Predestinarea

Predestinarea Mareste imaginea.

Biserica respinge predestinarea unora catre rai si a altora catre iad pentru ca vorbeste de libertate. Este adevarat ca Dumnezeu doreste mantuirea tuturor oamenilor, dar respecta libertatea omului de a-I raspunde sau nu iubirii Sale.

Sunt persoane care vorbesc despre Dumnezeu ca despre un olar. Sigur ca nu e nimic rau in acest lucru, de vreme ce si Scriptura il aseamana pe Dumnezeu cu un olar, numai ca unele fapturi umane Il identifica pe Dumnezeu cu un olar nedesavarsit, care face din lut vase bune si rele. Iar aceasta invatatura nu este invatatura Bisericii.

Din Scriptura aflam ca Dumnezeu le-a creat pe toate bune. Acest lucru inseamna ca Dumnezeu a dat si daruieste fiecaruia cele necesare pentru deosebirea raului de bine si pentru a nu se inchide primirii harului.

Textul de la Romani 8, 29 - 30: "Caci pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, mai inainte i-a si hotarat sa fie asemenea chipului Fiului Sau … Iar pe care i-a hotarat mai inainte, pe acestia i-a si chemat; si pe care i-a chemat, pe acestia i-a si indreptat; iar pe care i-a indreptat, pe acestia i-a si marit", vorbeste de alesii lui Dumnezeu, dar aceasta alegere nu inseamna condamnarea la osanda a celorlalti oameni.

Parintele Nicolae Steinhardt spune ca alesii sunt o minoritate, o turma mica si sunt chemati sa implineasca si au vocatia de a implini planurile tainice ale lui Dumnezeu. Dar restul nu-i marfa sortita si predata la domiciliu diavolului, ci suflete lasate in deplina libertate prin care isi pot agonisi fericirea sau suferinta. Asadar, chiar daca Dumnezeu isi are alesii Sai, nu inseamna ca celorlalti le este vrajmas, ci parinte milostiv care doreste mantuirea tuturor.

Mai sunt persoane care spun ca exista predestinare de vreme ce oamenii nu mor la aceeasi varsta. Faptul ca unii trec mai devreme la cele vesnice, e semn ca sunt lipsiti de un timp in care si-ar fi putut plange pacatele, in vreme ce altii, trecand mai tarziu la cele vesnice au mai multe sanse sa ajunga la pocainta.

Faptul ca unii mor mai devreme si altii mai tarziu, nu este nedreptate. Nedreptate ar fi daca omul ar trece in nefiinta. Pentru cei drepti, trecerea la cele vesnice este trecere de la viata la mai multa viata. De aceea si Sfantul Apostol Pavel spune "pentru mine a muri este un castig", el fiind de altfel si partas rapirii pana la al treilea cer, unde se impartaseste de cele ce ochiul nu a vazut, urechea nu a auzit si la inima omului nu s-a suit. Cat ii priveste pe cei nedrepti, Dumnezeu ingaduie trecerea lor la cele vesnice in momentul in care in acestia nu mai sunt prezente resturi de bine, puteri de intoarcere spre bine, rezistente impotriva raului, puteri de franare a raului si de cainta pentru el. Dar nu prestiinta lui Dumnezeu este cauza neindreptarii lor, ci trandavia si lipsa unirii cu El.

Sigur ca sunt si chemari la cele vesnice, de exemplu cele ale copiilor, care depasesc puterea noastra de intelegere. Modul in care Dumnezeu conduce lumea spre vesnicie, nu coincide de cele mai multe ori cu modul in care crede omul ca trebuie sa se petreaca lucrurile.

Important e sa retinem ca toti suntem chemati si ajutati spre a fi mostenitori ai raiului.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

05 Iunie 2012

Vizualizari: 11422

Voteaza:

Predestinarea 5.00 / 5 din 6 voturi. 10 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Predestinarea

Comentarii (10)

  • catalin vasilePostat la 2013-09-17 08:05

    bine bine.... alesi, dar in ce context ? cum au fost alesi ? sa ne gandim din ce neamuri si din ce parinti se trag cei alesi? Cine sunt Sfintii si Dumnezeiestii parinti Ioachim si Ana. Ce fapte au avut ei? Cine este dreptul Zaharia si dreapta Elisabeta? cine este Dreptul Iosif sau Dreptul Simeon? etc, etc...

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-09 16:54

    Nu demult, am auzit o tanara mama spunand. "Daca as sti ca fica mea IL pierde pe Bunul Dumnnezeu, cand creste mare, prin pacate grele, as preferea s-o ia acum, caci stiu sigur ca ajunge in bratele Lui" M-a impresionat credinta ei, prefera s-o piarda mai devreme, dar s-o castige Dumnezeu pentru vesnicie, decat sa traiasca pierzandu-si sufletul prin pacate grele, dar sunt sigura ca, crescand-o in dragoste de Dumnezeu,nu se va pierde. Slava Lui Dumnezeu pentru toate!

  • viorel petcuPostat la 2013-01-24 17:24

    Omul a fost asezat de Dumnezeu in trup si in timp. Pentru om este un timp care a trecut si pe care si-l aminteste mai mult sau mai putin, un prezent de care poate fi mai mult sau mai putin constient si un viitor pe care nu il cunoaste, dar pe care tare ar dori sa-l cunoasca. Atat omul cat si timpul sunt creatia lui Dumnezeu. Deci, daca Dumnezru a creat timpul, el un este dependent de timp, de aceea, pentru el prezentul, trecutul, si viitorul omului ii sunt cunoscute. Avand aceasta cunoastere el il pune pe om in diferite situatii, pentru ca omul sa se lunineze si sa se intoarca la El, dar nu ii i-a libertatea de a-l refuza, desi stie dinainte ca omul va face acest lucru. Dumnezeu risipeste multa energie ca omul sa se mantuiasca, de acea cand se va judeca cu el, omul nu va avea raspuns.

  • Loo ChanPostat la 2012-11-23 17:34

    @ grigoras gherase Imi place raspunsul dat, mai ales ca, dupa cate vad, tii cont de perspectiva divina si de cea umana, neamestecandu-le. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  • grigoras gherasePostat la 2012-11-01 19:47

    Cu ingaduinta domniilor voastre mi-as permite si eu o remarca.Luati in seama spusa Domnului nostru Iisus Hristos ca Tatal stie inainte de a ne naste cine suntem,ce vom face ,cat de atasati lui vom fi.Doar duhul vietii de la El il avem si sa nu cunoasca el cine vom fi?Ba da.Si stiind acest lucru,ii va destina fiecaruia ceva de facut!Si stie ca va face.Si stie si ce rasplata va primi acesta!Si stie ca acesta va fi ales.Noi nu stim nimic si prin aceasta se dovedeste libertatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o,ca nu este partinitor:sa alegem binele sau raul dupa cum duhul nostru,al fiecaruia,"va colabora"sau nu cu Duhul Domnului! Sever Sima,totul este in regula,totul insa trebuie corect inteles.Multi fug de Dumnezeu pentru ca nu inteleg corect Cuvantul lui.El ne-a dat Cuvantul,Evanghelia,"pusul in traista" ne apartine! Sa tragi concluzii dupa ureche si nu dupa aplecarea asupra adevarului Dumnezeiesc,nu este o dovada a nevoirii ci a suficientei paguboase pentru sufletul tau(sau al meu,caci nici eu nu sunt scutit de lenea duhovniceasca).

  • Loo ChanPostat la 2012-07-30 18:01

    @Doru Conceptul de predestinare nu este apanajul neoprotestantilor,ci al protestantilor (luterani, calvinisti). Informati-va mai bine inainte de a posta informatii neconforme. Predestinarea, in adevaratul ei inteles din Rom.8,29-30, este aceea ca Dumnezeu, dupa mantuire, ne directioneaza ca sa fim asemenea imaginii Fiului Sau, Iisus Hristos. Dumnezeu a stabilit planul de mantuire si consecintele care decurg din acesta, inclusiv ce se va intampla cu cei care vin la mantuire. Sper ca m-am facut inteles. Har si pace din partea Creatorului!

  • costel popescu Postat la 2012-06-07 17:45

    Nu e vorba de a trisa, caci "alesii" sunt inzestrati cu darurile de a implini lucrarea spre care au fost chemati. Eu asa vad problema, nu am fost ales eu sau altul, ci Ilie si cei asemeni lui pentru ca aveau si darurile necesare misiunii. Sa nu ne intristam ca nu am fost noi "alesii". Sa ne intristam daca ingropam talantii.

  • sever sima Postat la 2012-06-05 19:02

    Oare chiar este adevărat? Există și "aleși ai Domnului"? Atunci parcă ceva nu-i în regula; este ca și cum la un concurs de alergări ai fura la ștart.

  • Vasa NastaPostat la 2012-06-05 08:31

    Va multumesc pentru continutul articolului care este pe cat se poate de instructiv si edificator cunostintelor noastre ! Fie Voia cea Sfanta cu noi cei care credem si nadajduim intru Domnul nostru Iisus Hristos ! Amin.

  • ghita doruPostat la 2012-06-05 08:22

    cata confuzie este in lume intre predestinare si pronie cereasca,predestinarea este un concept al neoprotestantilor, si pana la hazard si legea haosului nu-i cale lunga doamne ajuta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE