Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor Mareste imaginea.

Muntele Maslinilor este unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice din Tara Sfanta si, totodata, unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj ale lumii crestine. Evangheliile ne arata ca de Muntele Maslinilor este legata indeosebi ultima parte a activitatii pamantesti a Mantuitorului, incepand cu Intrarea Domnului in Ierusalim, pana la Inaltarea Sa la cer.

Muntele Maslinilor este situat la est de orasul Ierusalim, fiind despartit de acesta de Valea Chedron. Panorama de pe muntele Maslinilor asupra Ierusalimului este minunata: zarim deoadata zidurile Ierusalimului imbratisate de vaile Hinomului si Chedronului, Poarta de Aur si Muntele Moria, Muntele Templului, Muntele Sion, Orasul lui David.

Ierusalimul vazut de pe Muntele Maslinilor

Desi este numit in mod traditionale munte, in realitate este parte integranta a lantului deluros al Iudeei centrale care se indrepata catre Valea Iordanului la est si catre Mediterana la vest. Avand o inaltime maxima de 883 m, Muntele Maslinilor este practic cea mai sudica parte a acestui lant impartit in trei sectiuni. Segmentul nordic este cunoscut sub numele Muntele Scopus, cel median este probabil locului anticului Nob din Vechiul Testament (1 Sm. 21.1), in timp ce partea sudica, situata la est de zona Templului, numita in prezent Jebel et-Tur, constituie Muntele Maslinilor.

Muntele Maslinilor in Vechiul Testament

Muntele Maslinilor este mentionat numai o singura data in Vechiul Testament si numai intr-o carte relativ tarzie, post-exilica, "Apocalipsa” lui Zaharia (Zah. 14, 4): "Si in vremea aceea se vor sprijini picioarele Lui pe Muntele Maslinilor, care este in fata Ierusalimului, la rasarit; iar Muntele Maslinilor se va crapa in doua de la rasarit la apus si se va face o vale foarte mare si jumatate din munte se va da inapoi catre miazanoapte si cealalta jumatate catre miazazi."

Muntele Maslinilor

Unii biblisti au afirmat ca Muntele Maslinilor ar putea fi acelasi loc pe unde a avut loc fuga lui David de Abesalom: "Si a plans toata tara cu glas mare si tot poporul a trecut paraul Chedron si a trecut si regele paraul Chedron si s-a dus tot poporul cu regele pe calea spre pustiu.” (2 Regi 15, 23)

Muntele Maslinilor in Noul Testament

Muntele Maslinilor este mentionat frecvent in Sfintele Evanghelii, cu numele "to oros ton elaion” (Muntele Maslinilor) sau "to oros to kaloumenon Elaion” (Muntele ce se cheama al Maslinilor).

Drumul de la Ierihon la Ieruslaim trecea peste acest deal. De-a lungul acestui drum a avut loc intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim (Luca 19-37). Tot Sfantul Evanghelist Luca relateaza faptul ca Mantuitorul, trecand de cealalta parte a Muntelui si vazand orasul, a lacrimat pentru acesta (Luca 19; 41-44).

Muntele Maslinilor - Intrarea in Ierusalim

Pe Muntele Maslinilor a rostit Mantuitorul cuvantarea eshatologica (Matei 24:3; Marcu 13,3). Ultimele nopti de dinaintea mortii Sale au fost petrecute de Mantuitorul pe Muntele Maslinilor: "Si ziua era in templu si invata, iar noaptea, iesind, o petrecea pe muntele ce se cheama al Maslinilor.” (Luca 21:37)

Betania, Betfaghi, Gradina Ghetsimani si paraul Chedron (Ioan 18-1), toate acestea sunt locuri situate de o parte si de cealalta a Muntelui Maslinilor, amintite de Evanghelii in legatura cu Mantuitorul chiar si dupa momentul Intrarii Sale in Ierusalim.

Inaltarea Domnului - Muntele Maslinilor

 Tot de pe Muntele Maslinilor a avut loc Inaltarea la Cer a Domnului dupa cum aflam din Faptele Apostolilor: "Atunci ei s-au intors la Ierusalim de la muntele ce se cheama al Maslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sambata." (Fapte 1:12)

Muntele Maslinilor, loc de pelerinaj

Muntele Maslinilor a fost impodobit inca de timpuriu cu numeroase locasuri de cult menite sa marcheze toate aceste evenimente din viata Mantuitorului relatate in Sfintele Evanghelii. Din primele secole ale Bisericii si pana in zilele noastre Muntele Maslinilor constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale crestinatatii.

Marturii cu privire la acestea merg pana in primele secole crestine. Pelerina Egeria, la putin timp dupa anul 400, mentioneaza ca a luat parte la serviciile liturgice de pe Eleona, o biserica ridicata de catre Imparateasa Elena, pentru a marca locul unde Mantuitorul a cuvantat; aceasta mentioneaza si locul unde Mantuitorul S-a Inaltat la cer; Egeria aminteste de asemenea despre Ghetsimani si Betania.

Muntele Maslinilor

Pe malul estic al Muntelui Maslinilor se afla Betania, unde intalnim o biserica ce marcheaza locul casei lui Lazar, Mariei si Martei (Ioan 1:11).

Parcurgand Muntele Maslinilor dinspre Betfaghi, de pe malul estic, inspre Ierusalim, urmam caii traditionale urmate de Iisus la Intrarea in Orasul Sfant.

Pe varful dealului se gasesc vestigii restaurate ale unei biserici octogonale, acum aflata in posesia musulmanilor, ce este situata pe locul de unde se crede ca Domnul S-a Inaltat la cer.

Despre alte doua locuri s-a afirmat ca reprezinta locul Inaltarii Domnului. Imparateasa Elena a construit o biserica, pe locul unde se gaseste in prezent Biserica Tatal Nostru pentru a comemora acest eveniment. O alta contructie, de data mult mai tarzie, este Biserica Ruseasca a Inaltarii Domnului.

http://www.crestinortodox.ro/files/image/inaltarea-domnului-2.jpg

Un popas il putem face in linistita gradina a capelei Dominus Flevit, ce marcheaza locul unde Iisus a lacrimat pentru Ierusalim (Ioan 12:13-15).

Ceva mai jos este biserica si asezamantul surorilor Carmelite, numita Biserica Tatal Nostru construita pe locul un potrivit traditiei Mantuitorul a spus Apostolilor Rugaciunea Domneasca (Luca 11: 1-4).

Muntele Maslinilor - Biserica Tatal Nostru

Un alt loc de pe Muntele Maslinilor deosebit de important este Gradina Ghetsimani. Primii pelerini crestini au localizat Gradina Ghetsimani la baza Muntelui Maslinilor opusa Muntelui Templului. De-a lungul timpului au fost contruite aici o biserica bizantina, una cruciata si una de data mai tarzie, cunoscuta sub numele Biserica Tuturor Natiunilor pe locul unde se crede ca Hristos S-a rugat Tatalui inaintea Rastignirii.

Muntele Maslinilor - Biserica Tuturor Natiunilor

Tot pe Muntele Maslinilor se afla un vechi cimitir iudaic, unde cei adormiti asteapta invierea de obste. Multi evrei doresc a fi inmormatati pe Muntele Maslinilor, in randul lor existand credinta, intemeiata pe versetul din Zaharia 14:4, potrivit careia la a Doua Venire a Domnului, invierea mortilor va incepe din acest loc.

Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor nu reprezinta doar o legatura geografica intre desert si dealurile fertile ale Ierusalimului ci, mai ales, legatura spirituala dintre moarte si viata, lucru aratat de invierea lui Lazar in Betania, de o parte a sa, si de Invierea Domnului, in Ierusalim, de cealalta parte a sa.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

20 Aprilie 2012

Vizualizari: 28194

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE