Iconarii si crucerii castiga cateva milioane pe luna

Iconarii si crucerii castiga cateva milioane pe luna Mareste imaginea.

Mesterii iconari si cruceri din toata tara au venit la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Mai aveti timp azi si maine sa admirati obiecte de cult facute dupa traditii vechi de mii de ani.

Traieste din modelarea troitelor de drum sau de cimitir. Toate facute in miniatura. Castiga cel putin patru milioane de lei pe luna.

De aproape 20 de ani este mester crucer. Vorbim aici despre Vasile Marin, din comuna Brebu, judetul Prahova. Si-a castigat incetul cu incetul renumele. Acum primeste comenzi nu numai din tara, ci si din strainatate. Un astfel de obiect costa intre trei si cinci milioane de lei. Daca inainte, troita avea harul apararii de duhurile rele, acum e folosita mai degraba ca decor in casa. Inalte de cateva zeci de centimetri, din lemn de nuc, paltin ori stejar, troitele urmeaza liniile traditionale in modelarea lemnului, treaba facuta numai cu un briceag.

“La baza am fost lacatus mecanic. Dar pe la varsta de 20 de ani am prins gustul acestui mestesug de la niste restauratori de biserici. Si de atunci numai asta fac. Din meseria asta imi intretin si familia“, auzim de la omul nostru. A fost chemat si la diferite biserici din Romania, precum la cea din centrul orasului Ramnicu Sarat ori la manastirea Secu din zona Moldovei, sa dea “viata“ crucilor de altar. Si pentru sufletul sau a ridicat si o troita mare, la rascruce de drumuri, unde crestinii vin si se inchina, tragandu-si o clipa sufletul inainte de a merge mai departe.

Icoane de vatra

Interesanta este povestea icoanelor de vatra, asa cum sunt ele facute de 15 ani incoace de doi intelectuali, Daniela si Vasile Moldoveanu, ea fiind informatician si el sociolog. Traditia vine de la primii crestini din zona Carpatilor. Ei ascundeau cate o bucata de lemn in hornul casei. Scrijeleau lemnul cu un cui pana cand reuseau sa dea forma unui sfant. Nimeni nu gasea lemnul acela, sa afle in acest fel ca in casa aceea locuiau niste crestini. “Povestea asta e de pe timpul romanilor, atunci cand crestinii erau prigoniti. Oamenii doreau sa-si apere casa de rele, faceau o icoana si au gasit hornul drept ascunzatoarea cea mai buna a obiec-tului de cult“, ne explica interlocutoarea noastra.
Si de aici a pornit pasiunea sotilor Moldoveanu pentru icoanele de vatra, pe care le fac dupa tehnica straveche. E nevoie de un lemn tare, precum stejarul, fagul ori sorgul. Scrijelesti lemnul cu un fel de cui pana cand apare forma sfantului. Lemnul e apoi tratat cu bait si ceara de albine, sa reziste la trecerea timpului.

In functie de marime, o astfel de icoana costa intre 300.000 de lei si un milion de lei. “Nu traim din asa ceva, desi comenzile sunt tot mai multe. Dar am vrut in primul rand sa scoatem la lumina un mestesug vechi de cand lumea“, ne explica informaticianul care e legatura sa cu traditia populara.

 

Dan Gheorghe

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 3636

Voteaza:

Iconarii si crucerii castiga cateva milioane pe luna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE