Salvador Dali - Rastignirea Fiului, asa cum a vazut-o Tatal

Salvador Dali - Rastignirea Fiului, asa cum a vazut-o Tatal Mareste imaginea.

"Rastignirea", dupa numele ei original "Hristos al Sfantului Ioan al Crucii", este o lucrare a celebrului pictor Salvador Dali (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989). Dali a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta.

Datorita comportamentului sau non-conformist, Dali este exclus din grupul artistilor suprarealisti, lucru care nu-l impiedica insa sa se considere "singurul artist capabil de a capta formele suprareale". Este renumita vorba pe care Dali o spunea despre sine: "Singura diferenta dintre mine si un nebun este ca eu nu sunt nebun!"

In lucrarile lui Dali regasim motivul timpului, al pacatelor, al distorsionarii realitatii altfel decat o percepem noi. Dali recurge la spatii largi, in care include o mare cantitate de elemente (oameni, animale, obiecte), intr-o combinatie irationala a raporturilor si o deformare ampla a realitatii.

"Hristos al Sfantului Ioan al Crucii" - lucrarea lui Salvador Dali

Aceasta lucrare a lui Salvador Dali a fost inspirata (poate) dupa o schita asemanatoare, desenata de Sfantul Ioan al Crucii, dupa cum ne spune si numele original al lucrarii. Lucrarea lui Dali este o opera de mari dimensiuni, pictata in ulei pe panza, in anul 1951. Avand o inaltime de 205 centimetri si o latime de alti 116 centimetri, lucrarea acestuia se pastreaza astazi in Muzeul Kelvingrove, din Glasgow, Scotia.

Se crede ca pentru a lucra aceasta perspectiva neobisnuita a Rastignirii, Salvador Dali s-ar fi inspirat din singurul desen al Sfantului Ioan al Crucii, ajuns pana la noi. In anii 1945 si 1950, biograful sfantului, anume Bruno de Jssus-Marie, a infatisat acest desen realizat de Sfantul Ioan al Crucii zugravilor de atunci, adica lui Jose Maria Sert si lui Salvador Dali.

Schita lui Ioan al Crucii este punerea pe hartie a unei viziuni mistice avute de sfant undeva intre anii 1474-1477, in Manastirea din Avila. Desenul sfantului este unul de mici dimensiuni, fiind lucrat pe pergament si daruit, mai apoi, maicii carmelite Ana Maria de Jesus. Imaginea schitata trimite direct la o viziune celesta, la o perspectiva dumnezeiasca asupra Rastignirii.

Rastignirea Fiului, asa cum a vazut-o Tatal

"Rastignirea" lui Dali il infatiseaza pe Iisus Hristos rastignit, insa nu in modul in care suntem noi obisnuiti sa privim aceasta scena dramatica, ci dintr-o perspectiva cu totul si cu totul neobisnuita: Hristos rastignit este privit de sus, de undeva din ceruri, ca si cum Tatal ar fi Cel care priveste spre Fiul Sau cel rastignit.

Lucrarile cu tenta religioasa ale lui Salvador Dali, de catre multi considerate drept forme de apostazie, contin insa subtile sensuri crestine. Dupa cum Sfantul Vasile cel Mare ii indemna pe tineri, anume "sa ia din toate numai ceea ce este bun", tot asa putem spune si noi acum, anume sa luam din toate aspectul cel bun, lasand deoparte pe celelalte.

Salvador Dali - Rastignirea - Sfantul Ioan al Crucii

Parintele Nicolae Steinhardt, vorbind despre aceasta lucrare, in cartea "Primejdia marturisirii", spune: "Sunt convins ca Salvador Dali este un mare artist si tot atat de convins ca este si un mare artist crestin. M-am referit la Rastignirea pictata de el, unde trupul spanzurat pe lemn nu este privit din fatã si de pe sol, ci din inaltimea cerurilor, aaa cum l-ar fi vazut Dumnezeu, privind catre crucea de pe Golgota. Tabloul infatiseaza numai capul prabusit, umerii incovoiati si un soi de comprimare a trupului zarit in perspectiva verticala.

Este o lucrare de formidabila putere emotiva, o viziune cu totul neasteptata, cutremuratoare si, fireste, de mare indrazneala, caci cuteaza sa substituie viziunii obisnuite a omului (artistului) viziunea unui observator sideral."

Oare poate fi durere mai mare pentru un parinte decat aceea de a-si vedea fiul omorat ?!

"Tatal nostru care este in ceruri" si-a lasat Fiul sa moara pentru pacatele noastre.

Cand ne gandim la violenta mortii suferinte de Mantuitorul nostru, pe Cruce, se cade sa ne gandim si la durerea pe care Dumnezeu Tatal a simtit-o in acel moment, vazandu-si Fiul rastignit de cei pentru care s-a intrupat, si pe care inca o simte, in fiecare moment in care noi il rastignim din nou pe Fiul Sau.

Lucrarea lui Dali mai poate fi inteleasa si ca infatisand, prin pozitia si unghiul Crucii, un fel de triunghi, cu baza in sus si varful in jos, trimitand prin aceasta la Sfanta Treime, care isi indreapta toata dragostea si purtarea de grija inspre pamant, inspre oameni si inspre intreaga faptura.

Teodor Danalache

Salvador Dali - Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare

Salvador Dali - Reprezentare simbolica a iadului

Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2019

Vizualizari: 30286

Voteaza:

Salvador Dali - Rastignirea Fiului, asa cum a vazut-o Tatal 3.67 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE