Parintii, principalii vinovati

Parintii, principalii vinovati Mareste imaginea.

Cu totii am fost martori, in aceste zilele, la asa-numitul "scandal al bacalaureatului", pricina a numeroase invinuiri publice. Din acest iures, se desprinde insa in mod lamurit vocea indignata a parintilor.

Parintii copiilor de la bacalaureat sunt cei carora Sfantul Apostol Ioan li se adresa astfel: "Va scriu voua, parintilor, pentru ca ati cunoscut pe Cel ce este de la inceput". Iar copiilor acestor parinti, Apostolul le scrie: "Va scriu voua, tinerilor, fiindca ati biruit pe cel viclean. V-am scris, copiilor, pentru ca ati cunoscut pe Tatal". In umbra acestor cuvinte pline de dragoste ale Sfantului Ioan, incepem sa intelegem ca nici parintii, nici copiii, nu mai sunt demni de ele.

Dar copiii sunt rodul parintilor, sau "podoaba" lor, "lumina ochilor lor", asa cum le place deseori sa spuna. Foarte des din pacate, doar la nivel declarativ. Pentru ca in viata reala, parintii si-au declinat competenta. Mai rau, au devenit din parinti crestini, necrestini. Din parinti iubitori, parinti delasatori. Pentru ca ei s-au straduit sa le asigure copiilor hrana cea trupeasca, dar nu i-au hranit si sufleteste.

In momentul in care copiii nu isi mai pun problema daca este moral sau "bine" sa copieze, indreptandu-se spre examen cu certitudinea declarata public ca vor copia, este clar ca nu scoala, si nici mediul nu sunt principalii vinovati. Principalii vinovati sunt parintii. Daca copilul ar fi prins furand dintr-un magazin, toata lumea ar fi de acord cu aceasta afirmatie. Daca fura in clasa, vina este aruncata asupra "sistemului".

Niciun sistem nu forteaza pe nimeni sa devina hot sau mincinos. Nici chiar acest sistem, lumea, al carei stapanitor este diavolul. Aceasta a dovedit-o limpede Hristos, prin viata pe care a dus-o, viata care ni s-a facut singurul model mantuitor. Cati dintre copii sunt insa gata sa declare: "mai bine mor de foame decat sa fur" sau "mai bine nu iau examenul decat sa copiez"?

Se apropie, pentru fiecare dintre noi, vremea cand vom da socoteala pentru faptele noastre. Unora li se va potrivi viata vesnica, iar altora ni se va potrivi moartea vesnica. Aceasta realitate avand-o in minte, sa cautam, ca parinti, sa Il cunoastem pe "Cel ce este de la inceput" si sa-l marturisim, astfel incat copiii nostri "sa il biruie pe cel viclean".

Paul Cocei

.

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 3485

Voteaza:

Parintii, principalii vinovati 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Postat la 2011-07-31 21:23

    Domnule Paul Cocei, imi pare nespus de rau sa va spun ca, dupa parerea mea, sunteti dogmatic si vadit mistic. Amestecati stiinta cu misticismul, ceea ce nu este deloc corect. Sa va explic. Dumneavostra dati vina exclusiv pe parinte pentru esecul copilului la examenele scolare, fara a pomeni nimic de responsabilitatea profesorului! Oare sa nu stiti ca transferul cunostintelor profesorului catre elev este un proces pur stiintific, care nu are nicio legatura cu misticismul? Care sa fie ratiunea pentru care copilul merge la scoala, daca nu aceea de a beneficia de procesul stiintific de predare a unui profesionist, asa cum este un profesor? Parintele, fara indoiala, are responsabilitatea sa, pe care trebuie sa si-o asume, dar nu-mi place modul simplist, intentionat fatidic, mistic, cu care il tratati. Credeti ca, aducand obsesiv in discutie divinitatea, ajutati cu ceva la depasirea acestor momente de catre parinte, si ca profesorul, singurul cu adevarat responsabil pentru bagajul de cunostinte al elevului aflat in fata unui examen de maturitate, asa cum este bacalauretul, devine mai profasionist decat este de fapt? Mi-as dori ca, pe viitor, sa fiti ceva mai pregatit cand abordati astfel de teme. Este adevarat ca nici nu sta la indemana oricui sa faca o astfel de analiza! Nicu Radu

  • SIMONA TIBREAPostat la 2011-07-07 14:05

    vA MULTUMESC CA-MI ACORDATI O SANSA DE A-MI EXPRIMA OPINIA IN LEGATURA CU EXAMENUL DE BACLAUREAT DIN ACEST AN SI IMI PARE FOARTE RAU,DAR NU SUNT DE ACORD CU DUMNEAVOASTRA.A TRECUT MULT TIMP DE CAND AM FOST ELEVA,DAR PENTRU MINE SCOALA A INSEMNAT LOCUL IN CARE INVAT LUCRURI NOI,VIZAVI DE PREGATIREA PENTRU A INTRA IN SOCIETATE.AM O FETITA CARE TRECE IN CLASA a-8-a,DAR MIE CA PARINTE IMI ESTE FOARTE GREU SA O FAC SA INTELEAGA CEEA CE EU,COPIL FIIND AM INTUIT DIN PRIMA CLASA.LA GRADINITA ERA LIDER,IN SENSUL CA TOTDEAUNA DESCHIDEA SI INCHIDEA O SERBARE,CLASELE 1-4,AU INCEPUT SA-I SCADA INCET DIN ELAN IN SENSUL CA ERAU "preferati "ANUMITI COPII AI CAROR PARINTI LUAU MAI DES LEGATURA CI PROFESORII.FETITA MEA A INCEPUT SA-SI PIARDA INTERESUL PENTRU INVATATURA DIN ACEASTA CAUZA SI ACUM ESTE UN ELEV MEDIOCRU.NU STIU IN CE MASURA AS PUTEA SA PORT EU TOATA VINA,CA PARINTE CARE -SI TRIMITE COPILUL LA O INSTITUTIE DE INVATAMANT.SUNT CONSTIENTA CA NU TOTI COPIII POT SA FIE EMINENTI,DAR AM PRETENTIA CA ATUNCI CAND COPILUL MEU TERMINA 12 CLASE SA AIBA UN BAGAJ DE CUNOSTINTE,SA STIE CE VREA DE LA VIATA.ESTE ADEVARAT CA ACASA ORICE PARINTE ISI INTREABA COPILUL CE NOTE A LUAT SI DISCUTA CU EL PROBLEMELE PE CARE LE INTAMPINA.ATUNCI CAND ITI SPUNE CA PROFESORUL A VENIT NERVOS IN CLASA SI A DAT LA TOTI COPIII NOTA 3 CE-TI MAI RAMANE DE FACUT?ORICUM NU POTI SCHIMBA NICI NOTA,NICI RUSINEA PRUNCULUI TAU CAND AI DESCHIS CARNETUL CU NOTE.FATA DE INVATAMANTUL DIN CLASELE PRIMARE IN CARE COPIII INVATA SA FIE FOARTE BUNI,INVATAMANTUL GIMNAZIAL-VORBESC DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE,ESTE MULT SCAZUT,FARA NICI UN FUNDAMENT.SA NU CREDETI CA NU SUNT INGRIJORATA,SUNT FOARTE INGRIJORATA DE VIITORUL COPILULUI MEU.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE