Fericita intristare

Fericita intristare Mareste imaginea.

Daca icoana vesteste invierea si viata ce va sa vie, o face printr-o amintire constanta a Crucii, cale obligatorie spre slavire. Rezulta de aici o "fericita intristare", ce corespunde experientei liturgice. Aceasta este tensiune si linistire, de vreme ce Liturghia este moarte si inviere, coborare si preamarire, Pasti, in sensul in care este trecerea spre o viata noua, marcata de pecetea Duhului.

Fiind uneori traversare si strabatere a timpului, aflata in afara timpului, "jertfa mistica nesangeroasa", potrivit Sfantului Gherman al Constantinopolului (+730 sau 742), Liturghia recapituleaza si ne pune in comuniune cu tot ceea ce icoanele praznicelor imparatesti ne fac sa vedem, anume intruparea, Crucea, Mormantul, invierea, inaltarea, a doua Venire. Ne referim la pasajul din messa de rit roman, cantarea anamnetica, de dupa consacrare, ce pune si ea accentul pe prezenta dinamica a lui Hristos: "Proclamam moartea Ta, Doamne Iisuse, sarbatorim invierea Ta, asteptam a doua Ta venire cu marire".



Dupa ridicarea Sfintelor Daruri intr-un act de ofranda, preotul varsa in potir particelele asezate pe disc, potrivit modelului din icoana Deisis. Aceste particele ii reprezinta in potir pe cei vii si pe cei morti, semn al participarii lor la Patimile, Moartea si invierea lui Hristos, care se ofera pe Sine la Cina, inainte de a muri pe Cruce. Aceasta dubla oferire a trupului se leaga de invierea si inaltarea de-a dreapta Tatalui. Din acest moment, omul devine viu prin initierea care este constituita trecerea (Pasti) prin moarte; aceasta coborare conditioneaza ridicarea sa.

„Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus", proclama imnul de dupa impartasire. Euharistia, impreuna cu icoana, ii antreneaza pe credinciosi in fluxul invierii, pentru ca Acelasi Hristos este Cel ce se invie din morti si iese din mormant. Consumarea reala a Celui inviat inviaza, asigura participarea la invierea Sa si transfigureaza prin actiunea Duhului. Este imposibila intrarea deplina in taina icoanei si a Euharistiei, fara a suporta si lipsa ei de demnitate in acelasi timp.

Un prieten preot marturiseste ca simte o tensiune crescanda pe parcursul Liturghiei, tensiune care atinge apogeul la epicleza. Dupa aceea vine intoarcerea la „ape calme", linistirea din momentul impartasirii. Bucuria resimtita in cursul Liturghiei poate fi insotita de o oarecare epuizare la numerosi preoti si credinciosi, care simt nevoia de liniste. Este experienta facuta de Petru in ziua Schimbarii la Fata. Daca el a trait o mare linistire - manifestata prin dorinta lui de a ramane pe loc si de a inalta un cort -, icoana prezinta aceasta linistire, care e fulgurata totusi de norul care o acopera imediat.

Importanta coralei si buna pregatire a membrilor ei se justifica prin imnul care precede Vohodul Mare, in timpul careia preotul si diaconul aduc pe altar Sfintele Daruri. Cantaretii sunt descrisi in aceasta cantare la fel ca heruvimii din icoane: „Noi, care pe heruvimi cu taina inchipuim [.]" Cum sa nu ne lasam inspirati de heruvimii din fresce si icoane, care-si acopera fata inaintea Celui Preainalt? Cand psaltii canta cu inima „infranta si smerita", ei transmit starea lor adunarii. Iar cand oamenii vin la biserica cu probleme mari, acest lucru se simte, dupa principiul vaselor comunicante care formeaza comunitatea ecleziala.

Staretul Sofronie, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul, recomanda trairea postului cu bucurie, dar considera perioada pascala dificila, din cauza unei anumite „caderi de tensiune" in efort. Inceputul fiecarei Liturghii subliniaza victoria asupra mortii, care este trecerea spre acel dincolo anticipat de icoana. „Viata vesnica este participarea la Sfintele Taine; iar viata vesnica este rezervata celor carora Domnul le-a promis invierea in ziua de apoi". Cu ajutorul suportului vizual al icoanei, intreaga Liturghie incearca sa-l invie pe om: „Eu am venit ca viata sa aiba, si din belsug s-o aiba" (In. 10, 10).

Michel Quenot

Extras din volumul "De la icoana la ospatul nuptial.

Chipul, Cuvantul si Trupul lui Dumnezeu", Ed. Sophia

.
Pe aceeaşi temă

03 Martie 2018

Vizualizari: 2072

Voteaza:

Fericita intristare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE