Parintele Evmenios Saridakis

Parintele Evmenios Saridakis Mareste imaginea.

Parintele Evmenios Saridakis s-a nascut in anul 1931 in satul Ethía, Creta, fiind cel de al optulea copil al unei familii sarace si evlavioase. A intrat in monahism la varsta de 17 ani.

Parintele Evmenios Saridakis a fost un om al bucuriei. Era plin de veselie, rasul fiind una dintre insusirile sale caracteristice. Era un calugar cu o puternica bucurie pe chip si se ruga pentru intreaga creatie. Mitropolitul Neofit de Mórfou vorbind despre modul in care se ruga parintele Evmenios marturiseste:

«Un lucru foarte insemnat, pe care mi-l amintesc de la Gheronda Evmenios, este o rugaciune pe care o rostea: „Doamne Iisuse Hristoase, vreau sa ii mantuiesti pe toti oamenii”. “Si S-a bucurat Dumnezeu”, mi-a spus.

“Iar apoi am zis: “Doamne Iisuse Hristoase, vreau sa ii mantuiesti pe toti catolicii. Si pe toti protestantii, Hristoase al meu, vreau sa ii mantuiesti”. “Si S-a bucurat Dumnezeu”.
“Vreau sa ii mantuiesti si pe musulmani si pe toti care tin de toate religiile, chiar si pe atei vreau sa ii mantuiesti”. “Si S-a bucurat mult Dumnezeu”.

Si I-am spus: „Hristoase al meu, vreau sa ii mantuiesti pe toti cei adormiti din veac, de la Adam pana acum”. “Si S-a bucurat mult Dumnezeu”.

Si am spus: „Doamne, vreau sa il mantuiesti si pe Iuda”. Iar la sfarsit am zis: „Vreau sa il mantuiesti si pe diavol”. “Si S-a intristat Dumnezeu”.

Ii spun: „De ce S-a intristat Dumnezeu ?” „Pentru ca Dumnezeu vrea, dar ei [diavolii] nu vor”, mi-a raspuns. „Nu exista in diavol urma de dorinta buna pentru mantuire”.

„Bine”, i-am spus, „dar cum ai inteles tu cand S-a bucurat si cand S-a intristat Dumnezeu ?” Si imi zice: „Daca inima ta devine una cu inima lui Hristos, simti cele pe care El le simte”.

A trecut la cele vesnice pe 23 mai 1999 si a fost inmormantat in locul in care s-a nascut.
 

23 Mai 2016

Vizualizari: 2001

Voteaza:

Parintele Evmenios Saridakis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE