Ansamblul Balada Bucovinei din Suceava a colindat la Bucuresti

Ansamblul Balada Bucovinei din Suceava a colindat la Bucuresti Mareste imaginea.


Ansamblul "Balada Bucovinei" din Suceava a colindat la Bucuresti

Copiii si tinerii din Ansamblul "Balada Bucovinei" din Suceava au venit recent la Bucuresti pentru a colinda. Au trecut pe la Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman si pe la Patriarhia Romana.

Acest minunat ansamblu folcloric a fost infiintat in anul 1990 din initiativa dirijorului si folcloristului George Sarbu, dupa o activitate de 40 de ani in Ansamblul profesionist de folclor"Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Balada Bucovinei

Bucovina este un spatiu de spiritualitate, cu stravechi traditii crestine ortodoxe, o zona cu mosteniri culturale si istorice deosebit de valoroase si cu un cadru natural deosebit.

Ansamblul"Balada Bucovinei" a putut fi infiintat, in noile conditii favorabile create, pentru recuperarea si prezentarea fondului traditional religios, a colindelor de Craciun, a cantecelor si colindelor pascale. Datorita sprijinului si cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, acest ansamblu s-a pregatit si a inregistrat in 1991 trei albume de colinde ale Craciunului la Manastirea"Sfantul Ioan cel Nou" de la Suceava, albume cu colinde din vechi colectii tipice pentru Bucovina, Moldova si Basarabia. In 1993 ansamblul a realizat alte doua albume inedite cu cantari si colinde de Florii si de Pasti.

Alternand genul religios cu cel laic (creatie folclorica autentica pastrata de valorosi rapsozi locali si formatii), ansamblul"Balada Bucovinei" a sustinut numeroase spectacole, continuand, totodata, elaborarea minutioasa a repertoriului si pregatirea artistica a tinerilor. Repertoriul artistic abordat este strict autentic si divers, cules din vetrele folclorice ale judetului Suceava dar si din alte zone folclorice ale tarii. De la cantecele de grup vocal si de solisti pana la dansurile mixte si instrumente muzicale tipice, ansamblul "Balada Bucovinei" incanta publicul prin performanta artistica. Ansamblul este o adevarata scoala de formare si de afirmare a tinerilor iar activitatea acesteia se desfasoara in paralel cu promovarea si conservarea valorilor traditionale, prin albume audio si video, prin participari de emisiuni de radio si televiziune. Peste 600 de tineri, in 15 ani de activitate a ansamblului, au contribuit la realizarea celor 14 albume audio de colinde si folclor si a spectacolelor desfasurate in tara si in strainatate. Ansamblul sustine 2-3 concerte pe an si este cunoscut publicului larg prin cele peste 30 de emisiuni TV realizate la Bucuresti si Suceava si prin repertoriul muzical preluat si transmis pe posturile Radiodifuziunii Romane din Bucuresti si Iasi.

Balada Bucovinei

Prin ansamblul"Balada Bucovinei" s-au perindat generatii de tineri, generatii care au fost reprezentate si la marele spectacol aniversar de la Suceava cu ocazia implinirii a 15 ani de activitate.

Lacrimile de emotie, entuziasmul, admiratia fara rezerve din partea celor care ii vad si ii asculta pe copiii si tinerii acestui ansamblu confirma valoarea incontestabila a micilor artisti condusi cu atata maiestrie de dirijorul si folcloristul George Sarbu.

"Sufletul romanesc trece prin vocile corului"Balada". Ei, romanii, concentreaza talentele. In"Balada" esti instrumentist, dansator, cantaret si corist totodata. Sa stii sa faci totul reprezinta o munca enorma pentru acesti tineri", scria un ziarist francez in urma cu cativa ani, dupa un turneu al ansamblului bucovinean in Franta.

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a programelor acestui ansamblu si pentru sustinerea multor copii cu talent dar cu posibilitati financiare precare a fost necesara, cu timpul, infiintarea Fundatiei Culturale"George Sarbu".

Mai multe informatii despre activitatea ansamblului se pot obtine de pe pagina de web: www.baladabucovinei.ro

Ii multumim folcloristului si dirijorului George Sarbu pentru informatiile furnizate pentru acest articol cat si pentru CD-ul cu colinde oferit spre auditie vizitatorilor site-ului nostru , un extraordinar dar de Craciun de care va veti putea bucura in curand la adresa www.crestinortodox.ro sectiunea"Colinde audio".

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

.

20 Decembrie 2006

Vizualizari: 12131

Voteaza:

Ansamblul Balada Bucovinei din Suceava a colindat la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE