Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu este una dintre icoanele facatoare de minuni din tara noastra. Aceasta icoana este asezata intr-un baldachin de lemn, in biserica cea noua a manastirii, inchinata Acoperamantului Maicii Domnului. Aceasta icoana este cunoscuta de catre toti credinciosii care vin la Manastirea Hadambu ca fiind facatoare de minuni. Acest fapt se datoreaza mirului care izvoraste din icoana saptamanal, precum si minunilor nenumarate care s-au savarsit inaintea ei.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului - Manastirea Hadambu

Manastirea Hadambu este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Mogosesti, la o distanta de 30 de kilometri fata de municipiul Iasi. Zidita intr-o curte fortificata cu ziduri de piatra, manastirea a fost inaltata pe la jumatatea secolului al XVII-lea. In anul 1659, voievodul Gheorghe Ghica i-a daruit fostului chelar Iani Hadambu un loc "in padurea Iasilor, la Dealul Mare", pentru a construi o biserica cu hramul Nasterii Maicii Domnului. Asezamantul monahal este un complex fortificat reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca din secolul al XVII-lea. In anul 1991, dupa o perioada in care a fost parasita, Manastirea Hadambu a fost redeschisa vietii monahale.

 Icoana Maicii Domnului - Manastirea Hadambu

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Hadambu a fost zugravita in anul 1938, de catre preotul Octavian Zmau, din orasul Roman. Icoana a fost donata „Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscuta Manastirea Hadambu, de catre ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului. In perioada celor treizeci de ani de parasire a lacasului monahal, icoana a stat inchisa intr-o lada, in Sfantul Altar, asteptand tacuta schimbarea vremurilor. Abia in anul 1990, aceasta a fost asezata in biserica manastirii, dupa noua sfintire a acesteia.

Icoana a fost ferecata in argint de catre mesterul Ion Contfas, din localitatea Targu Neamt. Cele doua coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre pretioase, rubine, safire si smaralde, donate de familia Constantin, Roxana si Elena Amarinei din Piatra Neamt.

Icoana Maicii Domnului - Manastirea Hadambu

In seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit in Manastirea Hadambu, cateva zeci de chilii pierind in flacari. In urma incendiului, intreaga cladire s-a transformat in scrum, precum si cartile si obiectele bisericesti adapostite in aceasta, iar paraclisierul a murit si el. Doar icoana Maicii Domnului, numita facatoare de minuni, a scapat neatinsa de flacari, fara a fi protejata in vreun fel aparte.

Icoana pastrata in Manastirea Hadambu o infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul, intr-un mod aparte, Pruncul fiind tinut pe mana dreapta a Maicii Domnului, iar nu pe cea stanga, precum in toate celelalte icoane. Icoana de la Hadambu seamana cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", una dintre cele mai renumite si iubite icoane din Biserica Ortodoxa, pastrata in Biserica Protaton, biserica centrala din Careia si cea mai veche din intreg Sfantul Munte Athos.

Icoana Maicii Domnului - Manastirea Hadambu

In duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima data, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadambu a lacrimat, iar mai apoi, in anul 1993, in ajunul sarbatorii Sfintei Parascheva, din umarul drept al Maicii Domnului au curs trei picaturi mari de mir. In data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape doua saptamini. In vara si toamna anului 1998, icoana a varsat mir din chipul Pruncului si din vesmintele Maicii Domnului.

Pe langa aceasta icoana, in manastire se mai pastreaza si alte trei icoane considerate facatoare de minuni, care izvorasc mir. Icoana Sfantului Ioan Botezatorul a fost donata bisericii cand s-a facut noua catapeteasma, de catre sotii Gabriela si Sabin Drinceanu. Prima data, aceasta icoana a varsat mir in ziua de Boboteaza a anului 1999, dupa slujba Sfintei Liturghii, iar a doua oara, in ziua de 9 ianuarie.

Teodor Danalache

 Icoana Maicii Domnului - Manastirea Hadambu

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Martie 2023

Vizualizari: 88361

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu 5.00 / 5 din 7 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • gabriela covasaPostat la 2014-10-03 11:28

    Dupa un an de cant ti-am scris rugaciunea a venit timpul sa-ti multumesc enorm,dar problemele au trecut si altele au venit,.Acum te rog fa ceva cu socrul meu ca multa durere si neliniste sufleteasca ne face si te mai rog da-i fetei mele intelepcine si putere de invatare ,iar mie da-mi putere si sanatate sa o pot creste.Te rog da-ne pace in casa ca de 7 ani ne chinuie acest diavol al bauturii.Nu ma trece pe mine cu vederea ca multa amaraciune am in suflet neavand nici mama nici tata care sa-mi fie alaturi si sa ma ajute.Toata increderea in tine o pun .Te rog nu ma trece cu vederea asa cum nici prima data nu mai trecut!

  • claudia vorniceanuPostat la 2014-05-12 01:01

    iar pentru doamna niculina dabjog...o rog să mă contacteze, îi trimit eu o iconiță... plastifiată... sau, dacă dorește una mai mare, poate să scrie acolo, la mănăstire, și va fi trimisă prin poștă... (din aceea pe magnet, cum îmi doresc eu, nu au acolo.... mi se pare așa de ciudat... pe de o parte cer, pe de alta ofer... sigur sunt de râs.... iertare....)

  • claudia vorniceanuPostat la 2014-05-12 00:57

    imi cer iertare pentru că apar și eu așa, cu o rugăminte cât se poate de prostească și nu știu în ce măsură de folos.... cumva...(îmi este și mare rușine să întreb....).., mai are cineva de vanzare o iconița magnetică, după Icoana de la Hadâmbu? din cele care s-au gasit pe 8 martie.... știu..e ridicol... am ajuns Acolo...am Trăit Minuni... știu că nu trebuie să ne dorim forma, material, ci să avem credință...dar mi-a rămas sufletul la acea iconiță, care a tot trecut pe lângă mine... (am avut-o în mână, dar de fiecare dată a trebuit să o dau mai departe....)Știu, chiar nu trebuie deloc să îmi pese cum arată iconița.... dar..dacă totuși cineva o mai are pe cea magnetică...aș fi tare recunoscătoare...mulțumesc mult, și cu smerenie îmi cer iertare...Doamne Ajută!ȘI Te Rog, Maica Domnului, nu îți lua ajutorul din viața mea, cu toate că îndrăznesc să cer ceva atât de prostesc, imatur.... nu știu cum să spun.....iertare! și Mulțumesc pentru tot!

  • Gabriela Madalina FileaPostat la 2014-03-19 18:36

    DOAMNE DUMNEZEULE....si Maica Domnului facatoare de minuni...tu care te-ai nascut din parinti sterpi cu lacrimi in ochi si durere in suflet te rog ajuta-ma pe mine si sotul meu sa avem un suflet de copil...te rog doamne ajuta-ne!!stim ca suntem pacatosi,ca fiecare om...dar tu doamne cu bunatatea ta si smerenie iarta greselile noastre si ajuta-ne doamne...nu am omorat pe nimeni,nu am furat,nu am facut pacate grele...iarta-ne doamne si indreapta-ti mana ta si spre noi Doamne,....am incredere ca intr-o buna zi o sa ne asculti si noua ruga!!!!Doamne ajuta

  • niculina dajbogPostat la 2013-07-18 23:46

    cum pot cumpara si eu o icoana a maicii domnului de la manastirea hadambu?

  • gabriela covasaPostat la 2013-06-23 21:50

    MAICA DOMNULUI ,RIDICA-MA DIN PATUL DE BOALA DIN CARE MA CHINUI DE 3 ANI DE ZILE SI DE CARE MI-AM PIERDUT SERVICIUL.AJUTA-MI SOTUL CARE DUCE TOT GREUL PE UMERI SI FETITA MEA CARE TI-AM INCREDINTAT=O TIE DIN TOT SUFLETUL LUMINEAZ-O SI APAR-O DE TOTE RAUTATILE ECESTEI LUMI.NU MA TRECE PE MINE ROABA TA CU VEDEREA GABRIELA CACI TOATA NADEJDEA IN TINE O PUNEM NOI FAMILIA MEA.GRABNICA AJUTATOARE IA-MI DURERILE SI FA-MA BINE CA AM AJUNS LA CAPATUL DURERILOR IARTA-MA IARTA-MA DACA TI-AM GRESIT.MILOSTIVA FII MIE PACATOASA

  • cimpoca elenaPostat la 2013-04-04 11:08

    Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu,ajuta-ma si pe mine pacatoasa!Elena,am citit o carticica adusa de la acea manastire,care m-a impresionat PANA la lacrimi de cele citite,prin bunatatea ei Maica Domnului poate toate cate le voieste si se roaga ptr noi pacatosi .Ajuta-ma Maicuta Sfanta,ca tu imi cunosti sufletul si inima,necazurile si scarbele mele,la tine strig si am nadejde si la tine caut ajutor,ajuta-ma sa incep degraba serviciul,trimite-mi din cer ajutor vazut si nevazut,scoatema din invalmaseala care ma aflu,Maicuta Sfanta de 1 an dez ile sunt fara service si in urma unui interviu aproape de 1 luna am fost instiintata,ca m-au angajat si ca urmeaza sa primesc oferta de lucru si cele necesare ptr angajare,timpul zboara si inca nu ma cheama la servici,pe tine te rog Maica Domnului rezolva degraba orice obstacol pus la angajarea mea,lumineaza-le mintea celor di conducere sa se ocupe de demersurile actelor si sa ma cheme degraba la locul de munca,ajuta-ma ca la Sf Pasti sa am o bucata de paine muncita de mine,din pricina pacatelor mele nu ma lasa pe mine fara ajutor,roaga-l pe Fiul Tau Isus Hristos sa nu isi ia Fata Lui de la mine si sa imi daruiasca un loc de munca binecuvantat si ajutor sa aleg calea cea dreapta.Icoana Maicii Domnului de la Hadambu ajuta-ma,ajuta-ma MAICUTA SFANTA,trimite-mi ajutor sa ma cheme degraba la servici ca mare nevoie am ,tu sti inima mea, gandurile si necazurile.Tie iti multumesc Doamne ptr Toate si sfiintilor tai care mijlocesc rugaciuni ptr mine,sf Nectarie,sf Nicolae,sf Mina,si parintelui Arsenie de la Prislop care se roaga ptr noi pacatosi.

  • tiberiu maricutaPostat la 2013-03-30 21:46

    un loc minunat care Dumnezeu la daruit noua ....

  • Maria PinteaPostat la 2012-12-06 21:23

    Aparatoare doamna,pentru biruinta, multumiri,izbzvindu-ne din nevoi aducem Tie,Nascatoare de Dumnezeu,eu,roaba ta Maria.Ci ceea ce ai stapinnire nebiruita,slobozeste familia mea din toate nevoile.Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE