Milostenia incurajeaza cersetoria?

Milostenia incurajeaza cersetoria? Mareste imaginea.

In calitate de crestini, suntem chemati sa vedem in mana intinsa a saracului, mana lui Hristos. Spun ca suntem chemati, deoarece, de obicei, obisnuim sa vedem altceva. Mana intinsa ne trimite cu gandul mai ales la cersetorie, acest fenomen care la noi a luat amploare, din ce in ce mai mult. Ne intrebam daca nu cumva respectiva persoana nu face parte dintr-o retea organizata, care, oricum o va lipsi de cei cativa banuti ai nostri. Asa se face ca, dialogand cu propriile ganduri si idei, unii dintre noi, ajungem a ne face un obicei din a trece nepasatori pe langa fiecare mana intinsa.

Sunt insa destul de multi oameni care nu pregeta in a oferi celuilat putin din putinul lor.

Exista doua perspective, pe care realitatea le confirma ca adevarate si intemeiate, potrivit carora cersetorii s-au inmultit considerabil. Pe de o parte, cersetoria poate fi privita ca fenomen social, ca urmare a scaderii nivelului de trai, resimtite din plin de oamenii de la marginea societatii. Cersetoria reprezinta, prin urmare, o consecinta directa a saraciei tot mai evidente.

Pe de alta parte, daca cersetorii s-au inmultit, inseamna ca "le merge", cum spune romanul. Cu alte cuvinte, sunt destule persoane care fac milostenie. Acest punct de vedere scoate in evidenta un aspect pozitiv, imbucurator, am putea spune, anume fenomenul duhovnicesc din spatele cersetoriei, constand in faptul ca nu sunt putini oamenii care inca mai vibreaza la suferintele si nevoile aproapelui.

Putem afirma, asadar, ca milostenia incurajeaza cersetoria, chiar daca intr-un mod mai putin evident si mai putin direct decat o face saracia.

Trebuie sa recunoastem insa ca importanta milosteniei nu este nicidecum umbrita de acest lucru. Nu trebuie sa renuntam la a fi milostivi pe motivul ca astfel se inmultesc mainile intinse. Tocmai in acest fapt consta povocarea. Vom avea tot atatea prilejuri de a ne manifesta aceasta virtute crestina, atat de importanta in viata duhovniceasca, cate maini intinse vom intalni in cale.

Poate pentru unii, prezenta cersetorilor a devenit de nesuportat. Ii intalnim la fiecare colt de strada, in piete, in curtile bisericilor. Unii chiar ne agaseaza. Mai mult, suntem nemultumiti ca nu fac nicidecum cinste Romaniei peste hotare.

Insa, din orice perspectiva am privi, cersetorii in mod sigur "nu dauneaza grav societatii". Mai degraba, aceasta le dauneaza in mod concret lor, in timp ce ei dauneaza poate numai imaginii ei. Dar, de ce sa ne prefacem? De ce incercam sa cosmetizam aceasta imagine a unei realitati crunte?

Sa nu ne temem si nici sa ne rusinam de multimea mainilor intinse! Ele nu ne pot face rau, ci numai bine. Sa ne temem de propriile noastre inimi pietrificate de lacomie si zgarcenie! Sa ne rusinam ca nu suntem oricand dispusi sa alinam o suferinta sau sa raspundem unei nevoi. Sa ne temem si sa ne rusinam ca nu avem dragoste sa oferim ceva de pomana pentru noi insine ori pentru sufletele celor adormiti ai nostri! Pe acest taram se poarta adevarata lupta, unde trebuie sa recunoastem concret uratenia din noi, nu doar discutand pe marginea lipsurilor societatii.

In concluzie, chiar daca poporul nostru este mai sarac, nu trebuie sa fie mai putin milostiv.
Acest fapt ne va apropia si mai mult de pilda vaduvei din Scriptura, care nu a dat din ce i-a prisosit, ci din saracia ei.

Radu Alexandru

.

25 Mai 2011

Vizualizari: 6331

Voteaza:

Milostenia incurajeaza cersetoria? 5.00 / 5 din 1 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Carmen VasilescuPostat la 2012-01-09 10:29

    Daca trece proiectul de lege de parlament, nu cred ca va mai avea cineva curaj sa dea ceva cersetorilor. Pentru putinii bani pe care i-am oferi celor ce au intr-adevar nevoie de ajutor, sau celor ce nu au, dar cer (nu sunt eu indreptatita sa judec cine are si cine nu ar avea nevoie de ajutor) amenda va fi de 6 mil. lei vechi... dati statului, care oricum ne fura. Iar pensia mea nu imi permite sa platesc o asemenea amenda.

  • Florentin GirbanPostat la 2011-11-05 18:15

    este foarte importatnt sa avem o inima mare si sa facem milostenie cu oricine dar consider ca este mai responsabil sa facem milostenie organizat si sa incercam sa dam ajutor celor ce au cu adevar nevoie de el

  • luminita sPostat la 2011-05-25 13:43

    E bine sa facem milostenie cu oricine intinde mana, e o provocare la umanitate si la respectarea indemnurilor Bisericii.Daca cei carora le dam merita sau nu, asta Dumnezeu judeca.Doamne ajuta!

  • Alina TomiPostat la 2011-05-25 10:31

    "Cersetorii sunt personaje biblice"-Pr.Arsenie Papacioc Milostenia inseamna si sa-i suportam pe cei de langa noi, sa nu-i judecam, nu numai sa le dam bani la nevoie. Avem porunca sa dam oricui ne cere.Altfel ne facem vinovati in primul rand de pacatul mandriei.

  • Ionita LenutaPostat la 2010-08-02 18:48

    Eu cunosc mai multe persoane care cersesc in fiecare zi. Una din ele are casa frumoasa, iar banii care ii obtine din cersit ii da pe tigari. Multi cersesc ca sa obtina bani pentru droguri. Am asistat la o discutie in care se vaita un cersetor ca o tigare d-aia care te face sa visezi e 50 lei si ca incearca sa isi mai ia una

  • windorin Postat la 2010-08-02 09:12

    "Este greu sa-i deosebesti pe cei cu adevarat saraci de cei prefacuti? Ganditi-va ca este mai bine sa dam ajutor celor ce nu-l merita, decat sa nu-l dam celor ce-l merita si care au nevoie de el." (Sfantul Grigorie de Nazianz)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE