Nasii - parinti spirituali

Nasii - parinti spirituali Mareste imaginea.

In Biserica Ortodoxa, nasii sunt parinti spirituali. Nasul este persoana care te ajuta sa nu traiesti o viata anormala. In vechime, martori la incheierea unei casatorii, in biserica, erau preotii catedralei. Ei semnau, ca martori, actul de casatorie. Cu timpul, nasii de cununie au devenit perechi de credinciosi ortodocsi, ei insisi casatoriti si cununati religios.



Cum se cuvine sa se aleaga nasii la cununie?


Tinand seama ca pentru multi din zilele noastre totul este posibil daca ai bani, multe persoane au devenit nasi doar pentru ca au bani. Asa se face ca foarte putine persoane care devin nasi, stiu Crezul. Nu e o preocupare pentru invatarea lui, atat timp cat preotul iti ofera in biserica un Molitfelnic, de unde il poti citi in voie. Mirii nu mai merg la duhovnic sa primeasca binecuvantare pentru nasii alesi, si asta pentru ca de multe ori, mirii nu au duhovnic.

Astfel, cel care doreste sa-si duca o viata curata, trebuie sa-si aleaga nasii dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala. Daca din Sfanta Scriptura aflam ca "Mantuirea sta intru mult sfat", sau ca "Cei lipsiti de povatuitori cad ca frunzele", atunci putem intelege de ce este important ca nasii sa aiba experienta vie a relatiei cu Hristos. Numai din acesta relatie, nasii vor putea primi orice fel de intrebare din parte fiilor spirituali, fara a fi derutati de dificultatea lor.

Rudenia dintre fin si nas


Potrivit canonului 53 al Sinodului VI ecumenic, nasul se leaga cu finul si cu parintii lui "printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup". Prin acest canon este interzisa interzisa casatoria intre nas si mama finului, si ca, in cazul cand s-ar incheia o asemenea casatorie, ea trebuie sa fie despartita, iar cei ce o incheiasera sa fie supusi epitimiilor pentru desfranati.

Adrian Cocosila

.

21 Ianuarie 2010

Vizualizari: 31489

Voteaza:

Nasii - parinti spirituali 0 / 5 din 0 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • chetreanu mariusPostat la 2013-03-31 09:09

    sunt casatorit de aproape 9 ani ,de a2a zi dupa nunta nu am mai vb cu nasii si sincer nici foarte bine nu ne-a mers ,e posibil sa avem alti nasi ?

  • chetreanu mariusPostat la 2013-03-31 09:08

    POT schimba nasii?

  • andreea buruiana Postat la 2013-01-29 11:42

    Pot cununa doar cei care sunt cununati la biserica,adica au Taina Sfintei Cununii.

  • irina farcutiuPostat la 2011-10-21 11:30

    eu am cununat fiind doar logodita iar mai apoi avand un duhovnic calugar si vorbind despre asta mi a spus ca logodna nu are nici o relevanta in fata lui Dumnezeu.nici pt cuplul care o face nici pt a fi nasi.doar cununia e sfanta.sunt preoti care ingaduie aceasta fapta din diverse motive dar un calugar niciodata nu te indruma gresit.

  • mariana porosnicuPostat la 2011-10-12 15:52

    Pentru cei care urmeaza sa se casatoreasca si sunt in cautarea nasilor de cununie,eu si sotul meu dorim sa fim parinti spirituali, fara a avea obigatii materiale suplimentare, decat cele ce tin de traditia crestin-ortodoxa, in speranta ca astfel noua familie nu va trai in pacat. Ma puteti gasi la adresa de mail mariana_yxy@yahoo.com. Doamne ajuta!

  • mariana porosnicuPostat la 2011-05-02 16:11

    Mesaj pentru madalina nicolae cu mesajul postat la 2011-04-02 10:38, dak ink mai sunt in cautare de nasi sa ma contacteze, adresa mea de email este: mariana_yxy@yahoo.com.Eu am fost in aceeasi situatie, chiar disperata pentru k in sapt cununiei religioase nasul a suferit un AVC si a trebuit sa batem la usi cu rugaminti pentru a fi binecuvintati de D-zeu.Sper sa pot ajuta dak e nevoie.Doamne ajuta!

  • madalina nicolaePostat la 2011-04-02 10:38

    Buna , suntem 2 tineri cu varste de 27 si 26 de ani care locuiesc in Bucuresti. Facem nunta pe 3 Septembrie anul acesta si inca nu ne-am gasit nasi . Noi ne dorim o relatie cu nasii plina de respect , bunatate si armonie , sa ne fie parinti spirituali. Am intrebat prieteni apropiati daca ar putea sa ne fie nasi, dar fara nici un rezutat. Daca cineva isi doreste sa ne cunune noi am fi incantati. Multumim din suflet.

  • lacramioara adriana ifrimPostat la 2011-03-04 00:17

    cred ca daca esti logodit la biserica poti sa fii nas.

  • Loredana DragoiPostat la 2010-11-16 18:12

    Pot fi nasi de cununie cei care sunt doar logoditi? sau care este criteriul pe care trebuie sa il indeplineasca perechea de nasi? Multumesc.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE