Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul Mareste imaginea.

Mormantul parintelui Paisie Aghioritul se afla in Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din localitatea Suroti, aflata la o distanta de numai 25 de kilometri de Tesalonic, in Grecia. Din orasul Tesalonic, se iese pe autostrada ce porneste spre Halkidiki, pana in dreptul indicatorului spre Tagarades, unde se coteste spre Tagarades, Agia Paraskevi si Suroti.

Manastirea Suroti este inchinata Sfantului Ioan Teologul, ea fiind ocrotita insa si de Sfantul Arsenie Capadocianul, ale carui Sfinte Moaste se afla asezate, cu mare evlavie, in biserica cea mare.

Parintele Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti parinti care au vietuit in Sfantul Munte Athos. El s-a nascut in anul 1924, in localitatea Farasa, langa Capadocia, in Asia Mica, si a trecut la cele vesnice in data de 12 iulie 1994, in manastirea din Suroti, unde a si fost inmormantat. A fost canonizat in anul 2015 si este cinstit pe 12 iulie.

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul

Parintele Paisie Aghioritul s-a nascut in data de 25 iulie 1924, in localitatea Farasa, langa Capadocia, in Asia Mica, fiind botezat de insusi Sfantul Arsenie Capadocianul, cu numele Arsenie. Parintii sai, Prodromos si Evloghia, erau foarte credinciosi. In acelasi an, odata cu schimbul de populatie, intre turci si greci, familia sa este mutata in Grecia, stabilindu-se astfel in Konita.

 Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti

Dupa terminarea scolii, tanarul Arsenie a lucrat ca tamplar. In anul 1945, el a fost luat in armata. Vreme de cinci ani, pe tot parcursul actiunilor militare din timpului Razboiului Civil, viitorul parinte s-a distins prin spiritul sau jertfelnic si dragostea fata de ceilalti camarazi.

In anul 1950, dupa ce este lasat la vatra, Arsenie merge pentru cateva zile in Sfantul Munte Athos. Mai apoi, in anul 1953, el intra in obstea monahala athonita din Manastirea Esfigmenu. Dupa numai un an, el este numit rasofor, cu numele Averchie. In anul 1956, cu binecuvantarea duhovnicului sau, parintele merge la Manastirea Filoteu.

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti

In data de 3 martie 1957, parintele primeste schima mica, cu numele Paisie. Peste numai un an, parintele Paisie se muta in Manastirea Maicii Domnului, din Konita, unde ramane pana in anul 1962. Dupa aceea, vreme de doi ani, el se nevoieste intr-o chilie din Muntele Sinai. 

In anul 1964, parintele revine in Sfantul Munte Athos, unde se retrage la Chilia Sfintilor Arhangheli, de langa Manastirea Iviron. In aceasta perioada il cunoaste pe Cuviosul Tihon, un rus care se nevoia in Chilia Sfanta Cruce, a Manastirii Stavronikita. De la acesta primeste schima mare, in ziua de 11 ianuarie 1966.

In anul 1966, parintele Paisie se imbolnaveste, fiind internat, vreme de cateva luni, in Spitalul Papanicolau, din Tesalonic, unde este operat de plamani. In aceasta perioada, parintele este ingrijit de surorile din Manastirea Suroti, care abia se apucasera de zidirea noii manastiri.

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti

La sfarsitul anului 1967, parintele Paisie se intoarce in Sfantul Munte, unde se aseaza la Chilia Sfantul Ipatie, de langa Manastirea Marea Lavra. Peste numai un an, el merge in Manastirea Stavronikita, pe care o randuieste chinovial. In primavara anului 1969, dupa moartea Cuviosului Tihon, duhovnicul sau, parintele Paisie se aseaza in Chilia Sfanta Cruce, unde se nevoieste pana in anul 1979. Mai apoi, alaturandu-se obstii din Manastirea Cutlumus, ii este incredintata Chilia Panaguda, inchinata Nasterii Maicii Domnului. 

In anul 1988, parintele incepe sa fie cuprins iarasi de boala. In ziua de 22 octombrie / 4 noiembrie 1993, parintele Paisie paraseste definitiv Sfantul Munte Athos, pentru a participa la slujba de priveghere pentru Sfantul Arsenie Capadocianul, praznuit in ziua de 10 noiembrie, in Manastirea Suroti. Dorind a se intoarce in Sfantul Munte, parintele a fost cuprins de boala. Astfel, in ziua de 4 februarie 1994, este operat de cancer, in Spitalul Theaghenio, din Tesalonic, unde sta internat zece zile. Dupa aceasta, pentru recuperare, parintele a fost mutat in Manastirea Suroti, aflata la mica distanta de spital.

 Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti

Pe la sfarsitul lunii iunie, starea de sanatate a parintelui se inrautateste simtitor. Astfel, in ziua de 12 iulie 1994, aproape de miezul noptii, parintele Paisie Aghioritul trece la cele vesnice, fiind inmormantat in Manastirea Suroti, potrivit dorintei sale. Imediat dupa adormirea in Domnul, mormantul parintelui a devenit "o noua scaldatoare a Siloamului", nenumarati crestini venind in acest loc, pentru binecuvantare, rugaciune si tamaduire.

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti 

Manastirea Suroti este deschisa zilnic, tot anul, intampinandu-si pelerinii cu mari bucurii duhovnicesti. Vara, in timpul saptamanii, manastirea este deschisa intre orele 10.00 - 13.00 si 16.00 - 19.00, iar duminica, intre orele 4:00 - 07:30, 09:00 - 12.00 si 16.00 - 19.00. Iarna, in timpul saptamanii, manastirea este deschisa intre orele 10.00 - 13.00 si 15.00 – 18.00, iar duminica, intre orele 03:00 - 06:30, 08:00 - 12.00 si 15.00 - 18.00.

Teodor Danalache

Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul - Suroti

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 Iulie 2017

Vizualizari: 22313

Voteaza:

5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE