Atingerea capului cu Sfantul Potir

Atingerea capului cu Sfantul Potir Mareste imaginea.

Exista obiceiul in unele biserici, ca la iesirea preotului cu Cinstitele Daruri, sa fie atinse capetele credinciosilor cu Sfantul Potir.

Trebuie mentionat ca la iesirea preotului cu Cinstitele Daruri, painea si vinul de pe Sfantul Disc si din Sfantul Potir nu sunt inca prefacute in Trupul si Sangele lui Hristos. Asadar, credinta ca atingerea de Sfantul Potir echivaleaza cu impartasirea de Hristos este gresita. Daca acesta ar fi fost modul deplin de impartasire de Domnul, atunci cu siguranta Biserica ne-ar fi chemat pe toti sa ne atingem de Sfantul Potir.

Greseli sunt de ambele parti. Din partea preotului ca face acest lucru, desi Liturghierul nu face nicio referire la un astfel de gest si din partea credinciosilor care se multumesc cu putin. Isi spun ca daca nu s-au impartasit cu Trupul si Sangele Domnului, e bine ca se ating de Sfantul Potir.

Preotul face acest lucru fie din nestiinta, fie din dorinta de a nu fi catalogat drept o persoana fara har. Credinciosii, il considera lipsit de har, daca nu savarseste anumite randuieli netipiconale, precum atingerea cu Sfantul Potir. Insa preotul nu trebuie sa caute sa placa acestora prin lucrari pe care Biserica nu le recomanda. El trebuie sa le explice crestinilor ca este o practica gresita si sa se roage pentru ei spre luminare in a primi adevarurile de credinta si spre curatire in a se impartasi cu Hristos.

Credinciosii nu trebuie sa aseze nimic in locul Trupului si Sangelui Domnului. Ei trebuie sa ia seama la ce spune Hristos: "Adevarat, adevarat va zic voua : daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si Sangele Meu, adevarata bautura. Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el" (Ioan 6, 53-56).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2016

Vizualizari: 18827

Voteaza:

Atingerea capului cu Sfantul Potir 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE