Biserica din Satul Fantana Doamnei

Biserica din Satul Fantana Doamnei Mareste imaginea.


Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Satul Fantana Doamnei

Satul Fantana Doamnei este situat la aproximativ 15 kilometri de orasul Lehliu Gara, judetul Calarasi.

Pe parintele Marian Dragut, preot paroh in acest sat l-am cunoscut in Bucuresti unde mai vine uneori cu treburi. De aproximativ doi ani si jumatate parintele Marian Dragut incearca din rasputeri sa redea bisericii din sat rostul ei pentru credinciosi dar sa si schimbe in bine fata acestui edificiu.

- Parinte, cum este satul in care pastoriti?

- Fantana Doamnei este un sat destul de mic, are aproximativ 120 de familii, populatia este destul de imbatranita, tinerii au cam plecat din sat si oamenii au nevoie de sprijin moral si material. Foarte multi sunt pensionari, au pensii mici de agricultori.

Dorinta lor de Dumnezeu este inca in crestere pentru ca timp de aproape 25 de ani in sat nu a fost preot paroh, suplinea un alt preot.

Biserica din Satul Fantana Doamnei

- Dar biserica era in sat?

- Da, biserica al carei hram este "Sfintii Imparati Constantin si Elena" exista inca din 1887, este destul de veche biserica dar oamenii au cam uitat ceea ce inseamna credinta si trebuie sa facem in asa fel incat sa se lucreze cu aceasta credinta.

- In ce stare se afla biserica?

- Biserica se afla acum intr-o stare acceptabila, am putea spune, a fost repictata dupa posibilitati in 1994, pictura nu este insa chiar la inaltimea asteptarilor comparativ cu alte biserici dar se prezinta destul de bine. Ar mai trebui facute unele lucruri, ma refer la subzidirea bisericii si la o alta pictura.

- Cladirea ar trebui sa fie consolidata?

- Cladirea rezista, dar problema este ca e situata pe malul unui lac si a aparut igrasia - se cunoaste si in interior si in afara - si degeaba a fost facuta pictura pentru ca a inceput sa se strice pana la inaltimea de un metru.

- De ce aveti nevoie, Parinte?

- Of, e nevoie de multe, in primul rand sunt nevoi materiale. Fara bani nu se pot achizitiona materiale, dupa aceea e nevoie de mana de lucru. S-ar gasi si la noi ceva mana de lucru dar oamenii sunt batrani. Si ce putere au ei si ce ajutor sa ne dea? Orice fel de ajutor din afara este binevenit.

- Am auzit ca aveti nevoie si de un clopot nou.

- Da, clopotul care a fost inainte s-a fisurat in trei locuri si fiind mic nu se mai auzea nici din biserica, el fiind situat la 20 de metri distanta. Se auzea doar un sunet ca de oala sparta.

- Parinte, daca cineva vrea sa va ajute, cum va gaseste?

- Pot fi gasit la biserica din sat sau la telefonul cu numarul 0722.351179. Ideea este sa se gaseasca oameni care vor sa ne ajute.

- Cum se ajunge la Fantana Doamnei?

- Pe drumul vechi spre mare. Din Capitala se iese prin comuna Pantelimon si se merge pe drumul vechi catre mare pana in Lehliu Sat. Din Lehliu Sat, in dreptul cimitirului, se face la dreapta, se continua drumul prin Paicu, urmeaza comuna Nicolae Balcescu si apoi se ajunge in Fantana Doamnei.

- Cum ati ajuns dvs. tocmai in acel sat?

- Dumnezeu a vrut. Este o poveste destul de lunga. Mi-am depus candidatura pentru parohia aceasta si am obtinut-o.

- Cum e relatia dvs. cu credinciosii, cu oamenii din sat?

- Relatia preot - credincios este destul de buna dar.

- Dar ce, parinte? Nu vin oamenii la biserica?

- Vin cam putini. Oricum la inceput cand am ajuns acolo aveam la slujba 2-3 credinciosi dar acum vin cam 15-16, uneori 20, depinde de zi. Am credinta ca Dumnezeu va randui fiecaruia gandul de impacare cu El pentru ca acest moment ne este necesar tuturor.

- Parinte Marian Dragut va multumesc pentru acest interviu. In incheiere, doriti sa le transmiteti cateva ganduri crestinilor?

- As vrea sa le spun: DARUIND VEI DOBANDI. Acest lucru ne arata pe noi crestinii vrednici urmatori ai lui Hristos si chezasi ai faptelor noastre.

Biserica din Satul Fantana Doamnei Biserica din Satul Fantana Doamnei

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

.

02 Octombrie 2006

Vizualizari: 7430

Voteaza:

Biserica din Satul Fantana Doamnei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE