapea aproximativ 5.000 de persoane. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie. Catedrala va avea o inaltime de 114 metri (fata de Parcul Izvor, considerat cota zero) si 80 de metri latime in zona absidelor. Nu va fi cea mai mare biserica din tara, dimensiunile ei fiind impuse prin Planul Urbanistic Zonal, in asa fel incat Catedrala sa se imbine din punct de vedere arhitectural si urbanistic cu zona in care va fi construita.

La finalul evenimentului, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, in prezenta ziaristilor, ca spera ca decizia de finantare a Catedralei patriarhale, luata de Guvern, sa fie "gestul care sa stimuleze si alte persoane, alte institutii, sa faca donatii, pentru ca aceasta constructie, reprezentativa pentru Bucuresti si pentru Biserica, sa fie realizata".

Dorina Zdroba

.

29 Noiembrie 2007

Vizualizari: 10216

Voteaza:

Prea Fericitul Patriarh Daniel a pus piatra de temelie la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE