Parintele Dionisie Firfiris

Parintele Dionisie Firfiris Mareste imaginea.

Parintele Dionisie Firfiris - un maestru atonit al muzicii bizantine

Parintele Ierodiacon Dionisios Firfiris (dupa numele sau laic Dimitrios Koukos), cunoscut drept un interpret autentic al muzicii bizantine, s-a nascut in 1912, in satul Megali Panaya din Halkidiki.

In 1920, la varsta de opt ani, a ajuns la Muntele Atos, in Careia, la chilia Sfantului Ilie in care vietuia unchiul sau, monahul Haralambie, aflata sub ascultarea Manastirii Cutlumus. Aici, langa monahul Haralambie, a studiat si invatat muzica psaltica, dezvoltandu-si harisma glasului sau, simpunandu-se ca un stralucitor urmas al stilului, etosului si traditiei aghiorite, reprezentate de renumiti psalti ai Muntelui Ahos, precum monahul Sinesie de la Stavronikita, cel caruia parintele Dionisie i-a fost ucenic. Parintele  Dionisie a cantat in biserica Manastirii Protaton din Careia incepand cu 1930.

Parintele Dionisie Firfiris

Muzicologii au remarcat in interpretarea parintelui Dionisie, o deosebita abilitate precum si o profunda cunoastere a lucrarii semnelor, o expresie vie a frazeleor muzicale , asociate unei tehnici de o adanca inspiratie si perfectiune.  Interpretarea parintelui Dionisie este o expresie  a "bucuroasei tristeti” monahale, intemeiata pe o credinta nestramutata si rugaciune.

Parintele Dionisie Firfiris

Multe cantari interpretate de Parintelui Dionisie au fost colectionate intr-o serie de inregistrari editate pe casete audio si compact discuri de catre Corul Bizantin Grec  si ,de asemenea, in cadrul unui program mai amplu de cercetari realizate de M.K. Hatziyakoumis, unde parintele interpreteaza Doxastarul lui Iacov Protopsaltul (+1800) al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenica) si alte cantari liturgice.

Parintele Dionisie Firfiris

Parintele Dionisie Firfiris a adormit in Domnul la 6 aprilie (24 martie pe calendarul vechi) 1990.

Sursa: CrestinOrtodox.ro






Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 3263

Voteaza:

Parintele Dionisie Firfiris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE