Pedagogii de recuperare se vor putea pregati si la Iasi

Pedagogii de recuperare se vor putea pregati si la Iasi Mareste imaginea.


Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat ieri slujba de sfintire a Scolii Postliceale „Principesa Olga Sturdza“ pentru pedagogi de recuperare. La eveniment au participat preoti, cadre didactice, oaspeti din Germania, oficialitati locale, dar si primii inscrisi ai scolii si profesorii acesteia

Ieri, de la ora 15.00, la Iasi a fost inaugurata prima scoala particulara din judet care isi propune sa vina in ajutorul copiilor si adultilor suferinzi. Înfiintarea la Iasi a Scolii Postliceale „Principesa Olga Sturdza“ pentru pedagogi de recuperare este o initiativa a Fundatiei Bavaria - Romnia pentru asistenta sociala in colaborare cu Fundatia „Solidaritate si Speranta“ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB).



Slujba de sfintire a fost oficiata de IPS Mitropolit Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, printre care pr. Constantin Andrei, pr. Ioan Vicovan, pr. Narcis Axinte, pr. Dan Sandu. Alaturi de IPS Daniel, in timpul slujbei s-a aflat si PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic al diecezei de Iasi.

La sfrsitul slujbei, IPS Mitropolit Daniel a subliniat importanta infiintarii unei scoli cu acest profil la Iasi: „Cu cteva zile in urma, am praznuit pe Sf. Mucenita Varvara. În istoria vietii ei de mare credincioasa se spune ca tatal sau i-a taiat capul cu sabia, pentru ca ea il iubea foarte mult pe Hristos. Initiativa infiintarii acestei scoli, iata, vine in contrast cu parintii care fac rau propriilor copii. Noi trebuie sa fim alaturi de copiii si de oamenii care sufera, daruindu-le iubire din iubirea Mntuitorului nostru Iisus Hristos“.

Înalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat speranta ca nu peste mult timp in incinta Institutului Social-Caritativ „Diaconia“ sa se deschida si o gradinita, dupa care a oferit oaspetilor din Germania si celor care au sprijinit infiintarea acestei scoli iconite reprezentnd Nasterea Domnului.

Mai mult, Înalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat bucuria asezarii acestui eveniment in ajunul sarbatorii Sf. Ier. Nicolae, considerndu-l un dar.

Ajutor pentru bolnavii de orice confesiune

În discursul sau, Barbara Stamm, prim vicepresedinte al Parlamentului Bavarez si delegata Guvernului bavarez pentru ajutorarea Romniei, a facut un scurt istoric al acestei institutii, a descris pe scurt profilul ei si a multumit IPS Daniel pentru sprijinul acordat in materializarea acestei initiative. „La Sibiu aceasta scoala functioneaza din anul 2000. Acolo am fost primiti foarte bine, drept pentru care ne-am propus sa infiintam una si in capitala Moldovei, pentru ca inima noastra este la Iasi. Am ales ca scoala sa se numeasca «Principesa Olga Sturdza», aratnd astfel ca principesa nu a fost doar o sculptorita talentata, ci s-a implicat in foarte multe actiuni de ajutorare a celor care sufera. A fost membra a Asociatiei de ajutorare a copiilor orfani de razboi, a sprijinit casa de copii din Miroslava, s-a angajat foarte mult pentru pregatirea scolara. Plec de la premisa ca si in cadrul ministerului dumneavoastra se va acorda importanta acestei scoli care sa-i pregateasa pe femei si barbati, astfel inct acestia sa-i ajute pe copiii cu dizabilitati“.

Invitat sa spuna cteva cuvinte, PS Petru Gherghel a subliniat frumoasa colaborare dintre Bisericile Ortodoxa si Catolica, punnd infiintarea scolii de la Iasi pe seama principiului „Ce e bine pentru unul este bine pentru toti“, in sensul ca daca aceasta scoala s-a deschis in cadrul unei institutii ortodoxe, cu siguranta ea va primi si pe cei de confesiune catolica, pentru ca toti vrem sa-i ajutam pe ceilalti.

Primaria colaboreaza frumos cu Mitropolia

Printre cei prezenti s-a aflat si Silviu Didilescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, care a tinut sa remarce ca, in acest domeniu, „institutiile particulare sunt cu cel putin doi pasi inaintea autoritatilor locale si a autoritatilor locale“. El a multumit fundatiei germane pentru implicarea in acest proiect si a asigurat ca se vor implica si autoritatile de la Bucuresti in sprijinirea unor activitati similare.

Ioan Serbina, din partea Consiliului Judetean, si viceprimarul Constantin Neculau au tinut sa aminteasca despre colaborarea Mitropoliei cu Primaria, in cadrul unui nou proiect „Este vorba despre punerea la punct a unei colaborari intre Primarie si Fundatia „Solidaritate si Speranta“ in cadrul unui proiect finantat cu 3,5 miliarde de lei vechi pentru salvarea tinerilor care sufera din cauza drogurilor“.

În continuare, directorul Scolii Postliceale „Principesa Olga Sturdza“, prof. Walter Gebhart, i-a prezentat pe primii 25 de inscrisi la noua scoala si pe profesorii acesteia. Toti au primit trandafiri din partea gazdelor. Întrebata de ce s-a inscris la aceasta scoala, Raluca Vieriu din Dorohoi a raspuns: „M-am inscris pentru ca vreau sa schimb, mai mult sau mai putin, att ct imi sta in putinta, viata copiilor cu dizabilitati psihice sau fizice“.

Pe parcursul evenimentului de ieri, audienta s-a putut bucura de scurte momente artistice, in cadrul carora au fost prezentate piesele „Lautarul“ de G. Enescu, in interpretarea la vioara a Danielei Hncu, „Balada“ de Ciprian Porumbescu si „Rapsodia Romna“ de G. Enescu, in interpretarea la vioara a lui Ovidiu Calfa si la pian a lui Gabriel Oniceanu.

Diplome recunoscute de institutiile angajatoare

Scoala Postliceala „Principesa Olga Sturdza“ este o scoala creata dupa model german. Cursurile de pregatire au o durata de doi ani, ceea ce inseamna un numar considerabil de ore teoretice si practice, organizate in blocuri de cte doua saptamni pe luna. În celelalte doua saptamni, elevii vor lucra direct cu institutiile in care in viitor isi vor gasi locul de munca, daca acesta va fi in domeniul asistentei persoanelor aflate in dificultate.

În cadrul cursurilor se va pune accent att pe invatarea meseriei, respectiv pe formarea practica, ct si pe cea teoretica si de cultura generala. Continutul si durata pregatirii corespund standardului stabilit de catre Comisia Europeana pentru nivelul 2, respectiv preuniversitar.
Titlul obtinut dupa absolvirea acestei scoli este de pedagog de recuperare, titlu recunoscut in Romnia de legislatia muncii.

Toti absolventii vor primi o diploma recunoscuta de institutii interesate in angajarea cursantilor.
Singura conditie de inscriere este ca viitorii elevi sa fie absolventi cu diploma de bacalaureat, prioritatea avnd-o candidatii care au absolvit deja o forma de pregatire in domeniul social.

de Narcisa BALABAN

Sursa: Ziarul Lumina

.

06 Decembrie 2005

Vizualizari: 5296

Voteaza:

Pedagogii de recuperare se vor putea pregati si la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE