Sfantul Apostol Andrei - Ocrotitorul romanilor

Sfantul Apostol Andrei - Ocrotitorul romanilor Mareste imaginea.

"Bucura-te arma cea nebiruita a binecredinciosului popor roman."

Stand in preajma Mantuitorului Iisus Hristos, prezent fiind la insasi Botezul Acestuia, Sfantul Apostol Andrei este, pe buna dreptate, considerat primul dintre Apostoli.

Cateva marturii istorice ofera informatii despre activitatea misionara a Sfantului Apostol Andrei, care a vestit Evanghelia pe teritorul Scitiei, care, pe vremea aceea, cuprindea si Dobrogea de astazi.

Desi Sfanta Scriptura nu ofera date referitoare la aceasta, folclorul dobrogean pastreaza unele colinde si creatii folclorice care amintesc de trecerea pe aceste teritorii a Apostolului. De asemenea dovada vie a vietuirii pe teritoriul Dobrogei sta Pestera Sfantului Andrei sau paraiasul care poarta acelasi nume.

In jurul acestora, viata bisericeasca din provincia romaneasca va cunoaste o dezvoltare deosebita, inca in primele secole crestine.

In anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie inscrisa cu cruce rosie in calendarul bisericesc.

In anul 1997, Sfantul Apostol Andrei, numit si "Cel dintai chemat", a fost declarat "ocrotitorul Romaniei".

In anul 2001 s-a hotarat ca ziua de 30 noiembrie sa fie proclamata si cinstita ca "sarbatoare bisericeasca naţionala a Romaniei", cu doar o zi inainte de "1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei", cand sarbatorind formarea statului national unitar, poporul roman preponderent ortodox isi praznuieste sfantul caruia i se datoreaza formarea sa ca popor crestin.

Dorina Stoica

Despre autor

Dorina Stoica Dorina Stoica

Senior editor
88 articole postate
Publica din 27 August 2009

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 2275

Voteaza:

Sfantul Apostol Andrei - Ocrotitorul romanilor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE