Icoana Imnului Acatist - Maica Domnului de la Manastirea Dionisiu

Icoana Imnului Acatist - Maica Domnului de la Manastirea Dionisiu Mareste imaginea.

Icoana Imnului Acatist, numita si "Myrrhovlythissa", adica "Izvoratoarea de Mir", este o icoana a Maicii Domnului, recunoscuta drept facatoare de minuni, pastrata la Manastirea Dionisiu, aflata intre Manastirea Grigoriu si Manastirea Sfantul Pavel, in Sfantul Munte Athos.

Manastirea Dionisiu a fost zidita in anul 1389, de catre Sfantul Cuvios Dionisie de Korita, de la care si-a luat si numele, cu ajutorul imparatului bizantin Alexie al III-lea Comneanul. Locul pe care a fost zidita manastirea a fost descoperit prin lucrare dumnezeiasca, in vremea rugaciunii de la miezul noptii, facuta de sfant intr-o pestera din apropiere, pe locul cu pricina pogorandu-se o lumina minunata.

Manastirea Dionisiu - icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist

Intre anii 1512-1521, Sfantul Neagoe Basarab, domnul Tarii Romanesti a refacut in intregime manastirea, dandu-i multe bogatii. In aceasta manastire se afla mormantul Sfantului Nifon, Mitropolitul Tarii Romanesti. Sfantul Neagoe Voda i-a facut un sicriu de sidef, in care s-au pus Sfintele Moaste.

Icoana Imnului Acatist - Maica Domnului "Myrrhovlythissa" de la Manastirea Dionisiu

Icoana Imnului Acatist este foarte mica in dimensiuni si inchisa la culoare. Icoana este asezata intr-o capela a manastirii, numita cu numele ei, unde Imnul Acatist al Maicii Domnului se citeste zilnic. Paraclisul in care este pastrata icoana Imnului Acatist se afla lipit de pronaosul bisericii centrale. Se marturiseste de catre unii parinti batrani ca aceasta icoana a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca.

Potrivit unei inscriptii facute in placuta de argint de pe spatele acestei icoane, icoana a fost oferita, de catre Imparatul Alexius Comnenul, Sfantului Cuvios Dionisie - Dionysious, ctitorul acestei sfinte manastiri, atunci cand a vizitat Trebizonda.

Aceasta este icoana cu care Patriarhul Serghie a facut procesiune pe zidurile Constantinopolului, in vederea pazirii de un asediu, in anul 626, in vremea imparatului bizantin Heraclie. In acea vreme, armatele bizantine erau plecate in campanii de lupta, departe de cetate. Persii, avarii si slavii au navalit spre Constantinopol, pe care il aflasera lipsit de apararea soldatilor. Patriarhul Serghie, dimpreuna cu tot poporul, a alergat imediat la ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului, pazitoarea cetatii. Dintr-o data, un vant puternic a imprastiat armatele paganilor, iar vapoarele s-au scufundat, in apropiere de Biserica Vlaherne. In fata acestei icoane, dupa victoria castigata in chip minunat de catre cetate, Imnul Acatist al Maicii Domnului a fost cantat pentru prima data.

Manastirea Dionisiu - icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist

In anul 1592, icoana Imnului Acatist a fost furata de catre piratii algerieni, insa o teribila incercare, un vis greu si o minune vazuta de conducatorul lor, l-a facut pe acesta sa inapoieze icoana manastirii. Piratul a visat Judecata de Apoi. Mai apoi, cand a umblat in cutia in care se afla icoana, a aflat-o pe aceasta plutind in mir. Ajunsa in manastire, icoana a spart carcasa in care aceasta fusese ascunsa de catre pirati si a inceput sa izvorasca mir. Unii dintre pirati, vazand minunea, au ramas in manastire, fiind botezati si apoi tunsi in monahism.

Alta data, alti pirati au pradat manastirea, furand din aceasta multime de odoare sfinte si de obiecte de valoare. Printre acestea, ei au furat si icoana Maicii Domnului, asezand-o intr-o cutie dosnica. In vis, seful bandei de talhari a visat-o pe Maica Domnului, care i-a zis: "Pentru ce, vicleanule, m-ai inchis in cutie? Intoarce-ma inapoi de unde m-ai luat!" Neluand in seama visul, pe mare se starni o furtuna brusca, ce ameninta corabia cu scufundarea. Valurile impingeau corabia spre manastire. Intelegand minunea, talharii au chemat parintii manastirii, care si-au luat inapoi icoana mult iubita.

Manastirea Dionisiu - icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist

In anul 1767, icoana Imnului Acatist - Myrrhovlythissa a fost din nou furata, de catre o banda de hoti din Dalmatia, insa, in drumul lor spre casa, au fost prinsi de catre greci. Grecii, luand icoana, au dus-o la Skopelos. Batranii din sat au refuzat sa inapoieze icoana Manastirii Dionisiu, care venisera dupa ea. Trei luni mai tarziu, insula si satenii au fost greu incercati cu boala. Vazand in aceasta o lucrare divina, ei au dus icoana la manastire. Ei au zidit mai apoi un schit, pe insula lor, in cinstea Icoanei Maicii Domnului "a Imnului Acatist".

Teodor Danalache

Manastirea Dionisiu - icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist

Pe aceeaşi temă

19 Septembrie 2023

Vizualizari: 9393

Voteaza:

Icoana Imnului Acatist - Maica Domnului de la Manastirea Dionisiu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE