Interviu cu Arhimandritul Efrem, staretul manastirii Vatoped

Interviu cu Arhimandritul Efrem, staretul manastirii Vatoped Mareste imaginea.


Interviu cu Arhimandritul Efrem, staretul manastirii Vatoped

Sfanta si Marea manastire Vatopedi este situata la malul marii, pe latura de nord a peninsulei Athos, pe un platou insorit. E inconjurata de dealuri impadurite dar si de livezi. Manastirea impresioneaza prin arhitectura si comorile de arta crestine.

Manastirea este cea mai veche din Sfantul Munte; a fost construita in secolul al IV- lea si rectitorita in secolul al IX-lea de trei frati: Atanasie, Antonie si Nicolae, care si-au vandut averile in acest scop. Pana si pardoseala de marmura a bisericii dateaza din vremea lor! Cu putin timp in urma, un pelerin care avea cancer la creier, s-a inclinat in fata raclei ctitorilor, nestiind cine se afla acolo. A simtit ceva in acel moment si ulterior a constatat ca tumoarea i-a disparut. Au fost aduse acum cativa ani din Rusia, o parte din moastele Sf. Maxim Grecul, care a fost acolo marturisitor. Un preot din Peloponez, regiunea de provenienta a sfantului, a cerut o particica din aceste sfinte moaste. Cand au desprins particica, toata manastirea, care e imensa, s-a umplut de buna mireasma, intr-o chilie vietuieste Iosif Vatopedinul, care are 85 de ani. A fost ucenicul lui Gheron Iosif care a adus o reinoire duhovniceasca in Sfantul Munte. Scrisorile sale catre ucenici, publicate si in limba romana, sub titlul "Marturii din viata monahala" reprezinta o carte esentiala si pentru mireni.

Dintre comorile duhovnicesti ale manastirii, amintesc: graul Maicii Domnului, o parte din Sfanta Cruce, crucea Sfantului Constantin cel Mare, o parte din moastele lui Gheron Iosif si mana Sf. Apostol Andrei din care izvoraste mir.

La Sfanta si Marea manastire Vatopedi am ajuns chiar de hramul Sfintilor Vatopedini. Privegherea a fost de la ora 20 la ora 4, iar de la ora 7 a fost Sf. Liturghie, urmata de agapa. Cantarile erau atat de frumoase, parca era o simfonie in armonii divine. Imnul Heruvimic a durat un sfert de ora! Cantarile sunt mai lungi datorita iubirii calugarilor pentru Dumnezeu. Muzica psaltica iti inalta cu adevarat sufletul spre cer si il odihneste in Domnul. De aceea nici nu simti cum trece timpul si regreti cand s-a terminat slujba. (La unele manastiri parintii batrani sunt deja prezenti la miezul noptii in biserica, pentru a spune rugaciunea inimii, in asteptarea slujbei de noapte; in timpul slujbei de noapte e o perioada de rugaciune care se face in soapta...).

Parintele staret Efrem conduce manastirea de cand aceasta a trecut la viata de obste. Binecuvantarea si ordinea se deslusesc peste tot. Aici se nevoiesc mai multi tineri monahi romani. Parintele staret Efrem a vizitat de mai multe ori tara noastra. M-a primit, cu multa amabilitate, pe o terasa, de unde se putea admira Marea Egee.

- Parohiile din Grecia au pe langa ele un centru duhovnicesc. Cu ce activitati vin aceste parohii in intampinarea tinerilor?

Cunosc ca unele parohii au centre spirituale, insa eu nu consider de mare greutate aceste centre, ci am in vedere teologia patristica si intreaga traditia ortodoxa. Parohia va duce 0 lucrare duhovniceasca buna, daca va avea un Parinte duhovnicesc bun. Noi am avut preoti imbunatatiti, care pe acea vreme nu au avut centre spirituale, insa erau puncte de referinta pentru toti enoriasii, deoarece erau plini de harul Sfantului Duh. Sa nu considerati ca resping centrele acestea, insa omul nu inainteaza in sfintenie avand un loc unde se afla jocuri, unde se tin conferinte, adunari, ci inainteaza in sfintenie daca intr-adevar preotii din parohia aceea "traiesc" indumnezeirea.

- Ce se poate face cu tinerii care nu sunt interesati de mantuirea lor?

- In primul rand trebuie sa ne rugam pentru ei. In al doilea rand trebuie sa ne apropiem de ei cu bunatate si cu respect fata de ceea ce cred. Sa nu-i alungam imediat, pentru ca apoi vor avea prejudecati in ceea ce ne priveste si nu ne vor accepta defel. Daca exista o comuniune corecta de dragoste cu ei, atunci vom castiga foarte mult si pe multi dintre acestia ii vom pune pe ganduri.

- Exista o serie de false modele care au ajuns un fel de idoli pentru tineri si care din pacate ii acapareaza in defavoarea celor sfinte.

- E un eveniment limitat lucrul acesta, insa modelul lui Hristos acopera toate celelalte modele. Si pentru ca modelul lui Hristos nu poate fi acoperit de nici un model, noi ne rugam Lui, sa-L traim si atunci se vor adeveri si in ceea ce ne priveste cuvintele Mantuitorului: "Nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda (Mt. 5, 14). Vreau sa spun cu lucrul acesta ca nu trebuie sa abordam problemele tinerilor intr-un mod antropocentric, din contra intr-un mod hristocentric. De altfel sfarsitul fiecarui om nu-l cunoastem. Pe noi ca Biserica nu ne intereseaza ce face omul, ci ne intereseaza in ce chip isi va preda sufletul in mainile Creatorului. De aceea nu trebuie sa uitam sa ne rugam pentru tineri, pentru ca nu stim cum se va comporta Dumnezeu cu sufletul acesta care acum il respinge. Dragostea lui Dumnezeu e atat de mare, atat de necuprinsa si nu stim cum se va ingriji de sufletul acesta pana cand se va preda Lui. Imi amintesc ce spunea Cuviosul Paisie Aghioritul care e un sfant contemporan: "la a doua venire a Mantuitorului vom avea multe surprize".

- Astazi Domnul Hristos e atacat pe multe cai: prin morala decadenta, prin vrajitorie, cultele orientale ...

- Nu este atacat Hristos, ci acestia sunt facuti de rusine inaintea Mantuitorului; dar nenorocirea este ca vrajitorii acestia smintesc multe suflete.

- Recomandati un program de viata duhovniceasca pentru tineri?

- Bineinteles ca recomand, deoarece este un lucru indispensabil pentru a afla harul lui Dumnezeu. Dam un program tinerilor in functie de dispozitia sufleteasca si de puterea lor. Unuia i-am spus sa faca zece metanii si a spus nu poate. I-am spus "fa trei" si mi-a zis: "nu pot", atunci "fa macar una" si facea o singura metanie. Chestiunea este ca tanarul sa inceapa sa ceara mila lui Dumnezeu, si incet-incet harul il va lumina. Iar tanarul acesta, de care v-am spus intamplarea cu metaniile, astazi e preot de mir, un preot foarte bun, om temator de Dumnezeu si foarte bun duhovnic.

- Care sunt ideile esentiale ale lui Gheron Iosif?

- Ideile principale sunt ascultarea desavarsita fata de parintele duhovnicesc, (staret), rugaciunea neincetata, impartasirea deasa si rabdarea in necazuri. Acesta este cadrul invataturii lui Gheron Iosif Isihastul si de altfel cadrul duhovnicesc pe care-l predau Sfintii Parinti. Gheron Iosif Isihastul a trait intr-o perioada in care rugaciunea mintii era cam neglijata in Sfantul Munte si a contribuit mult la renasterea modului de viata palamit, care este modul de viata patristic.

- Interesant este ca si la ora actuala Sfantul Grigorie Palama este atacat...

Din nefericire este atacat de cei care nu au cunostinta teologiei corecte patristice, iar rugaciunea mintii e considerata ca fiind o stare sentimentala . Unii chiar o socotesc ca fiind o situatie psihologica bolnavicioasa, lucru care este o greseala foarte mare. Astazi, unii teologi ortodocsi, influentati de catre Occident, spun si ei, din nefericire, lucrurile acestea; si fara indoiala gresesc mult, pentru ca baza teologiei ortodoxe e lucrarea duhovniceasca, lucrarea launtrica. Asa capata o buna alcatuire toate puterile interioare ale omului.

- Sf. Munte e un loc al rugaciunii. Va rog sa ne vorbiti despre rugaciunea isihasta.

- Nu exista rugaciune isihasta si rugaciune neisihasta. Nu exista sfinti care sunt isihasti si sfinti care nu sunt isihasti. Fiecare sfant care, bineinteles, a aflat plinatatea harului, fara doar si poate este incercat in viata isihasta. Iar isihast nu este cel care sta singur intr-o pestera, cu toate ca modul lui de viata e laudabil. Sfinti isihasti au fost Sfantul Pavel Tebeul si Sfantul Antonie; a fost insa si Sfantul Ioan Gura de Aur. Toti parintii pentru a-l afla pe Dumnezeu, "se vor desfata" precum spune proorocul David "de multimea pacii" (Ps. 36, 11); iar pe aceasta gustare si desfatare de pacea lui Hristos, Sfintii Parinti au numit-o "isihie. In mod simplu, insa, au fost denumiti isihasti acei sfinti care au dat greutate acestei lucrari duhovnicesti si in viata lor din afara, nu numai in cea launtrica.

- Tinerilor care vin aici la Sfintia Voastra le recomandati sa spuna rugaciunea inimii acasa?

- Bineinteles ca le recomand si imi amintesc ce spunea Parintele Efrem de la Katunakia. A mers un oarecare judecator la dansul si i-a spus: "Parinte, nu am deloc timp sa ma rog . Am multe cazuri, procese...", iar parintele i-a raspuns: "Daca n-ai timp, atunci spune rugaciunea cand te ridici din pat si te duci sa te speli, cand te duci la baie, cand iti schimbi hainele". A ascultat de cuvantul parintelui si asa de mare dulceata a primit inima lui, incat gasea timp, pe care-l consacra rugaciunii lui Iisus si, astfel, a devenit un adevarat om al rugaciunii launtrice. De aceea se impune rostirea rugaciunii si o recomand cand ies in afara Sfantului Munte. Vin diferite mame care se spovedesc la mine si"mi spun ca nu au timp sa zica rugaciunea, deoarece au copii mici, diferite obligatii. Iar eu le spun: "Maturand, spaland, curatind casa, spuneti rugaciunea lui Iisus". Si foarte multe dintre ele vin zicandu-mi ca se simt foarte bine din clipa in care au inceput sa spuna rugaciunea.

- Este o mare problema consumul drogurilor. Cum se rezolva in Grecia aceasta problema?

- Din nefericire si in Grecia aceasta e o mare problema si bineinteles in toata lumea. Este un fenomen care din pacate nu se mai poate controla, deoarece tinerii in mod continuu se tin departe de Biserica din cauza influentei televizorului, pe care parintele Iosif Vatopedinul il numeste "tele-iad"1. Tinerii sunt asa de mult influentati astazi, incat au un mod de viata gresit si nu afla fericire, bucurie. Ii conving diversi "prieteni" ca vor afla fericire consumand droguri. Acesti tineri doresc fericirea, deoarece dorinta bucuriei se afla inlauntrul fiintei umane si astfel se lasa convinsi "gustand" aceste droguri, care sunt aducatoare de moarte. Apoi devin dependenti de acestea si nu mai pot trai, din nefericire, fara ele. A venit aici, odata, un tata cu baiatul sau, care era consumator de droguri; o adevarata epava. L-am intrebat: "De ce consumi narcotice?" si ce credeti ca-mi raspunde? "Pentru ca vreau sa aflu fericirea". Astazi oameni cred ca vor putea afla bucuria in afara eului propriu, in timp ce Sfintii Parinti, avandu-l drept capetenie pe Mantuitorul Hristos, invata in mod limpede ca imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru. Omul este o existenta duhovniceasca si va avea fericire in viata, nu daca va progresa social sau economic, ci daca intr-adevar are bucuria lui Hristos, care este roada a Sfantului Duh.

- In Romania au fost traduse mai multe carti despre parintele Porfirie care este foarte iubit. Va rugam sa ne spuneti cateva amintiri despre el.

- L-am cunoscut si eu pe parintele Porfirie, am cunoscut insa si multi ucenici de-ai lui. A fost un om care ca monah a facut ascultare desavarsita de parintii lui duhovnicesti, un om care - precum el insusi se autocaracterizeaza - l-a iubit pe Hristos. A fost un om al jertfei, un om care a avut intr-adevar eros divin. A fost un om foarte smerit, cu toate ca a avut mari harisme (clar-vederea, inainte-vederea), si neincetat se osandea pe sine. A iubit lumea si a ajutat-o in mod esential, fiind un mare stalp al Bisericii; iar prezenta lui speciala a adeverit inca o data ca Mantuitorul Hristos ieri, azi si in veci e Acelasi.

- Fiecare zi in aceasta Sfanta Manastire e o zi minunata. Poate ne spuneti, totusi, o intamplare miraculoasa care s-a intamplat aici.

- In fiecare manastire se intampla astfel de evenimente minunate. Sfanta manastire Vatopedi este singura manastire din ortodoxie care e impodobita cu sapte icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului. In mod deosebit avem aici icoana Maicii Domnului "Pantanasa" (Atotimparateasa) care vindeca boala de cancer. Avem foarte multe scrisori de la frati romani, care marturisesc ca au fost vindecati de Maica Domnului "Pantanasa". Am trimis de altfel si o copie fidela a aceastei icoana la manastirea Oasa, unde merge foarte multa lume acolo si, precum ne spun parintii de acolo, destui oameni se vindeca. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cand voi merge in Romania, in anul 2007, voi duce o copie fidela a acestei icoane la manastirea Ramet. Eu, insa, nu insist asupra acestor prezente minunate, deoarece cel mai important eveniment ce se intampla intr-o manastire este chipul in care monahul, care il iubeste pe Dumnezeu, isi descopera si cunoaste in fiecare zi inima.

- Am inteles ca ati trimis si o copie a icoanei Maicii Domnului (Mangaietoarea) la manastirea Lupsa.

- Da asa este. Am trimis acolo o copie fidela a acestei icoane in care am pus si sfinte moaste a Sfantului vatopedin Maxim Grecul. Parinti acestei manastiri ne spun ca icoana Maicii Domnului atrage multi crestini si intr-adevar, ca Mangaietoare", mangaie foarte multi oameni.

- In Romania e foarte iubit parintele Paisie. Va rugam sa ne spuneti cateva amintiri despre el.

- Asa cum am spus putin mai inainte, parintele Paisie e un sfant contemporan. Prezenta lui a fost o mare binecuvantare pentru Sfantul Munte, dar si pentru intreaga lume. A avut legaturi duhovnicesti cu multi sfinti, iar prima dovada ca a fost bine-placut lui Dumnezeu, o intalnim la botezul sau. Cand preotul care l-a botezat - care nu este altul decat Sfantul Arsenie de Capadocia - l-a luat pentru a-l cufunda in colimvitra si a spus: "Se boteaza robul lui Dumnezeu..." ia dat pruncului numele de Arsenie, fara sa-i intrebe pe parinti cu toate ca mama lui dorea sa-l numeasca Hristo. Parintii copilului, bineinteles, s-au indignat si au ramas nedumeriti. Sfantul Arsenie a vazut o cruce pe fruntea pruncului si a primit in inima sa descoperire de la harul Sfantului Duh ca acest copil va fi urmasul sau duhovnicesc. Si cu toate ca Parintele Paisie nu l-a cunoscut pe Sfantul Arsenie, cand a adormit sfantul si parintele Paisie a venit in Sfantul Munte, i s-a aratat acela si au stat de vorba. Parintele Paisie a facut cunoscuta viata sfantului intregii plirome a Bisericii si lui i se datoreaza in mod desavarsit inscrierea oficiala a acestuia in randul sfintilor Bisericii.

- Invatatura Sfantului Siluan a influentat intreaga lume, nu numai Europa. Va rugam sa ne spuneti ceva despre cunostinta pe care ati avut-o cu ucenicul sau, parintele Sofronie.

- Parintele Sofronie a fost un ales al proniei dumnezeiesti Si deoarece inseta mult de Hristos, trebuia sa gaseasca un marumator duhovnicesc pe masura, care il aflase la randul lui pe Hristos si care sa-l ajute si pe el sa il gaseasca. Harul lui Dumnezeu l-a luminat la manastirea ruseasca a Sfantului Pantelimon si a inteles ca omul acesta pe care-l vedea in strana era un om imbunatatit. Mi-a marturisit parintele Sofronie: "Simteam o evlavie sfanta cand il zaream, dandu-mi seama ca ascunde inlauntrul lui ceva mai presus de om si nu e precum monahii obisnuiti. Cu toate ca nu-mi vorbea mult - obisnuia a nu vorbi foarte mult in manastire - am inteles ca omul acesta se indeletniceste cu lucrarea trezviei. Am cerut binecuvantare de la staret sa discut cu el si atunci am inteles ca e o mare comoara; putini, insa recunosteau lucrul acesta. Pentru mine a fost, dupa Dumnezeu, cel mai mare binefacator". Lucrurile acestea mi le-a spus parintele Sofronie. Vedem si din experienta membrilor Bisericii, ca viata Sfantului Siluan, pe care a scris-o parintele Sofronie ca ucenic desavarsit al Sfantului, a adus multi oameni la Ortodoxie si multi tineri in monahism.

- Exista, se spune, drepti ascunsi in Sfantul Munte. Care e rolul lor in aceasta lume?

- Exista o astfel de traditie si nu o repingem. Nu cunosc personal, insa mi-a spus Parintele Paisie ca astfel de oameni vin la el pe ascuns si ii indruma duhovniceste.

- Va rugam sa ne spuneti care sunt gandurile de acum ale parintelui Iosif Vatopedinul.

- Parintele Iosif Vatopedinul - parintele nostru duhovnicesc - este unul dintre primii ucenici ai lui Gheron Iosif Isihastul, si ne transmite in mod autentic invatatura parintelui sau: ascultarea fara discernere a monahilor de parintele duhovnicesc - pentru a muri cu totul omul cel vechi - si rugaciunea neincetata. Cand monahul va invata ascultarea fara discernamant si se va dedica rugaciunii, dar si intregii vieti mistice, va ajunge la o viata duhovniceasca imbunatatita. Parintele Iosif Vatopedinul este in varsta de 85 de ani si este foarte bolnav de inima; dar pentru ca inima sa e locas al harului

Sfantului Duh, il vedem aflandu-se intr-o pace desavarsita si intr-o bucurie deplina, gandindu-se cu dor la ceasul acela in care va veni Mantuitorul pentru a-i lua sufletul. Vedem, de asemenea, zdrobirea inimii pe care o are in timpul Sfintei Liturghii, simtirea harului pe care o are in rugaciune si in general in toata viata sa.

- Exista, cumva, un specific al ortodoxiei grecesti?

- Nu exista ortodoxie greceasca si ortodoxie negreceasca. Insa in Grecia s-a pastrat mai bine traditia Bisericii si pentru faptul ca aici exista Sfantul Munte unde se pastreza in mod autentic traditia Sfintilor Parinti, transmisa din acest loc si in restul tarii. Astfel, venind cineva in Grecia, afla izvoarele Ortodoxiei.

- Care e mesajul pe care-l transmite din totdeauna Sfantul Munte lumii intregi?

- Mesajul pe care-l transmite Sfantul Munte intregii lumi este ca viata omeneasca capata valoare si omul reuseste in viata, daca are o comuniune corecta cu Dumnezeul cel adevarat, care este insusi Iisus Hristos. Acesta se gaseste, se descopera intru invatatura Lui cea dreapta. Iar noi sustinem cu indrazneala ca Biserica Ortodoxa a pastrat nefalsificata invatatura lui Hristos pe care Acesta a adus-o pe pamant.

- Cum putem creste in iubire?

- Daca vom spori in curatia inimii. Mantuitorul a spus: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Mt. 5, 8). Cu cat inima vede pe Dumnezeu mai limpede, cu atat "gusta" mai mult dragostea lui Dumnezeu si cu atat mai mult daruieste dragoste aproapelui.

- Va multumim foarte mult.

- Maica Domnului sa fie cu dumneavoastra.

George Cabas

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 13284

Voteaza:

Interviu cu Arhimandritul Efrem, staretul manastirii Vatoped 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE