Parintele Grigorie Krug

Parintele Grigorie Krug Mareste imaginea.

Parintele Grigorie Krug  (1908 - 1969) a fost un iconograf rus care a trait si activat in prima jumatate a secolului trecut, dar care, din pacate,  a fost cunoscut doar intr-un mic cerc de oameni din Franta. Parintele Grigorie a lasat in urma sa icoane si fresce demne de Teofan Grecul si de Rubliov. El si-a consacrat intreaga viata pictarii de icoane, si-a inchinat tot imensul sau talent pe altarul artei sacre. A ales arta icoanei mai degraba decat aventura artei moderne, nu din teama de risc sau de necunoscut. Nu, pentru ca icoana va fi asceza lui de monah, rugaciunea si contemplatia sa, si nicidecum o fuga de lume, ci chiar riscul cel mai indraznet la care s-ar putea incumeta omul: a-L reprezenta pe Dumnezeu intru slava Sa!

Parintele Grigorie Krug - viata si activitatea

Gheorghe Krug s-a nascut in Sankt Petersburg, intr-o familie mixta din punct de vedere religios: tatal sau era un luteran suedez iar mama, ortodoxa nascuta in Rusia. A crescut in special in credinta protestanta. Dupa Revolutie impreuna cu familia a emigrat in Estonia. Intre 1921 si 1931, Gheorghe a studiat arta grafica si muzica.

Parintele Grigorie Kroug - Icoana

In 1931, la varsta de 23 de ani, a mers in Paris pentru a studia la Academia de Arte. Tot acum l-a cunoscut pe Leonid Uspensky intr-un grup de artisti rusi. Cei doi pictori au devenit prieteni apropiati. Spre sfarsitul anilor 1920, Gheorghe Krug a descoperit ortodoxia si s-a inscris in Fratia Sfantul Fotie, impreuna cu Uspensky.

Parintele Grigorie Kroug - Icoana

In 1933, Gheorghe a inceput sa picteze iconostasul unei biserici rusesti din Paris. A studiat iconografia, a pictat numeroase icoane si a intrat in viata monahala in 1948. Dupa ce a fost tuns in monahism a primit numele Sfantului Grigorie iconarul.  A ramas un simplu monah pentru tot restul vietii sale, ducand o viata caracterizata de  o nevointa desavarsita.

Parintele Grigorie Kroug - Icoana

Vietuind la Schitul Sfantului Duh din Mensil Saint Denis, si-a dedicat cea mai mare parte a timpului pictarii icoanelor. In timpul ultimilor ani ai vietii sale, parintele Grigorie a fost grav bolnav, insa a refuzat ajutorul medical. A ramas in Franta pana la sfarsitul vietii sale. Parintele Parintele Grigorie Krug a murit pe 12 iunie 1969 in schit.  In timpul vietii sale parintele Grigorie a pictat peste 550 de icoane si fresce.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Parintele Grigorie Kroug - Chilie

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4280

Voteaza:

Parintele Grigorie Krug 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Antonio StancaPostat la 2011-03-19 12:20

    Dumnezeu si Maica domnului sa-l odihneasca!!! Atata frumusete,atata simplitate,atata lipsa de ostentativ si incarcatura inutila,atata lumina,atata spatiu,atata geometrie non-euclidiana,atata vibratie Dumnezeiasca,atata lacrima si cainta.....unul dintre putinii iconari ce isi avea trupul in atelier si sufletul in cer!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE