John Meyendorff

John Meyendorff Mareste imaginea.

Parintele John Meyendorff este cunoscut ca unul din marii teologi si scriitori ortodocsi ai secolului al XX-lea.

S-a nascut pe 17 februarie 1926 in Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului. A urmat cursurile scolii secundare in Franta iar studiile teologice le-a urmat in cadrul Institutului Teologic Sfantul Serghie din Paris (1949). In anul 1948 devine licentiat in litere la Sorbona, iar mai tarziu, obtine o Diploma da studii superioare (1949) , o Diploma din partea scolii practice de Inalte Studii (1954), si Doctoratul in Litere (1958).

In Franta a fost Profesor asistent de Istoria Bisericii in cadrul Institutului Teologic, si bursier in cadrul Centrului National de Cercetare Stiintifica.

Disertatia pentru doctorat a vizat teologia Sfantului Grigorie Palama. Prin studiile sale, a pus cu precadere in valoare "palamismul” in cadrul teologiei ortodoxe contemporane.

Va fi hirotonit preot, devenid profesor de Istoria Bisericii si Patristica la Seminarul Teologic Sfantul Vladimir din New York (1959). In tot acest timp, parintele John Meyendorff tinea prelegeri ca lector de teologie bizantina in cadrul Universtatii Harvard, si ca Profesor de I Fordham (din1967).

A fost profesor adjunct in cadrul Universitatii Columbia si Uniunii Seminariilor Teiologice tinand numeroase prelegeri de obicei in campusuri universitare si cu ocazia anumitor evenimente bisericesti. A detinut pozitia de Decan al Seminarului Sfantul Vladimir din martie 1984 pana in iunie 1992.

Lucrarile teologice ale lui John Meyendorff au fost publicate intr-un mare numar de limbi, incluzand franceza, germana, italiana, rusa, greaca, finlandeza, spaniola, japoneza, srba, poloneza.

Parintele John Meyendorff a fost de asemenea membru al catorva asociatii profesionale, activand pentru anumite perioade de timp ca Presedinte al Societatii Teologice Ortodoxe din America, Presedinte al Asociatiei Patristice Americane, si membru al Comitetului Executiv, al Comitetului American pentru Studii Bizantine.

Parintele John Meyendorff a primit titluri onorifice din partea unor Universitati precum Notre Dame. A fost membru corespondent al Academiei Britanice. In anul 1990 primeste Diploma de Membru Onorific al Academiei Teologice din Leningrad. In iunie 1991, Parintele John Meyendorff a primit Ordinul Sfantului Vladimir, a doua clasa din partea lui Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii.

Parintele John Meyendorff s-a retras din functia de decan al Seminarului Sfantul Vladimri pe 30 iunie 1992. A trecut la Domnul pe 22 iulie, in acelasi an.

Dintre lucrarile parintelui John Meyendor aparute in limba romana amintim: "Sfantul Grigorie Palamas si mistica ortodoxa” - (aparuta initial la Paris, in 1959) a fost cea mai tradusa carte din bibliografia lui Meyendorff, atat in Apus, cat si in capitalele unde fiinteaza sedii ortodoxe autocefale - , "Ortodoxie si Catolicitate”, "Teologia Bizantina”, "Casatoria. Perspectiva ortodoxa.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2824

Voteaza:

John Meyendorff 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE