Molitfelnicul

Molitfelnicul Mareste imaginea.

Molitfelnicul este o carte liturgica des intrebuintata de slujitorii sfintelor Altare, fiind, dupa Liturghier, cea mai importanta carte de slujba a preotului. In functie de cuprinsul cartii, aceasta poate fi intalnita in doua variante: "Molitfelnicul cel Mare" si "Molitfelnicul cel Mic". Cartea folosita in mod frecvent de preoti are un cuprins mai restrans decat varianta "mare" a Molitfelnicului, dar mai extins decat varinata "mica" a acestuia. La randul sau, "Aghiasmatarul" este si el o varianta prescurtata a Molitfelnicului, acesta fiind folosit mai mult la strana.

De-a lungul timpului, aceasta carte liturgica a purtat mai multe denumiri, dupa cum urmeaza: Evhologhion (Ευχολογιον), Rugaciunar, Trebnic (Требник), Molitvelnic sau Molitfelnic. Denumirea de "Evhologhion" se trage din limba greaca, insemnand "rugaciuni adunate" sau "binecuvantare", iar denumirea de "Molitfelnic" se trage de la cuvantul slavon "molitfa", care inseamna "rugaciune".

In prologul unei noi editii a Molitfelnicului, IPS Bartolomeu al Clujului afirma: "Nu Liturghierul este cartea cea mai folosita de preot, ci Molitfelnicul; acesta cuprinde cinci dintre cele sapte Taine, ierurgiile si toata multimea de rugaciuni pe care credinciosii le cer intr-o infinitate de imprejurari, ceea ce face ca el sa fie si cartea cea mai voluminoasa, pe care preotul trebuie sa o poarte asupra-i chiar si atunci cand alearga pentru o simpla dezlegare.

Molitfelnicul este menit sa devina in mana preotului ceea ce este trusa medicala in mana doctorului: gata pentru orice imprejurare grabnica, neprevazuta, acasa, pe drum, in gara sau pe camp. Sa adaugam si psihologia suferindului, deloc neglijabila, pentru care cititul din carte are efectul ascultarii prin stetoscop: autoritatea interventiei transcende persoana si devine act de credinta."

Cum a fost alcatuit Molitfelnicul ?

Molitfelnicul a fost alcatuit de-a lungul timpului, incepand candva prin secolul al IV-lea si terminandu-se de adunat abia in secolul al IX-lea. Spre alcatuirea acestei carti de trebuinta au fost folosite multe dintre manuscrisele si cartile liturgice ale vremii, precum: manuscrisele Sfantului Iacov si ale Sfantului Marcu, "Evhologhionul" lui Serapion de Thmuis, Constitutiile Apostolice (in special, cartea a opta) si randuiala Liturghiilor intocmite de Sfintii Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigore Dialogul.

Rugaciunile pentru alungarea duhurilor necurate au fost compuse de Sfantul Vasile cel Mare si de Sfantul Ioan Gura de Aur in cadrul secolelor IV-V. Randuiala inmormantarii este imbogatita de catre Sfantul Mitrofan, mitropolitul Niceei, tot spre sfarsitul secolului al IV-lea. Mai apoi, de-a lungul secolelor, acestei carti i-au fost adaugate noi rugaciuni de folos.

La inceput, varianta bizantina a acestei carti cuprindea, pe langa randuiala Sfintelor Taine, si randuielile pastrate astazi in "Liturghier" si "Arhieraticon". Incepand insa cu secolul al XIII-lea, slujbele au inceput a fi impartite pe categorii, ajungand treptat la cuprinsul cartilor liturgice de astazi. Prima editie critica si istorica a "Evhologhion-ului bizantin" o face Jacob Goar, editia a doua a acesteia, tiparita in anul 1730, la Venetia, fiind cea mai cunoscuta.

Molitfelnicul intocmit si tiparit de Sfantul Petru Movila, mitropolitul Kievului, in anul 1646, sub titlul de "Trebnic", este una dintre cele mai bogate variante ale acestei carti liturgice. Sfantul Antim Ivireanul, vazand cat de bine este intocmit "Trebnicul" lui Petru Movila, il traduce si il tipareste la Targoviste, in anul 1709. Mai apoi, in anul 1722, acesta va fi tiparit si la Bucuresti.

Aceasta carte va vedea lumina tiparului, intr-o forma imbogatita, in anii 1888, 1896, 1920 si 1937, de fiecare data, cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Mai apoi, pana astazi, Molitfelnicul a fost reeditat de mai multe ori.

Ce cuprinde Molitfelnicul ?

Molitfelnicul este cartea cu rugaciuni de care preotul se foloseste cel mai mult in afara bisericii. Astfel, o mare parte dintre rugaciunile randuite de Sfintii Parinti pentru nevoile felurite ale credinciosilor au fost adunate cu grija in aceasta carte de trebuinta. Multe dintre rugaciunile si randuielile cuprinse in Molitfelnic nu sunt fixate pentru o anumita zi din calendarul Bisericii, ci sunt savarsite cand apare o anume trebuinta. Multe dintre rugaciunile cuprinse in Molitfelnic se citesc doar la cererea credinciosilor.

Molitfelnicul este cunoscut mai ales pentru randuiala Sfintelor Taine si pentru molitfele (rugaciunile) rostite impotriva diavolului: Molitfele Sfantului Vasile cel Mare si Molitfele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Molitfelnicul editat la Bucuresti, in anul 1992, cu aprobarea Sfantului Sinod si cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Teoctist, cuprinde urmatoarele randuieli: Botezul, Marturisirea (Spovedania), Nunta, Maslul, Impartasirea, Sfestania (Sfintirea apei), Inmormantarea, Dezlegari, Molitfe, Rugaciuni pentru neputinte si boli, Rugaciuni pentru ferurite trebuinte, Tunderea in monahism, Randuieli privind obiectele de cult, Randuieli pentru posturi si praznice, Randuieli privind intoarcerea la Ortodoxie a celor care s-au lepadat de aceasta (iudei, musulmani, luterani, calvini, baptisti, catolici etc) si Nomocanonul.

"Randuiala botezului celor de alte credinte" este o randuiala de mare trebuinta in Biserica Ortodoxa, mai ales intr-o vreme in care lumea cauta sa amestece toate credintele si invataturile. Dreapta credinta a Bisericii Ortodoxe a fost pastrata de sfintii mucenici cu pretul vietii, drept pentru care se cade a o pastra si noi neschimbata, precum am primit-o. Aceste randuieli speciale ale Botezului pot fi gasite in "Molitfelnicul cel Mare", in variantele prescurtate ale acestuia ele nefiind pastrate.

La randul sau, "Nomocanonul" este o prescurtare a canoanelor Bisericii Ortodoxe, de mare trebuinta preotului duhovnic aflat in scaunul Spovedaniei. Intre aceste canoane, un loc de seama il ocupa cele ale Sfintilor Apostoli, ale Sfantului Vasile cel Mare si ale Sinoadelor Bisericii.

Teodor Danalache

Molitfelnicul

Molitfelnicul

Molitfelnicul

Molitfelnicul

Molitfelnicul

Molitfelnicul

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 26657

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE