Sfintele Moaste, o dovada a existentei lui Dumnezeu

Sfintele Moaste, o dovada a existentei lui Dumnezeu Mareste imaginea.

Sunt persoane care refuza sa creada in existenta lui Dumnezeu. Iar noi, atunci cand suntem pusi sa dam un raspuns cu privire la existenta lui Dumnezeu, aducem o multime de argumente rationale: istoric, cosmologic, teleologic, moral, al miscarii, al cauzalitatii … Argumente prezente in multe manuale de dogmatica. Prin toate aceste argumente cautam sa le descoperim necredinciosilor ceva "nou", si de ce nu, sa iesim in evidenta prin ascutimea criticii, sa dovedim ca suntem "teologi straluciti".

Imi pare rau ca in multe facultati de teologie ortodoxa argumentele rationale se predau ca si cand acestea sunt singurele raspunsuri pentru dovedirea existentei lui Dumnezeu. Iar unii profesori iti spun ca cei care nu doresc sa tina seama de aceste argumente, sunt rau intentionati, caci ele sunt suficiente sa-ti aprinda dorul dupa Dumnezeu.

Este pacat ca nu se mai tine seama de faptul ca teologia nu este in primul rand o chestiune de argumente, critici, dovezi si contestari. Prin urmare, primul argument pe care ar trebui sa-l aducem cu privire la existenta lui Dumnezeu sunt Sfintele Moaste. Prin minunile pe care Dumnezeu binevoieste sa le reverse prin ele, Sfintele Moaste ne descopera ca Dumnezeu exista.

De multe ori consideram ca a crede inseamna a ne lasa convinsi de argumente sau dovezi. Insa, credinta nu tine de dovezi. Oamenii care stau ore in sir pentru a saruta Sfintele Moaste, nu o fac datorita unor informatii, ci pentru ca se incred in lucrarea lui Dumnezeu prin ele. Este adevarat ca anumite informatii pot naste in noi nevoia credintei, dar in niciun caz ele nu duc la credinta si nici nu i se pot substitui. Christos Yannaras spune ca: "Un om care nu a cunoscut niciodata in viata sa dragostea materna - fie ca a fost orfan, fie din oricare alt motiv - poate sa stie definitia, dar nu poate cunoaste dragostea materna insasi. Cu alte cuvinte: cunoasterea formularilor sau definitiilor adevarului nu poate fi identificata cu cunoasterea adevarului insusi".

Faptul ca Sfintele Moaste sunt cinstite fie ca sunt sau nu stricacioase, e inca o dovada ca nu trebuie sa ramanem la definitii. Sinoadele Bisericii au interzis de mai multe ori recunoasterea celor adormiti drept sfinti numai prin semnul neputrezirii trupurilor. Sigur ca neputrezirea trupurilor celor drepti este acceptata ca unul dintre semnele dumnezeiesti ale sfinteniei lor, dar nu se opreste la ea. Avem multi sfinti din trupurile carora au ramas numai oasele frumos mirositoare.

Daca veti intalni oameni care Il cauta pe Dumnezeu sau doresc sa primeasca dovezi despre existenta Sa, va rog sa-i trimiteti catre Sfintele Moaste cu credinta ca Dumnezeu le va da semn. Prin cinstirea lor, Dumnezeu le poate deveni din strain, fiinta cea mai iubita.

Nu uitati, Dumnezeu vorbeste, dar o face potrivit masurii credintei noastre.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

09 Octombrie 2020

Vizualizari: 9892

Voteaza:

Sfintele Moaste, o dovada a existentei lui Dumnezeu 5.00 / 5 din 7 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-09-19 00:46

    Sfintele moaste, comori pe pamant, de unde ne luam putere, speranta si ajutorul nu intarzie sa vina, cand credem cu adevarat. Multumim Doamne!

  • Relu NemetiPostat la 2012-10-23 13:57

    Scurt si cuprinzator.Multumesc!Doamne ajuta!

  • ciprian teoPostat la 2012-10-17 10:03

    De acord cu d-na Dinica !

  • Areta-Ingrid DobrePostat la 2012-10-15 12:41

    Asa e, insa, din iubirea de aproape, avem datoria sa-i indrumam spre biserica, post, rugaciune si milostenie.De cele mai multe ori primim refuzuri sau critici. Si, atunci, nu ramane decat sa ne rugam pentru ei! Doamne ajuta!

  • elisabeta dinicaPostat la 2012-10-15 09:34

    Da,cred in moaste.Da,intr-adevar sunt o marturie clara.Si mai cred ceva.Aceste moaste sunt facatoare de minuni si acesti sfinti la a caror moaste ne inchinam sunt mijlocitori catre Domnul si Mantuitorul.Dar mai cred ceva.Ca sa meriti ca rugaciunea ta sa fie ascultata trebuie sa ai credinta,sa fii cuviincios,smerit,cu dragoste si catre semenii tai si dispus a te jerti .Ori,dupa comportamentul multora care lasa de dorit se pare ca numai despre aceste virturi nu se poate vorbi.

  • tataru corinaPostat la 2012-10-15 08:17

    Bucura-te,tamaia rugaciunii celei primite; Bucura-te,indraznirea celor muritori catre Dumnezeu; Bucura-te Mireasa pururea fecioara! Doamne ajuta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE