Bilete de avion ieftine pentru a vizita manastirile de la Meteora si alte lacasuri de cult in vara 2017 in Grecia

Bilete de avion ieftine pentru a vizita manastirile de la Meteora si alte lacasuri de cult in vara 2017 in Grecia Mareste imaginea.

Articol sponsorizat

Apostolul Pavel a fost cel care a împărtășit învățăturile creștine în Grecia și astăzi e unul dintre cei mai importanți sfinți din Grecia. Dacă vrei să te bucuri de o vacanță în care să îți găsești liniștea sufletească și să descoperi bisericile grecești poți să îți rezervi bilete de avion ieftine primăvara sau toamna târziu. Dacă nu mergi în Grecia ca să te bucuri și de o vacanță la mare, ai putea să mergi într-un pelerinaj chiar și în lunile de iarnă, când prețurile la cazare și bilete avion sunt mai ieftine. Singurul inconvenient ar fi că nu sunt la fel de multe curse charter spre Grecia, dar în perioada verii ai zboruri cu avionul în fiecare zi din timpul săptămânii mai ales cu plecare din București. La fel de bine poți să îți rezervi bilete de avion spre Grecia cu plecare din București Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, orașe din provincie din care s-au introdus curse regulate spre unele dintre cele mai iubite destinații grecești precum Skiathos, Santorini, Rhodos, Atena sau Zakynthos.

Insulele grecești sunt printre cele mai iubite destinații de vacanță din lume, dar și una printre cele mai importante destinații de pelerinaj pentru românii care vizitează Meteora la fel de mult pe cât Acropolis. De altfel, Complexul Meteora e al doilea cel mai vizitat complex din Grecia, atât pentru priveliștile de vis cu stâncile înalte de sute de metri care par sculptate de mâine gigantice, dar și datorită mănăstirilor care aparțin mai mult cerului sfânt decât muritorilor de rând, pentru că mânăstirile sunt construite la peste 300 sau chiar 600 m înălțime de la nivelul mării.

Până la începutul secolului 20, nu existau scări spre mânăstirile din Meteora, dar lucru acesta s-a schimbat în urmă cu 100 de ani, când al doilea cel mai mare complex monahal din Grecia s-a deschis pentru pelerini. La fel ca Athos, complexul monahal de la Meteora nu a fost accesibil femeilor până în anii ’20 ai secolului trecut. La Muntele Athos Avatonul, legea care interzice accesul femeilor accesul e și astăzi respectată cu sfințenie.

Mănăstirile suspendate în nori de la Meteora

De ce au construit călugării și pustnicii lăcașurile de cult aproape de cer? Pentru a nu fi ușor accesibile oamenilor, dar și pentru că au vrut să rămână singuri cu Dumnezeu departe de lume și de gândurile lumești. Astăzi bisericile și mănăstirile de la Meteora sunt deschise pelerinilor care vor să găsească puțină seninătate, să participe la slujbele religioase sau să se roage în bisericile ridicate de pustnici și sihaștri cu propriile mâini în urmă cu mai bine de 500 de ani. Mânăstirile ridicate pe stânci par rupte dintr-o lume suprarealistă și e greu să înțelegi cum au putut fi construite unele dintre cele mai greu accesibile lăcașuri de cult de la Meteora, cum e Mânăstirea Sf. Neculae, una dintre cele mânăstirile cele mai izolate de la Meteora.



Imaginile cu lăcașurile de cult o să îți rămână în mine, la fel o să se întâmple și cu peisajele încojurătoare. Natura e la fel de copleșitoare pe cât sunt mânăstirile. Stâncile înalte de peste 300 de metri se găsesc în apropierea orașului Kalambaka, unde poți căuta cazare dacă vrei să vizitezi Complexul Meteora și plănuiești să rămâi peste noapte și să nu te întorci în aceeași zi la Atena. Din Atena până la Meteora faci în jur de 5 ore cu trenul, iar traseul e la fel de spectaculos pe cât e valea sfântă. Dacă ai rău de mașină sau dacă vrei să te bucuri de peisaje, poți opta pentru un drum cu trenul. Drumul cu mașina e mai greu de suportat din cauza drumului cu serpentine.

La Meteora au fost peste 20 de mânăstiri ridicate pe stânci, dar doar 6 dintre ele au supraviețuit. Cele mai multe din lăcașurile de cult au fost construite între secolul 14 și 16. Intrarea te costă 3 euro. Cel mai vechi lăcaș de cult e Meteoron care înseamnă literal „suspendat în aer”, urmat de Mânăstirea Varlaam, Roussanou și Sfânta Treime. La fel de impresionante sunt și Mânăstirile Sf. Neculae și Sf. Ștefan. Pe lângă mânăstiri, la Meteora poți vizita și peșterile săpate în piatră ale pustnicilor și călugărilor care au trăit acolo de-a lungul timpului. Dacă îți plac plimbările în natură, la Meteora sunt mai multe trasee marcate de trekking, unele și de 35 km distanță prin pădure care sunt la fel de spectaculoase.

Oricând ai nevoie de o minivacanță în care să te reculegi sau să vizitezi unele dintre locurile binecuvântate ale lumii poți să te îndrepți spre Mânăstirile de la Meteora. Din România poți să te înscrii într-un tur organizat sau poți să îți rezervi bilete de avion spre Grecia, urmând ca de acolo să călătorești spre locurile sfinte din nordul Greciei.

Nu îți planifica călătoria spre Meteora într-o zi de marți, pentru că cele mai multe dintre mânăstiri sunt închise pelerinelor în aceste zile. Mânăstirea Sf. Neculae e închisă în zilele de vineri. În celelalte zile ale săptămânii, mânăstirile sunt deschide la 9:00 la 17:00 după-masa, sau unele doar până la 15:30.

Mânăstirea Sfântul Nectarie Aegina

Dacă îți rezervi bilete de avion spre Atena și nu stai mai mult de două sau trei zile, ai putea să mergi într-o vizită pe insula Aegina, care e doar la o oră distanță de capitala Greciei. Bugetul de care ai nevoie e cu mult mai mic decât bugetul de vacanță de care ai nevoie pentru o excursie de o zi sau două la Meteora. Ca să ajungi la Aegina trebuie să îți cumperi un bilet cu feribotul până pe insulă, din portul Piraeus. O călătorie dus-întors costă 18 euro. Poți ajunge la mănăstire cu autobuzul local, un bilet costă euro de persoană sau cu taxi-ul. Din port până la mănăstire sunt doar 6 kilometri de urcat, iar pentru o cursă cu taxiul plătești 8-10 euro.

Lăcașul de cult e o oază de liniște și verdeață înconjurată de dealuri golașe unde se află și moaștele Sfântului Nectarie la care credincioșii se roagă pentru înțelepciune și pentru vindecarea bolilor trupești și a celor sufletești. Sfântul Nectarie e cel care i-a cerut lui Dumnezeu puterea tămăduirii pentru a vindeca suferința bolnavilor. Intrarea e liberă.

Muntele Athos, locul sfânt care poate fi vizitat doar de bărbați

La fel ca mânăstirile izolate în ceruri de la Meteora, Muntele Athos e un complex de mânăstiri unde locuiesc peste o mie cinci sute de călugări în casele monahale ale celor peste 20 de mânăstiri. Athos e cel mai mare complex monahal din Grecia. Ca să ajungi pe Muntele Athos trebuie să te înscrii într-un pelerinaj organizat de biserică, pentru că nu poți intra pe cont propriu, fără să te înscrii în prealabil. Așa că ar fi bine să rezolvi acest aspect imediat după ce ți-ai rezervat biletele de avion. Poți să iei legătura cu biserica de care aparții sau poți primi aprobarea de a urca pe Muntele Athos de la Thessalonik. Adulții plătesc 20 de euro pentru permis, studenții 10 euro, iar preoții și călugării au intrarea gratuită.

Schitul Sf. Paraschiva din Salonic

Pelerinajele în Grecia sunt la fel e populare pe cât sunt pelerinajele în Israel, și orice creștin ar trebui să vadă cel puțin o dată locurile sfinte de pe tărâmul grecesc. Chiar dacă nu poți vizita Muntele Athos, ai putea să mergi într-un pelerinaj prin Bulgaria și să ajungi în Salonic ca să vizitezi Schitul Sf. Parascheva. Thessalonik sau Salonic e al doilea cel mai mare oraș după Atena, dar și orașul unde poți vizita mai multe biserici bizantine și muzee bizantine cu totul magice. Cea mai frumoasă biserică din Salonic e biserica sfântului protector al orașului, Agios Dimitrios. Poți să îți rezervi oricând bilete de avion ieftine spre Salonic. Pe timpul verii ai zboruri charter cu plecare zilnică în timpul săptămânii din București.

Mânăstirea Sfântul Ioan din Patmos

Insula Patmos e o insulă de mici dimensiuni din Arhipelagul Dodecanez unde se spune că Sfântul Ioan a primit învățătura Apocalipsei. Mânăstirea a fost ridicată în secolul 11 și e unul dintre cele mai impresionante lăcașuri religioase din Grecia pentru că seamănă mai mult cu o fortăreață decât cu un lăcaș religios. Dacă îți rezervi bilete de avion spre insulele din Marea Egee, ai putea să îți pui pe lista obiectivelor și acest loc sfânt unde se spune că Sf. Ioan ar fi scris ultima carte din Noului Testament în Peștera Sfânta care e înconjurată de zidurile Mânăstirii și care poate fi vizitată.

Grecia e locul unde oamenii se simt rareori singuri. Dar această regulă nu se aplică pustnicilor, sihaștrilor sau călugărilor care trăiesc și astăzi izolați de lume. Dacă zbori spre Grecia poți să te bucuri de grădinile raiului, de teritoriul magic de la Meteora, poți vizita biserici bizantine vechi de sute de ani și schituri care amintesc de cultura și tradiția bisericească ortodoxă. Liniștea din lăcașurile de cult din Grecia o să îți însenineze zilele de vacanță oricând ți-ai rezerva bilete de avion.

Pe aceeaşi temă

04 Mai 2017

Vizualizari: 2825

Voteaza:

Bilete de avion ieftine pentru a vizita manastirile de la Meteora si alte lacasuri de cult in vara 2017 in Grecia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE