Dionisie din Fourna

Dionisie din Fourna Mareste imaginea.

Ieromonahul Dionisie din Fourna a fost un iconograf grec, cunoscut astazi nu atat pentru lucrarile sale artistice - chiar daca unele dintre acestea ni s-au pastrat - cat pentru cartea sa, "Manualul zugravului", cea mai completa si sistematica dintre toate redactarile Erminiei.

Dionisie din Fourna - Viata si activitatea

Cu privire la viata si activitatea lui Dionisie din Fourna nu se cunosc foarte multe lucruri. Se stie ca s-a nascut in jurul anului 1670, ca fiu al lui Panagiotos Chalkia, preot in satul Fourna, situat in Grecia centrala.  Dionisie a ramas orfan de mic, ajungand la Istambul la varsta de 12 ani, probabil pentru studii. La 16 ani a mers in Muntele Athos unde a invatat mestesugul picturii. Intrucat nu s-a putut bucura in perioada uceniciei de un maestru prea stralucit, Dionisie si l-a ales ca model pe renumitul pictor Manoil Panselinos. A invatat pictura mai mult de unul singur, dupa lucrarile acestuia. Si-a construit o chilie in Caries (capitala Sfantului Munte), precum si un paraclis inchinat Sfantului Ioan Botezatorul, pe care l-a pictat el insusi.

Intre 1721 -1728 s-a intors in satul natal si a pictat biserica de aici, cu hramul Schimbarea la Fata.  Se intorce in Athos, si restaureaza chilia in 1731. Se va intorce din nou in Fourna in 1734, avand intentia de a intemeia aici o scoala de pictura bisericeasca. Scrisoarea sa catra Patriarhul Serafim, in legatura cu aceasta, este una din putinele sale scrisori care ni s-au pastrat. Dionisie paraseste din nou Fourna in 1739, mergand mai intai in Athos, si de aici, in 1740, in Istambul. Dupa ce obtine patronajul partiarhului ecumenic Serafim, Dionisie se intoarce la Furna in 1741.

Dionisie din Fourna

Stim despre Dionisie ca inca se afla in viata in 1744, cand a scris o scrisoare Patriarhului Neofit, insa data mortii sale este necunoscuta. Se crede ca a murit in 1745- 1746, fiind inmormantat in Fourna.

Pe langa Erminie, scrierile sale constau in 4 scrisori, 18 epigrame si doua lucrari liturgice. Cele din urma, una este Slujba Sfantului mucenic Serafim, Arhiepiscop de Fanar, martirizat in 1611, si cea de-a doua este Slujba Icoanei Maicii Domnului "Izvorul Tamaduirii".

Dionisie din Fourna - Erminia picturii bizantine

Erminiile zugravilor numite si manuale de pictura sunt scrieri care cuprind reguli privitoare la mestesugul picturii bisericesti.

Erminia Ieromonahului Dionisie din Furna este considerata cea mai completa, sistematica si mai mult editata si cunoscuta, dintre toate redactarile Erminiei. Data compilarii acesteia este situata probabil, intre 1730 -1734, pe cand el se afla in Muntele Athos.

Dionisie a adunat din alte lucrari mai vechi despre pictura  materialul pe care l-a aranjat in cartea sa "Erminia pentru mestesugul zugraviei", in care se expun norme corecte si se dau sfaturi practice celui ce vrea sa invete tehnica picturii. In aceasta lucrare sunt prezentate invataturile scolii de pictura atonite, ca rezultat al experientei maestrilor bizantini de pana la el. In alcatuirea Erminiei Dionisie a fost ajutat de catre Chiril, unul din ucenicii sai.

Cartea lui Dionisie cuprinde doua parti: una iconografica si alta tehnica. Prima parte cuprinde instructiile necesare pentru pregatirea uneltelor si a materialelor folosite
in pictura. A doua parte, care alcatuieste cuprinsul in mai toate Erminiile, este cea iconografica, in care se arata zugravilor cum trebuie zugravite diferitele subiecte sau scene iconografice si chipuri sfinte, pe icoane sau pe peretii bisericilor.

Dionisie din Fourna - Icoane si fresce

Chiar daca Dionisie nu a fost un pictor remarcabil, de talia lui Panselinos, Teofan Grecul sau Teofan Cretanul, influenta sa asupra contemporanilor a fost considerabila. Exemple ale lucrarilor sale constau in fresce pastrate pe zidurile catorva biserici si in numeroase icoane pe lemn. Dintre aceste amintim: frescele chiliei sale din Careia ; icoanele pe lemn ale iconostasului chiliei din Careia, precum si o icoana cu Sfantul loan Botezatorul cuprinzand 14 scene din viata Inaintemergatorului; frescele paraclisului Sfantului Dumitru situat in partea de nord a bisericii principale a Manastirii Votoped; frecele din partea de vest a bisericii principale de la Manastirea Dohiariu; 6 icoane in Biserica Schimbarii la Fata din Furna -patru provenind din manastirea Maicii Domnului "Izvorul Tamadurii", intemeiata de Dionisie, si doua din Biserica Sfantul Nicolae din Furna.

In concluzie, putem spune cu privire la Dionisie din Fourna ca valoarea sa artistica este cel putin egala cu cea literara, numai analizandu-le pe amandoua, putand avea o intelegere deplina asupra sa, ca autor si pictor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4806

Voteaza:

Dionisie din Fourna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE