Valentine's day - o pseudo sarbatoare

Valentine's day - o pseudo sarbatoare Mareste imaginea.

Ziua de 14 februarie a devenit de ceva vreme, o zi pentru consumatorii de cantitate. Sunt multe persoane care, in aceasta zi, se inghesuie cand aud de un concurs care are la baza sarutul. Nu conteaza ca nu cunosti persoana pe care urmeaza sa o saruti, ca esti lipsit de simtaminte, important e sa castigi premiul. Iar daca o cunosti, sau mai mult, daca o iubesti, ce rost are sa te iei la intrecere cu altii sarutand? Are, devii penibil.

Daca iubirea comerciala dureaza doar o zi, negustorii nu stau cu mainile in san. Impacheteaza tot ce au, in inimioare. Iar oamenii sunt dornici sa adune cat mai multe inimioare de acest gen. Se cer mai mult astea, decat cele care bat.

E uimitor cu cata lejeritate imprumuta romanul pseudo sarbatori. A iubi inseamna a fi intr-o continua sarbatoare. Deci, iubirea nu are termen de garantie, ea nu este valabila doar o zi.

Sunt posibile astfel de zile pentru ca purtam masti. Iar sarbatorile de acest gen, intretin mastile. Cei care nu poarta masti, sunt dezgustati de cum primesc oamenii ziua de 14 februarie. Oamenii firesti, nu se indragostesc doar pentru ca exista o zi de acest gen, iar cei ce iubesc, nu iubesc mai aprins pentru ca s-a ridicat o zi la rangul de "ziua indragostitilor". Se uita ca nu sarbatoarea provoaca iubirea, ci iubirea naste sarbatoarea, ca bucurie a intalnirii.

Sfantul Valentin, cinstit pe 30 iulie (in calendarul rasaritean), a fost martirizat pentru ca a casatorit tineri, in secret, in timpul imparatului Claudius al II-lea, iar noi, in aceasta zi, vrem casatorii de o zi. Mentionam ca imparatul Claudius eliberase un decret prin care interzicea oficierea casatoriilor soldatilor, pe motiv ca nu putea avea o armata puternica cu soldati casatoriti. Acest sfant, luptand impotriva desfraului impus de imparat, poate fi considerat sfantul casatoriei.

Esti considerat depasit, inactual, demodat, daca nu saruti si imbratisezi in aceasta zi. In ochii celor ce pretuiesc Valentine's day, sarutul si imbratisarea sunt lipsite de valoare in celelalte zile. Acest lucru ne aminteste de serbarile pagane, numite Lupercalia. In cadrul acestor serbari, exista si obiceiul ca numele tinerilor necasatoriti sa fie introduse intr-o urna, din care burlacii trageau cate un bilet. Conform obiceiului, trebuia sa o curteze si sa aiba o relatie trupeasca cu ea, in vederea potrivirii pentru casatorie.

Au fost si poate mai sunt persoane care au spus ca nu e nimic rau in a avea o zi inchinata dragostei. Tinand seama de faptul ca dragostea trebuie traita, nu o putem reduce la o singura zi, pentru ca ea nu poate fi consumata.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

14 Februarie 2020

Vizualizari: 26355

Voteaza:

Valentine's day - o pseudo sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi. 17 review utilizatori.

Comentarii (17)

  • rona hartnerPostat la 2012-02-16 22:38

    Va multumesc pentru articolele pertinente pe care le gasesc tot timpul pe situl dvs !!! Va multumesc pentru ca formatii constiinte si spuneti lucrurilor pe nume !!! Felicitari !!! sint cu totul de acord cu dvs si apreciez informatia de calitate pe care o aduceti si lumina pe care o purtati tinerilor prin intelepciunea evangheliei tradusa pe intelesul nostru al tuturor intr-un limbaj desavarsit si care este in mod particular placut prin limba romaneasca curata pe care o intrebuintati !!!! mai rar asa ceva !!! eu nu citesc "Tabloide " ca nu am ce invata de acolo de la "birfa legalizata "dar pe dvs va citesc oriunde si in voiaj si in casa !!!! Rona Hartner

  • mariana oproescuPostat la 2012-02-15 05:47

    Incercam sa ne aliniem celor de peste granita, dar ne creem tot timpul probleme. Suntem adeptii ,,falsului''. Avem atatea lucruri minunate in tara asta binecuvantata de Dumnezeu! Nu incercam sa ne bucuram de lucrurile marunte, de peisajele nemaipomenite, de muzica populara, usoara si clasica a celor din tara noastra. Ne,, vindem'' bunurile pe nimic si vrem sa fim fericiti. Cu ce???? Cu falsul nu ne facem decat rau. Sufletul se invaluie in tacere si boala. Sa ne bucuram de ce ne da Dumnezeu! Chiar si iarna asta, cu probleme pentru unele zone, este o frumusete venita de la Tatal Ceresc. Sa-i multumim si sa incercam sa facem ceea ce trebuie. Sa ne punem in valoare sarbatorile noastre crestine, sa fim mai buni si mai respectuosi cu cei din jur si cu Cei de Sus. Domnul sa ne binecuvanteze pe toti si sa ne mantuiasca! Mariana Oproescu

  • Laura GramadaPostat la 2012-02-14 11:39

    Spun unele persoane ca nu e nimic rau in a avea o zi inchinata dragostei (sau indragostitilor). Asa cum sarbatorim, spre exemplu, Nasterea Domnului, Invierea Domnului, zilele atator sfinti etc, intr-o anumita zi, dar de fapt ar trebui sa le sarbatorim in fiecare zi, in sufletul nostru, asa am putea sa sarbatorim si dragostea intr-o anumita zi. Problema, dupa parerea mea, este alta: in care zi sarbatorim dragostea si in ce mod? Este o sarbatoare crestina, romaneasca? O sarbatorim asa cum se cuvine? De ce nu sarbatorim pe 30 iulie, de ziua Sf. Valentin sau Dragobetele (si de ce nu sarbatorim casatoria, pentru ca asta a facut acest sfant, a casatorit oamenii). Nu i-a incurajat sa se casatoreasca pentru o zi sau sa se destrabaleze! De ce nu sarbatorim in familie, pe cei casatoriti, si pe cei ce se iubesc si urmeaza sa se casatoreasca, sau la biserica, asa cum sarbatorim ceea ce este ortodox si romanesc? Cred ca asta e marea problema, nu neaparat faptul ca sarbatorim iubirea intr-o anumita zi. Va rog sa ma iertati daca gresesc cu ceva, am scris pentru prima data pe acest site.Doamne Ajuta tuturor!

  • Ovidiu-Ioan CapilnaPostat la 2012-02-14 10:32

    Foarte bun articolul! Imbratisez intrutotul parerea d-lui Dan Nica de mai sus! Nu e nimic rau in a avea o zi de celebrare a dragostei insa transformarea ei in debandada ce o putem observa in mass-medii este de-a dreptu hilara! "Oameni de radio/tv" cu o pregatire jalnica si cu un vocabular rahitic, creaza emisiuni grotesti, lipsite de bun-simt si ratiune! Prea multa goliciune, prostie si prost-gust le sunt servite romanilor spre indobitocire zilnic! ... am ajuns sa nu mai avem ce sa vedem! Ne aflam intr-o orbire morala si intelectuala accelerata. Prea ne vindem tot si prea cumparam nimicuri! Nu importam mai nimic din ce-i bun de la altii, luam numai ce e rau si imbogatim familia lexicala a cuvintelor josnice si a comportamentelor vulgare. Aici nu fac referire neaparat la ziua de 14 Feb. Ce observ zi-de-zi oriunde umblu, furculisionu' si lingurisionu' sunt in floare pe limbile romanilor, numai ca in varianta britanica. Nu zice nimeni ca nu e bine sa cunosti cat mai multe limbi straine insa nu le ghiveciui ca ajungi penibil. ... si tot penibil ajungi daca doresti sa castigi premii de Sf. Valentin, pe la emisiuni tv pe baza ... "limbilor straine". Totusi, putina demnitate ar fi binevenita in fiecare dintre noi! Sper sa nu fi suparat pe nimeni findca nu asta am intentionat! Numai bine si Doamne ajuta!

  • Mihail-COSMIN TUTUIANUPostat la 2012-02-14 10:12

    TOTUSI, TRAIM IN ROMANIA NU IN AMERICA SI ROMANII AU DRAGOBETELE CA SARBATOARE A INDRAGOSTITILOR!!

  • Petrache ChibzuituPostat la 2012-02-14 09:06

    Ce este aceasta pseudosarbatoare , decat un obicei nefiresc, care deformeaza imaginea noastra vis-a-vis de iubire, devotament, incredere, daruire, etc. Cu ce se diferentiaza de multe obiceiuri nefiresti care biserica le-a adoptat si recunoscut pana la urma?Pentru ca nu este romaneasca? nici o problema va deveni romaneasca, se vor gasi destui pseudointelepti care prin cuvinte inbarligate, o vor categorisi ca si-a facut stagiul si ca deacum se cade sa o adoptam. este o problemade timp. Nu vedeti ca lumea a luato razna si ca anormalul a devenit hipernormal. Daca esti normal, esi invechit, esti exclus, esti privit suspicios ca fiind retrograd. Nu trebuie sa ne mai mire nimic, daca tinerii din ziua de azi adopta cu usurinta aceste anomalii. de ce fac asta/ pentru ca noi oamenii maturi deja ne-am pierdut simtul valorilor si al decentei. Suntem superficiali, materialisti si lipsiti de cea mai importanta calitate, Spiritul. Credem ca existenta noastra este valabila si suficienta, printr-o iesire la iarba verde unde ne inbuibam cu mici si bere,o iesire la spectacol de prost gust unde urlam si ne manifestam rusinos de anormal. Boala este veche, viciul umanitatii vine din antichitate, au intuito si vechii imparati,s-au folosit de ea, de unde se si mosteneste ideia, Ce-i trebuie poporului? Paine si circ ! aceasta suficienta aparenta, falsa este intradevar molipsitoare si intretinuta de societate la toate nivelele. Ce nevoie avem de invatamant, de cultura, de oameni decenti si echilibrati? Nu avem nevoie de asa ceva. Sunt multe de spus de ce lumea este viciata, si de ce a luato razna. Oare cand va veni ziua cand fiecare va avea curajul sa iasa in fata si sa spuna: M-am luminat, am trait in intuneric pana acum,Viata este altceva decat am crezut eu.Dragostea este un lucru foarte mare, nu se negociaza, nu se vinde si nu se cumpara, ci pur si simplu se daruieste. Dragostea daruita cu dragoste se transforma imediat in iubire, printr-o simpla reactie chimica.Cand ne vom da semne ca am inteles cu totii acest lucru sa stiti ca lumea se va transforma in rai.

  • Elena Mihaela EnachePostat la 2012-02-14 08:35

    De data asta nu impartasesc aceeasi opinie in totalitate. Sunt de parere ca intr-adevar concursurile alea cu sarutul sunt penibile, dar a avea o zi in care se sarbatoreste dragostea nu inseamna ca oamenii iubesc doar in ziua respectiva, ci e doar un prilej de bucurie. Eu nu vad nimic rau in asta.

  • Daniel - Grigorie DinuPostat la 2010-02-14 17:23

    Totusi, parca e ceva diferit. Consider ca e buna o asemenea zi, dar de Dragabete. Sa nu dam in extreme, ma refer la casatoriile de o zi ca si alte prostii. De asemenea, consider ca anumite datini dacice trebuie pastrate, cum ar fi: taiatul motului, datul in grinda, Dragabetele, martisorul etc. Numai ca noi ajungem sa importam de la americani, care nu au o istorie decat de cateva sute de ani, in comparatie cu a noastra care este milenara. Aici tine de cultura.

  • Dan NicaPostat la 2010-02-13 20:42

    Trebuie sa imbratisez solemn aceeasi gandire si aceeasi atitudine privind aceasta zi. 14 Februarie poate ramane in mintea oamenilor doar 14 Februarie. Adevar graieste prietenul nostru de mai sus caci Sfantul Valentin, cel care este sarbatorit in aceasta zi, nu cred ca poate privi cu bucurii cele ce se intampla astazi printre noi. De la ce a facut el pt acei oameni si pt noi toti si pana la ce s-a ajuns in zilele noastre, e diferenta mare. Si totusi se intampla! Iar despre formele fara fond despre a caror tematica si consistenta au vorbit atatia oameni insemnati ai literaturii romane ( as aminti pe G.Calinescu ). Mai toti au subliniat in lucrarile lor faptul ca noi nu stim sa fim puternici pe propriile noastre puteri, sa respectam valorile autohtone, sa pazim cu sfintenie ceea ce Domnul a lasat sa "creasca" intru trisoara aceasta in forma de "peste" sau "buchet de flori". Stim sa vindem, stim sa dam altora ceea ce e frumos, sublim, de nepretuit. Si asta pt ca suntem slabi: in fata altora, in fata banilor! Ne vindem o istorie intreaga pe o "felie" de paine pe care azi o avem, caci ne-o lasa ei, si apoi ne-o iau. De la bun inceput ar trebui sa stim ca partea lor si-o tin numai pt ei. De ce suntem atat de slabi? De ce sa nu pastram ce-i al nostru si imprumutam sau luam cu intregul lucrurile pe care noi nu le aveam in cultura noastra, in obiceiurile noastre, in trecutul nostru? Suna paradoxal, caci primul sentiment ce ti l-ar reda aceste randuri ar fi unul egoist. Nu ma opun noului! Deaceea exista si Noul Testament si nu ne-a lasat in seama celui Vechi. Caci ce fel am fi trait aceste 2 mii de ani si putin cu legile ce erau atunci? El ne-a oranduit noul sens ce trebuie sa-l dam vietii, cel drept si bun. Am deviat desigur cu mult de la subiect, dar voi motiva prin a spune ca nu scriu prea des pe aceasta cale. Ma bucur ca suntem prezenti aici o mana de oameni care isi impartasesc o parte din parerile lor si ma bucur sa vad ca nu sunt singurul care vede ca lucruri ce sunt sfinte si care trebuie pazite cu smerenie se pierd usor pe cale. O dragoste nu se vinde, ci se daruieste, fara a cauta in schimbul ei ceva anume. Noi nu cunoastem cu adevarat dragostea cea dreapta, fara de pacat si nu iubim asa cum Tatal Nostru ne iubeste pe noi toti! Pace si dragoste va doresc tuturor! Dumnezeu sa ne ajute!

  • daniel micleaPostat la 2010-02-13 11:45

    Foarte pertinent articolul! Dragostea a devenit ceva comercial la noi, multumita televiziunii si reclamelor. Nu cred ca este atat de mult vina tinerilor "indragostiti" ci a felului cum este promovata aceasta zi. Dragostea e mai presus de tinerete, frumusete si cadouri, inseamna iubirea aproapelui.

  • laura moldovanPostat la 2010-02-12 22:39

    Dar este ceva rau sa sarbatoresti ziua asta?Ii un pacat? Ca eu sarbatoresc dragostea mea in fiecare zi intrun fel sau altul dar de Valentines Day este o zi un plus...una mai speciala...special dedicata indragostitilor...iertatima daca gresesc cu ceva...is inca mica si poate nu stiu atatea dar nu vad ce este rau in a sarbatori Valentines Day!

  • DUMITRU ALBUPostat la 2010-02-12 20:19

    Valentine's day, un nou prilej de destrabalare. Si naivii , credulii, se cred romantici si dau cu banii pe cadouri , pasamite sa-si arate sentimentele ardente...

  • Gavriil STIHARULPostat la 2010-02-12 18:12

    Este adavarat! Aceasta este o meteahna de-a noastra dintotdeauna: importarea formelor, fara sa avem fondul necesar. A fost mult criticata si ridiculizata de C. Negruzzi, V. Alecsandri, B. P. Hasdeu, M. Eminescu si, nu in ultimul rand, I. L. Caragiale. Aproape toate comediile lui I. L. Caragiale au ca tema forma fara fond. De pilda, in D-ale carnavalului, ridicolul sare in ochi chiar din titlu. Se stie, carnavalul este tipic tarilor cu traditie catolica. Este o destrabalare generala, inaintea lasarii secului, cand se intra in Paresimi (Parezimi, dupa catolici). Ca nu s-a putut aclimatiza la noi, cu toate incercarile unor snobi, este evident. A existat si la noi un curent literar de avangarda, numit simbolism (preluat din simbolismul francez), care folosea teme si motive exotice, precum si cuvinte livresti. Desi dispunand de poeti remarcabili, curentul nu a avut viata lunga. In schimb, curente precum Romantismul, Realismul etc. s-au adaptat perfect, caci dispuneam de acest fond. Miorita si Mesterul Manole sunt, in fond, balade romantice. Snoavele noastre oglindesc in mod realist defectele omenesti si promoveaza o terapie a lor prin umor. Asa se face ca aceste doua curente au stat la baza atator opera de valoare si continua sa fie prolifice. Facem o proorocire :"Valentine's day", ca orice surogat care nu are fondul autohton necesar (a nu se echivala cu "Drogobetele"!) nu va avea viata lunga.

  • Dan MicuPostat la 2010-02-12 15:28

    Este frumos ca vreti sa sa treziti anumiti oameni si sa le amintiti de adevaruri perene. Va intreb insa, unde este dragostea din articolul Dumneavoastra? Daca se apropie cineva de Dumneavoastra pe 14 februarie, cand mai e si Anul Nou Chinezesc (alta grozavenie, o sa ziceti!), va imbratiseaza cu sinceritate (nu cred ca toata lumea se inghesuie la pupat) si va ureaza "Multa fericire si sa fiti iubit! La multi ani!"... ce o sa ziceti si ce o sa simtiti?

  • DANIELA JILAVEANUPostat la 2010-02-12 11:40

    traiasca comertul si fraierii!!!!! Valentine"s day este o sarbatoare luata in seama de oamenii cu o anumita pregatire intelectuala !

  • Marius Stelian MoldovanPostat la 2010-02-12 11:28

    Nu e nimic rau in a avea o zi inchinata dragostei. Si celelalte 364 de zile la ce le inchinam ? Ajungem sa recunoastem singuri ca cea mai mare parte a timpului suntem lipsiti de dragoste , de iubire, de sentimentele esentiale mantuirii noastre. Ce exemplu dam copiilor nostri ? Atentie parinti, sa nu ajungem sa amagim pe copii nostri sau si mai rau sa le distrugem viata cu iubirea de o zi, dragostea de o zi, casatoria de o zi. Ma indoiesc ca Sfantul cu al carui nume este asociata aceasta pseudosarbatoare este de acord cu ea, el care casatorea doi oameni impotriva legilor timpului sau. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu transformam aceasta zi intr-o fosta Lupercalie romana. Pace si bucurie, Doamne ajuta.

  • Angela BudeanuPostat la 2010-02-12 10:27

    Felicitari pentru articol. cu permisiunea ta o voi posta si pe alte situri.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE