Procesul religios

Procesul religios Mareste imaginea.


Procesul religios

Acesta se imparte in doua: o parte sub presedintia lui Ana si o alta sub presedentia lui Caiafa, ambele savarsite in timpul noptii si urmate, la ziua, de o sedinta pur formala, in care sdnedriul voteaza condamnarea Mantuitorului la moarte si hotaraste modalitatea obtinerii ratificarii ei de catre Pontiu Pilat.

Sf. Matei, ca de altfel si ceilalti Evanghelist, ne da o descriere sumara a acestui odios proces, cand spune: „Iar mai marii preotilor si batranii si tot sinedriul cautau martori mincinosi impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare, si n-au aflat, desi venisera multi martor mincinosi. Iar mai pe urma venind doi, au zis: Acesta (Iisus) a zis: Pot sa daram templul lui Dumnezeu si in trei zile sa-l zidesc. Si sculandu-se marele preot a zis Lui: Nu raspunzi nimic la cele ce marturisesc acesti impotriva Ta?. Iar Iisus tacea. Si raspunzand marele preot, a zis Lui: Jura-Te pe Dumnezeul cel Viu, sa ne spui de esti Tu Hristosul, Fiul li Dumnezeu! Zis-a Iisus lui: Tu ai zis! Ci va spun voua, ca de acum veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului. Atunci marele preot si-a sfasiat vesmintele, zicand: A hulit! Ce mai avem nevoie de alti martori? Iata, acum ati auzit hula Lui. Ce vi se pare? Iar ei raspunzand au zis: Vinovat este de moarte! Iar daca s-a facut ziua, sfat au facut toti mai marii preotilor si batranii poporulul asupra Lui, ca sa-L omoare si, legandu-L, L-au dat lui Pontiu Pilat, dregatorul.”

Domnul este deci condamnat ca Mesia si ca Fiu al lui Dumnezeu. Neputandu-se intemeia pe depozitiile martorilor mincinosi adusi in sedinta, Sinedriul, dupa cum noteaza si Sf. Marcu si Sf. Luca, osandeste pe Domnul in baza propriei Sale marturisiri: s-a numit pe Sine Dumnezeu. Legea interzicea insa osandirea cuiva la moarte, pe baza propriei sale marturii si impunea categoric o procedura cu totul speciala in judecarea proceselor capitale.

In procesul religios al Mantuitorului, aceasta procedurala fost calcata de la inceput pana la sfarsit. Totul s-a facut in graba, din ura si cu rautatate. In plus, Domnul a fost supus celei mai umilitoare batjocuri din parte servitorilor sinedriului, care-L scuipa in obraz, il bat si "acoperindu-I fata il intreaba zicand: Ghiceste, cine este cel ce Te-a lovit? Si multe altele ziceau, hulind impotriva Lui". O, nemasurata umilinta a Fiului Omulu! O, adanca ratacire a celor vanduti pacatului si nedreptatii!

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 3051

Voteaza:

Procesul religios 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE