Vremea postului Sfintilor Petru si Pavel

Vremea postului Sfintilor Petru si Pavel Mareste imaginea.

Postul inchinat sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe anul acesta pe 12 iunie. Lasatul secului se face pe 11 iunie. Mentionam ca atunci cand Invierea Domnului este praznuita mai tarziu de 1 mai nu mai raman suficiente zile pentru post. Din acest motiv, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sa aiba macar 7 zile chiar daca, in baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai putin de o saptamana. Aceasta decizie a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu nr. 5721 din 10 iunie 2015 este mentionata in Anuarul Liturgic si Tipiconal pe anul 2019, aparut la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

Vremea postului Sfintilor Petru si Pavel este o perioada in care suntem chemati sa fim cu mai multa luare aminte la noi insine, ca sa lepadam tot ce ne desparte de Hristos si sa dobandim darul sfinteniei. Menirea acestei perioade de post este aceea de a indrepta omul, de a-l lumina si de a-i arata faptul ca adevarata viata este unirea cu Hristos.

Pacatul in traditia ortodoxa consta in indepartarea omului de Dumnezeu. Astfel, pacatul este cadere, moarte, intunecare si captivitate a mintii. Intunecarea mintii nu este nimic altceva decat identificarea ei cu logica si inrobirea ei de patimi, dupa cum marturisesc Parintii. Sa nu uitam ca in momentul in care mintea omului se intuneca, atunci lucreaza toate patimile si omul cade in diferite pacate.

Iata de ce este nevoie de post, de spovedanie si de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Postul aduce o slabire a lucrarii patimilor in noi. Spovedania aduce pe langa iertarea pacatelor si o luminare a mintii, ceea ce ne face sa privim lumea cu alti ochi, sa avem parte si de o vedere duhovniceasca. Iar Trupul si Sangele Domnului ne face una cu El.

Trebuie sa retinem ca viata din aceasta lume reprezinta mediul in care trebuie sa luam cat se poate de mult chipul lui Hristos. Fara acest chip, va fi cu neputinta sa aspiram la o desfatare in lumea vesniciei. Iar acest lucru se vede foarte limpede in vietile sfintilor, care prin faptele lor, descopereau in parte adevaruri din Imparatia cerurilor. Deci, daca nu ne vom impartasi de Hristos in lumea aceasta, ne va fi cu neputina sa ne impartasim deplin de El in Imparatia Sa.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

03 Iunie 2023

Vizualizari: 5887

Voteaza:

Vremea postului Sfintilor Petru si Pavel 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE