Medicul - un dusman al omului?

Medicul - un dusman al omului? Mareste imaginea.

Zilele trecute mi-a fost dat sa vad cu cata usurinta lua un coleg antidepresive. Motivul pentru care a recurs la acest gest era o tristete. M-a durut nu doar faptul ca era o tristete din care putea iesi singur, ci si faptul ca le lua potrivit recomandarii unui medic.

Cazul colegului mi-a descoperit inca o data ca lumea actuala medicalizeaza mult omul si face acest lucru in conditiile in care el ar putea sa-si revina singur sau cu ajutorul altei persoane, dar in orice caz, nu prin medicamente.

Exista o "epidemie" de diagnostic. La cea mai mica tristete se recomanda antidepresive, din partea unor medici. Daca am compara boala reala cu numarul celor care figureaza in statistici, cu siguranta am putea observa ca sunt mult mai putine cazuri reale decat se raporteaza.

Pentru ca limitele dintre normalitate si tulburare psihica pot fi usor manipulate, se pledeaza de multe ori gresit pentru extinderea pietei de medicamente. Industria farmaceutica are tot interesul sa popularizeze ideea potrivit careia, multe tulburari psihice sunt cauzate de dezechilibre in chimia creierului. Si asa se ajunge la a se prescrie din ce in ce mai multe medicamente spre profitul corporatiilor farmaceutice si nu spre insanatosirea omului.

Boala mentala nu este acelasi lucru cu boala fizica. Consider ca e mult mai usor sa-i spui unui om ca are o problema de sanatate la rinichi, ficat, etc, decat sa afirmi ca o persoana este schizofrenica. Este mult mai usor sa cobori in trupul omului si sa elimini de acolo ceea ce este stricacios. Din nefericire, sunt medici care doar se prefac ca au purces la coborarea in om si nereusind sa vada ce este in adancul acestuia, ii administreaza un anumit medicament care ii face mai mult rau decat bine. Sunt si psihiatri care coboara foarte mult in om, dar nu mai reusesc sa iasa de acolo. Si asta pentru ca sunt ei insisi bolnavi.

Imi doresc sa atrag atentia prin aceste cuvinte, ca un medic va intelege cu adevarat cauzele problemelor mentale, daca va tine seama si de existenta harului, a pacatului si a diavolului. Sunt cazuri cand nu e nevoie decat de pocainta, rugaciune, smerenie si Sfinte Taine. In astfel de situatii, daca medicul prescrie un medicament pentru insanatosire, el devine un dusman al omului.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 8721

Voteaza:

Medicul - un dusman al omului? 0 / 5 din 0 voturi. 32 review utilizatori.

Comentarii (32)

  • Daniela VirlaPostat la 2012-02-22 14:38

    Articolul mi se pare foarte interesant si puncteaza destul de bine un adevar pe care nu-l acceptam, poate, cu usurinta: fiindca credinta noastra nu este suficient de puternica, ne incredem numai in medicina. Claudia David, felicitari pentru comentariu, sunt intru totul de acord cu tine. Credinta si medicina sunt complementare, insa, niciodata comparabile. Doamne-ajuta!

  • Maria CPostat la 2011-01-30 13:23

    Opinia exprimata in titlu contravine chiar invataturilor Bibliei:in" Cartea intelepciunii lui Isus , fiul lui Sirah(Ecclesiasticul)", la cap. 38, versetul 1, se spune: "1.Cinsteste pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, ca si pe el l-a facut Domnul. 3.Stiinta doctorului va inalta capul lui si inaintea celor mari va fi minunat. 4.Domnul a zidit din pamant leacurile,si omul intelept nu se va scarbi de ele. 6.Si El a dat oamenilor stiinta, ca sa Se mareasca intru leacurile Sale cele minunate. 9.Fiule!In boala ta nu fi nebagator de seama;ci te roaga Domnului si El te va tamadui. 10. Departeaza pacatul si intinde mainile spre faptele drepte si de tot pacatul curateste inima ta. 11. Da miros de buna mireasma si pomenire de faina de grau si junghie jertfe grase, pe cat te ajuta puterile. 12.Si doctorului da-i loc ca si pe el l-a facut Domnul si sa nu se departeze de la tine, ca si de el ai trebuinta. 13.Ca este vreme cand si in mainile lui este miros de buna mireasma. 14.Ca si el se va ruga Domnului, ca sa dea odihna si sanatate spre viata. 15. Cel care pacatuieste impotriva Ziditorului, sa cada in mainile doctorului." Bolile nu sunt nimic altceva decat semnalul pe cre ni-l trimite Dumnezeu ca am gresit cumva, am pacatuit si este nevoie sa facem o schimbare in modul nostru de viata. Din pacate, cei mai multi dintre noi, avem impresia ca, doctorul are DATORIA sa ne vindece imediat, iar daca nu o face, incepem sa-i aducem acuze si sa-l invinovatim,cand , de fapt, ar trebui sa mergem la preotul duhovnic, sa privim cu obiectivitate la viata noastra si sa ne intrebam daca nu cumva, chiar noi ne-am cauzat suferinta respectiva. Aceasta ar fi abordarea corecta , nu invinovatirea medicului. Exista boli pe care Domnul le ingaduie in viata noastra pentru a ne corecta. Medicul este trimis de Domnul sa ne ajute, dar NUMAI DUPA CE NE-AM CURATIT DE PACAT! Nu putem blama medicul, atata timp cat noi nu schimbam nimic in viata plina de pacat pe care o traim. Este foarte simplu sa arunci responsabilitatea faptelor tale in spinarea altcuiva. Si este DATORIA PREOTULUI SA SFATUIASCA pe crestin cum sa se curateasca de pacat, NU SA-L IMPIEDICE SA MEARGA LA MEDIC NICI SA INTERFEREZE CU TRATAMENTUL PRESCRIS DE ACESTA ( dupa cum nici medicul NU interzice bolnavului sa mearga la preot!). Exista boli incurabile, mortale, pe care nici preotul, nici medicul nu le poate vindeca.Si acest lucru este INGADUIT de Dumnezeu, nu putem blama pe nimeni pentru ele.

  • costel popescu Postat la 2011-01-29 10:23

    Doamna Maria, articolul ne atrage atentia ca sunt medici prescriu cu usurinta antidepresive, nu spune sa nu mergem la medic, ci sa nu luam antidepresive pentru orice mica problema.

  • Maria CPostat la 2011-01-28 21:02

    Sunt surprinsa in mod foarte neplacut, domnule Cocosila, de modul dumneavoastra de a gandi. Titlul pe care l-ati postat este tendentios ,chiar periculos . Dumneavoastra indemnati crestinii sa NU se mai adreseze medicului,care este DECLARAT de catre domnia voastra , nimic altceva decat DUSMANUL OMULUI! Cum bine stim, cu totii, cei care ne numim crestini, harul Domnului lucreaza si prin intelepciunea medicilor, care ,prin tratamentul pe care il aplica bolnavului, aduc acestuia alinarea suferintelor si vindecartea bolii. Omul este un mecanism complex, care poseda un trup si un suflet. Preotul se ingrijeste de sufletul enoriasului ;el poate doar prin rugaciune sa mijloceasca pentru insanatosirea trupeasca .In nici un caz, preotul nu poate lua locul medicului, nu se poate substitui acestuia.

  • Tudor StefanPostat la 2011-01-27 17:38

    Interesant articol! În definitiv, problema este în ce măsură un medicament mă ajută pe mine şi în ce măsură sporeşte profitul producătorului? Sigur că ar trebui şi să mă ajute, dar şi să aducă un profit producătorului. Calea de mijloc. Din păcate, există metode de creştere a profitului prin scăderea eficienţei unui medicament. Aşa se explică interzicerea unor medicamente şi introducerea altora. Firesc ar fi să putem folosi atât medicamente noi cât şi vechi. Niciodată nu am înţeles de ce trebuie scos de pe piaţă un medicament care multor oameni le face bine. Interesant mai este şi faptul că pentru afecţiuni uşoare putem să ne vindecăm cu medicamente în timp ce în cazul bolilor care afectează toate structurile corpului trebuie să ne aoropiem cât mai mult de Dumnezeu şi, de ce nu, de tratamente naturiste mai puţin invazive. În cazul bolilor mentale încercările sunt extreme deoarece apare un cerc vicios: pentru a ne vindeca trebuie să luăm decizii corecte, dar pentru decizii corecte avem nevoie de un mental sănătos. Şi poate nu în ultimul rând de intuiţie (formă a ascultării de Dumnezeu).

  • Tatiana Tatiana-Postat la 2011-01-26 02:29

    Mama mea e medic si stiu sigur ca pacientii ar privi-o straniu daca venind la ea si plingindu-se de tristete adinca (care provoaca si insomnii, indigestii sau chiar lipsa poftei de mincare), ea le-ar recomanda doar sa se roage lui Dumnezeu si sa se pocaiasca. Nu ca e ceva rau in asta. Insa atunci cind cineva vine la medic inseamna ca acel om nu mai poate lupta cu problema sa de unul singur; are nevoie de ajutor. Iar medicul prescrie tratament; care niciodata nu exclude rugaciunile si credinta in bunul Dumnezeu. Daca colegul Dumneavoastra lua antidepresive inseamna ca asa a hotarit medicul ca e bine pentru starea in care se afla el. Sper ca nu am ofensat pe nimeni cu opinia mea.

  • Postat la 2011-01-26 01:09

    Incep prin a intreba cei ce au postat: autorul, ceilalti, si pe ceilalti cititori:v-ati confruntat cu situatii in care cineva sufera de depresie? ex : militari intorsi din misiuni din irak, afganistan , angola. dar cu persoane luate ostatici, sau persoane care au supravietuit vreunui masacru? credeti ca este de ajuns sa-i imbratisati sa le spuneti: " gata , esti in siguranta , totul este ok!" vi s-a intamplat sa aveti de-a face cu oameni care au avut statut de refugiati? eu unul imi permit sa cred ca nu lasati doctorii sa faca ce stiu, si voi de asemenea sa faceti ce stiti mai bine. multa sanatate dragilor

  • Florentina-Loredana DalianPostat la 2011-01-25 18:30

    Cei care se indignează la adresa articolului, poate ar fi trebuit să citească un pic mai atent. Nu se spune nicăieri că oamenii nu trebuie să meargă la doctor. Sunt însă niște nuanțe. Pentru a nu cădea însă în păcatul blamat de cineva pe aici, acela de a nu vorbi despre lucruri la care nu ne pricepem, nu voi insista. Nu sunt nici preot, nici doctor. În schimb, sunt inginer chimist. Și voi spune doar atât: în anul II de facultate (am terminat în 1992), am preparat în laborator aspirina. Din salicilat de sodiu, acid acetic glacial și... acid sulfuric 98%. Poftă bună! Și, dacă se poate, să nu mai fim atât de crispați, să zâmbim și să ne dea Dumnezeu sănătate!

  • Mihai VasiiPostat la 2011-01-25 15:21

    Buna ziua, Ampatit ceva foarte asemanator. In urma surmenajului am inceput sa am atacuri de panica si bineinteles depresie. Asta acum trei ani. Am ajuns si la psihiatru desi eu nu sunt de acord cu practicile experimentale ale acestora, eu fiind psiholog. Mi-a dat o reteta cu 6 feluri de medicamente, nu am luat niciunul. Medicul spunea ca de atacuri de panica nu scapi, trebuie sa inveti sa te obisnuiesti cu ele. Nu m-a intrebat nimeni care ar putea fi cauza, ea incerca sa imi vindece efectul. In 4 luni de lupte pe cont propriu am reusit sa inving atacurile de panica, acum ma simt excelent iar viata mea s-a schimbat complet de atunci. PANA LA PSIHIATRU INCERCATI UN PSIHOLOG, NU E ACELASI LUCRU, NU INSEAMNA CA SUNTETI NEBUNI. eu am povestit si cu un preot care m-a ajutat sa constientizez cauza. Cea mai importanta este igiena spirituala, in fiecare seara petreceam ore intregi cu cartea de rugaciuni in mana, m-a ajutat sa ma linistesc, iar rugaciunea inimii pe cat de scurta pe atat de folositoare mi-a fost in timpul crizelor. SE POATE SI FARA MEDIC. AVETI INCREDERE IN VOI. UN ARTICOL FOARTE INTERESANT SI ADEVARAT.

  • Doar EuPostat la 2011-01-25 11:29

    Cu tot respectul, gasesc acest articol "incredibil", si nu in sensul bun al cuvantului. Adica dvs. puteti da sfaturi in orice domeniu, toata lumea se pricepe la tot. Judecati doctorii ca nu trimit oamenii la biserica, nu se preocupa de sufletul lor. Medicii se preocupa de ceea ce au invatat. Pentru suflet poate oamenii ar trebui sa vina la biserica. Intrebarea mea ar fi, Dvs. trimiteti oamenii la doctor? NU, considerand ca puteti vindeca orice. Atunci de ce ii judecati pe altii ca nu ii trimit la biserica? Un articol vanitos si mare parte a comentariilor cititorilor asemenea. Nu va duceti oameni buni la doctori, daca nu doriti. Dar nu aruncati cu piatra..asta apropos ca suntem pe un site crestin ortodox. In rest, numai de bine.

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-01-25 00:01

    Motto: Înţelepciunea lui Solomon, 6.1 – “Ascultaţi deci, regilor, şi înţelegeţi, luaţi învăţătură, voi, cei care judecaţi marginile pământului.” Vin cu unele precizări privind metodele moderne de tratament psihiatric, importate din occident: “NLP- neuro lingvistic program”, este un program ştiinţific destinat identificării şi rescrierii credinţelor limitative, în scopul remodelării personalităţii cu ajutorul procesului de integrare ştiinţifică a creierelor. Acest program este utilizat în toate centrele psihologice din lume, deoarece este predat în toate şcolile de formare a viitorilor psihologi, ca fiind considerat cel mai modern mijloc de implementare şi asigurare a libertăţii personale şi de eliberare a omului nou de sub “jugul bun şi povara uşoară” a necunoscutului, invizibilului şi infinitului Dumnezeu. Oare omul simplu ştie ce îl aşteaptă după această falsă libertate totală?

  • c ela Postat la 2011-01-24 23:44

    Spui: "Sunt cazuri cand nu e nevoie decat de pocainta, rugaciune, smerenie si Sfinte Taine"...da, dar aceste cazuri le stiu numai cei imbunatatiti...pt ca sunt si cazuri cand acestea singure nu ajuta, iar Dumnezeu a lasat si medicina si pe medici asa cum a lasat pe agricultori, etc. Fiecare isi are locul lui in comunitate si ar trebui sa fie o simbioza. Imi aduc aminte de o povestioara din Pateric cu un sfant pe care Domnul il pazea de orice boala pe cand traia in pustie. Ajuns in cetate sfantul a ajuns sa se imbolnaveasca si s-a rugat Domnului de ce nu il mai ajuta...si atunci Domnul i-a raspuns ca acum sa apeleze la medici fiind in cetate". Fara a tagadui ca sunt si cazuri rare de rea vointa profesionala, mai mult cred ca predomina acel narav specific unora de a-si "da cu parerea in multe" inclusiv in ale medicinii fara sa si facut nici macar o ora de specialitate in domeniu. Poate sa fie si asta un motiv ca tara asta se cam duce de rapa, ca toti ne pricem la toate numai la ceea ce ni se cere sa fim ultili si am invatat nu prea ne pricepem. Iarati-ma.

  • Claudia DavidPostat la 2011-01-24 22:56

    Din pacate, nu doar psihiatria, ci medicina in ansamblul ei, tinde sa devina in ultimii ani, un dusman al omului, nu un ajutor in a continua drumul mantuirii, prin ameliorarea unor suferinte care ne-ar putea afecta, noua celor mai umani, mai slabi din fire, integritatea sufleteasca. Medicamentele au devenit o industrie, sanatatea o afacere atat pentru producatori, distribuitori de medicamente, dar si pentru furnizorii de servicii medicale. Efectele unui medicament menit sa inlature un rau cauzeaza alte doua, trei, cinci etc., afectiuni mai grave si mai periculoase decat problema initiala. De multe ori tratamentul inseamna poate o condamnare sau echivaleaza cu un alt fel de sinucidere. Oamenii timpurilor noi au uitat parca de puterea tamaduitoare a credintei, a credintei adevarate, capabile sa mute muntii din loc. La Dumnezeu, eu si ai Sai sfinti nu exista boli incurabile, fiinte disperate, suferinta cu neputinta de indurat. El stie cat putem suporta, el poate vindeca, El poate darui si reda viata, El a oferit omului natura intreaga in dar, o natura in care, daca ar cauta si ar crede, ar gasi medicamentele divine. Vindecarea adevarata depinde numai de noi, de increderea noastra, de abandonarea in mainile divinitatii pentru ca fara voia suprema nu se intampla nimic. Inainte de a cauta tratamente medicale, de a fugi pentru probleme de sanatate la analize, la medici, inainte de a ne opera uneori in pripa, inainte de a deveni dependenti de medicamente, sa reinvatam sa ne rugam, si rugaciunea credintei va ridica pe cel bolnav. Medicina ar trebui sa isi redobandeasca latura umana, sa ia in considerare exemplul sfintilor doctori fara de arginti, al marilor facatori de minuni cu puterea harului, sa puna in prim plan omul, fiinta, si apoi satisfactiile materiale sau experientele, adesea nefaste,profesionale (vezi scandalurile internationale legate de anumite medicamente scoase de pe pietele europene din cauza ca au cauzat grave probleme de sanatate sau chiar decese, vezi cazul vaccinurilor atat de controversate din ultimii ani). Ganditi-va de doua ori inainte de a apela la practicile medicale, daca este intr-adevar nevoie de ele, daca sunt absolut necesare pentru suprvietuire, daca sunt vitale si atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugaciune unita cu priceperea medicului, prelungim timpul de pocainta ingaduit de Domnul pentru a calatori pe drumul mantuirii. Dumnezeu este mai presus de medici si medicina, dar un medic cu har poate deveni mana lui Dumnezeu.

  • COSTICA MALAIPostat la 2011-01-24 22:19

    Sf Parinti spun ca teama ,intristarea vine de la diavolul si atunci normal ca alergi la duhovnic si te spovedeste dar cu o conditie sa crezi in Dumnezeu cu tarie ,sa crezi ca el este cel mai bun doctor.Acuma depinde si de boala ,un mare rol il au si doctorii care actioneaza si cred ca sint unelte in mina lui Dumnezeu pentru a face bine omului (lasam la o parte "veterinarii"cum se exprima cineva tot aici) .Ca in orice profesie si aici se aplica "multi chemati putini alesi " (sa fiu iertat ca si la preoti de altfel) important lucru sa-i gasesti pe cei alesi .De fapt am vazut personal ca mari doctori recunosc ca vindecarea vine de la Dumnezeu afirmind chiar ca "eu doctorul am lucrat dar Dumnezeu vindeca".In ceea ce priveste doctorii pshiatri am vazut destui doctori credinciosi care recomanda in primul rind tratarea prin biserica o data cu tratarea medicamentoasa.Acelasi lucru l-am observat si la bunii preoti duhovnici care recomanda celui spovedit si ajutorul doctorului psihiatru.Deci buna masura se aplica si aici ca in toate cele.

  • vasile tanasePostat la 2011-01-24 21:19

    Un prieten de-al meu a suferit de o criza depresiva severa acum cativa ani in urma, a urmat medicatia propusa de medicul psihiatru si a fost sfatuit sa urmeze si pe calea credintei. A inceput sa vina din ce in ce mai des la biserica iar preotul paroh a reusit sa-l convinga sa se cunune la biserica, intrucat nu era cununat religios. Am ramas uimit cat de repede simptomele depresive parca disparusera si el vorbea despre boala sa la timpul trecut. Insa in ultimele zile au aparut din nou acele simptome dar, cu o tulburare a linistii interioare incat nu poate sta la un loc, nu poate dormi, are permanent o stare de incordare. M-a rugat insistent sa-l ajut, sa ma rog pentru el, dar si eu sunt un om pacatos, rugaciunea mea nu are putere.Am citit un articol despre Sfantul Naum, de la Manastirea Ohrid ,Macedonia, din fosta Iugoslavie, ale carui sfinte moaste au putere vindecatoare pentru suferinte foarte grave,vindecand chiar si nebunia, nu stiu insa cum se poate ajunge acolo . Am rugat preotii cunoscuti sa faca slujbe pentru el, toti mi-au spus ca trebuie sa se spovedeasca si sa participe la mai multe slujbe ale Sfantului Maslu .Tare mult as vrea sa-l pot ajuta, deoarece medicatia alopata nu-i mai este de nici un ajutor acum .Vasile Tanase

  • angelica toaderPostat la 2011-01-24 20:38

    Sunt asistenta medicala si ma intalnesc,in ultimul timp,cu prea multe cazuri de depresie mai ales la persoane tinere si foarte tinere.Asa este psihiarii le prescriu antidepresive majore.Eu am timp mai mult si incerc sa vodesc cu ei de la acelasi nivel,am observat ca pitini din ei au credinta iar cand le sugerezi si variante credintei se uita sramb,nu inteleg ce vrei sa le transmiti si orice varianta le dai sunt reflactari,comozi.Prefera varianta medicatiei cu toate contraindicatiile ei decat sa lupte.

  • Mariana Thobo-Carlsen Postat la 2011-01-24 16:51

    In privinta psihiatriei: Stim ca toate mizeriile, remuscarile, nefericirile, etc... se depoziteaza in subconstient, si de acolo incep sa actioneze ca niste otravuri, imbolnavind si sufletul si trupul. Cel mai simplu mijloc de a scoate mizeriile afara si a scapa de ele este dovedit a fi SPOVEDANIA adevarata, urmata de CANON. Orice alt "procedeu stiintific" este in cel mai bun caz nul, dar de regula inrautateste situatia si mentine pacientul intr-o stare de nesimtire fata de el insusi.

  • Mariana Thobo-Carlsen Postat la 2011-01-24 16:45

    Da, medicii trebuie cinstiti si respectati (adevaratii medici!)Dar azi e vorba de enormele afaceri pe care producatorii de medicamente le fac pe pielea noastra, de f. multe ori in cardasie cu unii medici. De asta avem inflatie de retete, medici sponsorizati si trimisi pe la diverse "cursuri" sau in vacante de fel de fel de "concerne" si "multinationale". Tot de asta au disparut si medicamentele romanesti - simple, ieftine, eficiente (exemplu extraordinara frectie DIANA, cu care in 2 zile plus alte proceduri babesti ieseai din orice gripa, sau extraordinara crema cu vitaminele A.F.D. care vindeca orice pe piele, s.a.m.d... s.a.m.d...). Cu ce s-au umplut in schimb farmaciile, si la ce preturi, ati vazut probabil. Bietul om de rand, in ignoranta lui totala si departat de biserica, isi da si ultimul ban pe toate otravurile din farmacii. Se face pe moment bine de ceva si se imbolnaveste grav de altceva. Nimeni nu raspunde de "alte efecte" pe care le au toate medicamentele, si nici de efectele combinarii lor in corp. Eu pastrez 2 exemplare de text explicativ de la 2 medicamente (luate de altcineva, ca eu m-am lamurit mai demult). Ambele ar putea fi comice, daca n-ar fi de fapt tragice: Pe unul scrie ca nu se recomanda persoanelor cu sanatatea subreda !!! (cu alte cuvinte sa-l ia numai sanatosii si zdravenii, ca altfel e de rau). Pe al doilea - un medicament contra alergiei - scrie la efecte secundare ca poate da ...manifestari alergice!!!

  • Cezar MihaiPostat la 2011-01-24 16:07

    Din pacate medicii psihiatrii sunt cei mai nefericiti dintre oameni fara insa ca ei sa realizeze acest lucru. Evanghelia ne spune ca duhul necurat, atunci cand iese din om, umbla prin locuri fara de apa si negasind odihna se intoarce. Se vede ca duhul necurat trebuie neaparat sa stea intr-un om, altfel neafalandu-si odihna. Omul prin spovedanie reuseste sa scoata duhul necurat din el. Si bineinteles ca duhul va cauta ori sa intre inapoi, ori sa intre in altcineva din apropiere. Si cine este acel cineva? Poate fi preotul, dar care este protejat de harul primit la hirotonie, ori poate fi medicul psihiatru, fara nici o preotectie a harului. Iar consecintele se vad, majoritatea medicilor psihiatrii avand ei insisi nevoie de tratamente asa zis psihiatrice.

  • Cristian Militaru Postat la 2011-01-24 13:07

    Imi dau seama ca acest comentariu nu va fi publicat, pentru ca am vazut ca nu publicati comentariile care contravin parerilor exprimate de dvs. Fiecare din optiunile noastre ca oameni reflecta caracterul nostru. Ar fi bine sa nu vorbiti despre ce nu cunoasteti, pentru ca puteti face rau: persoanele cu adevarat depresive citind ceea ce scrieti pot fi incurajate sa nu mai ia depresive, ceea ce poate rezulta in: sucid, familii despartite, copii neingrijiti si altele. Medicul psihiatru are responsabilitatea de a discerne intristarea dupa voia lui Dumnezeu de depresia majora. Mai exista inca medici psihiatri care directioneaza pacientii spre Dumnezeu, spre Biserica. Poate ar fi fost bine ca in locul unei pareri neavizate (a unui om fara cunostinte psihiatrice) ar fi fost mai bine sa intervievati un astfel de psihiatru.

  • costel popescu Postat la 2011-01-24 12:42

    E adevarat, omul la orice mica problema ia medicamente. A cazaut la un examen ia medicamente, a ramas fara curent cateva ore ia medicamente, si tot asa. Si culmea, in loc ca medicul sa-i spuna ca sunt si suferinte firesti in viata, ca de multe nu ar trebui sa se intristeze pentru anumite lucruri si sa-i explice de ce, ii ofera medicamente spre asa zisa liniste.

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-01-24 12:23

    Eu nu aş fi atât de dur cu practicile medicale, care în anumite situaţii sunt absolut necesare. În legătură cu acest subiect am să vă relatez trei aspecte, demonstrabile şi repetabile în orice condiţii, cu care lumea medicală se confruntă deoarece nu vrea să ia în seamă sufletul uman, aşa cum este el tratat de religii. 1. La conferinţa genetică din septembrie 2008 Heidelberg, cercetătorii de la Universitatea Michigan au prezentat faptul că organele produse prin tehnologie stem se reîmbolnăvesc după 40-50 de zile de la implant de aceeaşi boală pe care a avut-o organul extirpat. În 2010, cercetătorii americani anunţau că acest fenomen este cauzat de bacterii aflate în atmosferă care au memorat informaţia bolii, ce pătrund în corpul pacientului. Întrebarea mea este cum au memorat aceste bacterii informaţia despre boală şi de ce aceste bacterii pătrund numai în corpul pacientului şi nu pătrund şi în corpurile celorlalte persoane care se află în jurul pacientului? 2. Un alt caz concret, demonstrabil şi repetabil în genetica modernă: datorită acceptării unanime a teoriei Eve mtDNA de moştenire numai a mitocondriilor maternale, mitocondriile paternale Adam mtDNA sunt eliminate la fertilizările în vitro, deoarece sunt considerate inutile. Pe baza acestor consideraţii, la pubertate, lichidul seminal al băieţilor "făcuţi" în vitro este caracterizat de imotilitate (nu porneşte în căutarea ovului, producând infertilitate) datorită faptului că este lipsit de Adam mtDNA, mitocondriile fiind centralele energetice ale flagelului bacterian. În acelaşi timp, lichidul seminal al băieţilor "născuţi" natural se comportă normal, deoarece este echipat cu celebrul Adam mtDNA. În plus copiii "făcuţi" în vitro prezintă imunitate scăzută şi frecvenţă crescută a bolilor cardiace. Întrebare: cine îl readuce pe Adam mtDNA la copii "născuţi" şi nu-l aduce la cei "făcuţi"? 3. Eu am lucrat cinci ani în domeniul aparaturii medicale. După mai mult de 24 de ore de post negru, m-am supus voluntar unui diagnostic medical bazat pe rezonanţă magnetică, pentru a testa capacităţile aparatului de a diagnostica boala în mod corect. Rezultatul aparent al testului a fost dezastruos pentru mine, deoarece organele mele interne (rinichi, stomac, ficat, etc.) nu funcţionau la parametrii proiectaţi pentru aparat. Eu personal nu am nici o boală, dar aparatele sunt setate după gândirea limitată a omului şi nu după funcţionarea organismului stabilită de Creator. De ce WHO şi WTO şi-au dat mâna pentru a interzice practicile medicale tradiţionale neconvenţionale, care sunt bazate pe dialogul în consultaţie, pe naturism şi nu pe chimie industrială?

  • RADU FILIPPostat la 2011-01-24 12:18

    Stimata doamna Adriana Cocosila. Articolul publicat de d-voastra este putin tendentios. Ce credeti ca ar fi fost mai bine pentru prietenul d-vs? Sa faca un consult la medicul psihiatru, sa ia medicamentele prescrise de acesta, ori sa intre intr-o depresie acuta, ce putea culmina chiar cu un gest de sinucidere? Chiar trebuie sa-i catalogam pe medici ca ne sunt dusmani, dupa cum induceti? Sigur, multi medici trateaza pacientii in mod superficial, altii asteapta foloase necuvenite, fie bani, fie alte cadouri. Dar sa nu generalizam. Sunt foarte multi medici care au un comportament uman, sunt atenti la problemele pacientilor si cauta cele mai bune variante de tratament. Spre exemplu, cazul prietenului dvs. De unde stiti ca el nu avea nevoie de antidepresive? Chiar ii cunoasteti in amanunt problemele intime si cauzele acelei tristeti? Eu sunt convins ca medicul respectiv, care stie cat de perversa este depresia si ce grava este, a considerat ca e mai bine sa nu se ajunga la agravarea tristetei, cu un tratament pentru o perioada mai scurta de timp, decat sa se ajunga la o depresie accentuata, care necesita tratament de peste un an de zile, regulat, controale periodice, etc. Si asta in cazul fericit in care combinatia de medicamente este nimerita din prima, deoarece sunt multe cazuri in care tratamentul si dozele potrivite sunt nimerite dupa mai multe tentative. Respect opinia dvs. dar nu va doresc sa cunoasteti personal cum se manifesta depresia, cat este de handicapanta, ce ganduri si idei iti trec prin minte, cata stare de neputinta, inutilitate, nesiguranta si nefericire induce. Am avut-o, s-ar putea sa o fac din nou, nu stiu, dar sincer, nu v-o doresc. Cu respect..........

  • Bogdan FlorinPostat la 2011-01-24 11:24

    Un foarte apropiat prieten de familie are o problema depresiva cu care medicii la fel ca in articolul de mai sus, nu au fost capabili sa il ajute. Doar pastile... Cred ca de multe ori aceste tristeti si depresii sunt cauzate de lipsa credintei in Dumnezeu si de faptul ca mintea omeneasca nu poate cuprinde si explica cauza unor necazuri si suferinte. Daca omul se bucura cand are o realizare in schimb se supara cand are un necaz. Daca bucuria e data de Dumnezeu si acceptata ca atare asa ar trebui sa fie acceptata si supararea. Daca Dumnezeu ti-a dat o suparare du-o cu demnitate, nu ti-a dat-o fara motiv. Medicul nu te va ajuta prea mult daca tu nu te ajuti. Am observat de-a lungul vietii ca atunci cand iti vezi de treaba ta Dumnezeu te ajuta...cum o deviezi de la calea dreapta El iti aduce aminte ca ai facut ceva rau. Credinta in Dumnezeu este o arma puternica in lupta cu depresiile si supararile. Credinta in Dumnezeu te face puternic. As recomanda celor care nu vad luminita de la capatul tunelului (acela al suferintei lor) sa-si intoarca fata si sufletul catre Domnul si le va fi mult mai bine decat sa ia medicamnte fara rost.

  • Ionel Scheul Postat la 2011-01-24 11:04

    dragii mei, eu chiar acum am o problema cu o colega de-a mea care a intrat intr-o depresie puternica si a fost la medic, iar acesta i-a prescris ceva care din cate am inteles trateaza doar simptomele si iti distruge sinapsele(VALIUM sau DIAZEPAM), deci acel "medic" s-a spalat pe maini cu acest tratament.persoana respectiva plange foarte des si atunci cand ia pastilele se calmeaza doar pentru putin timp. eu am incercat sa o sustin, asa cat ma duce pe mintea si dupa cum imi da Dumnezeu in gand, dar n-am intalnit cazuri si nu stiu cum sa tratez.Ea stie ca sunt apropiat de biserica, dar nu indraznesc sa-i spun sa vina la biserica, pentru ca se si aprinde repede, are o stare de instabilitate.mi-as dori din tot sufletul sa o ajut, dar in afara de cateva cuvinte, cum as putea altfel? o pomenesc si la rugaciune, asta ramane nadejdea mea, ca ce nu pot face eu omeneste, va face El.DATI-MI UN SFAT!

  • Anda IoanaPostat la 2011-01-24 10:36

    De aproximativ doi ani de zile nu mai stiu ce gust au pastilele. Participarea la Sfintele Taine ale bisericii m-au ajutat foarte mult, singurul meu sprijin a fost Dumnezeu care prin mijlocirea Sfantului Nectarie a facut in asa fel incat, desi bonavicioasa inca de mica si avand din pacate si o boala ereditara, ma simt ca un om perfect sanatos si nici nu am mai avut nici un fel de probleme de sanatate. Eu sunt de parere ca singurul doctor adevarat al sufletului si al trupului este doar Dumnezeu. De ce atunci cand avem vreo boala si mai ales din cele grave, ne ridicam ochii si ne inaltam gandul catre Dumnezeu? Pentru ca orice necaz sau problema pe care o avem ne face sa ne gandim la divinitate, stiind si garantand parca din puterea sufletului si cu o siguranta certa ca acolo este remediul nostru adevarat. O forma de „cancer manning” tratamentele obisnuite, clasice nu o pot vindeca, cel mult pot face sa stagneze boala sau sa evolueze mai lent dar finalul este acelasi. De ce nu alergam mereu la Doctorul care ne poate vindeca toate bolile sufletesti si trupesti? Am uitat oare ai cui suntem? Sfintii Parinti spun ca tristetea este o rana a sufletului. Iar eu cred ca a fi oleaca depresiv in ziua de azi este starea general valabila si mi se pare normal atata timp cat ne inconjoara din toate partile rautatea, indiferenta, ignoranta, interesul material, iar ceea ce este mai rau decat toate acestea este ca noi oamenii am uitat de Dumnezeu si traim departe de El. Este normal ca unor oameni sa nu le placa ceea ce este in jurul lor. Un sfant parinte spunea la predica la Sfanta si dumnezeiasca Liturghie ca daca Dumnezeu ne incearca cu o boala, nu este neaparat pentru a plati niste pacate, ci poate fi si pentru a ne apropia de EL. Asta o confirm si pot sa o spun si eu din propria experienta iar , viata afara de Hristos sau departe de Hristos este moarte. Sedativele in cazul unui bolnav care sufera de anxietate sau depresie, cred ca nu fac altceva decat sa il deruteze si mai mult pe bietul om. Fiind tot timpul sedat, adormit, ametit, slabit, mintea lui aflandu-se in repaus partial sau total, oare nu rataceste sau oare nu este impins spre acea latura in care devine si mai putin raspunzator de faptele sale sau detine si mai putin control asupra sa? Am intalnit un caz in care, unui tip diagnosticat depresiv si administrandu-i-se un astfel de tratament bazat pe sedative, ajunsese aproape in prag de sinucidere. Dar cate cazuri de acest gen nu sunt....? De la lucrurile marunte se poate ajunge la lucrurile mari. Niciodata boala nu va evolua pe alta cale mai ales in cazul bolilor mintale. In unele cazuri, se spune, ca cea mai mare pedeapsa pe care i-o poate da Dumnezeu, omului este aceea de a-l lasa sa-si piarda mintile. Nu am auzit niciodata si nici nu cred ca voi auzi ca om credincios, care duce o viata aproape de Dumnezeu, care merge regulat la biserica, care se spovedeste si se impartaseste, sa sufere de astfel de boli. Am auzit doar „cazuri” care au inebunit sau mai bine zis erau nebuni dupa Hristos dar aceia s-au sfintit si au ajuns mari in Imparatia Cerurilor, cum ar fi Sfantul Simeon, Sfantul Andrei, Sfantul Iannis... acestia au fost nebuni dupa Hristos, dar nu s-au lasat innnebuniti de himerele vietii acesteia trecatoare. De ce nu devenim depresivi pentru ca suntem departe de Adevar, de Viata si ca ratacim si nu gasim Calea care duce la Viata cea Vesnica si nestricacioasa? De ce nu ne sfarsim de dor dupa bogatiile si bunatatile lumii de dincolo pe care Dumnezeu ne-a promis sa ni le dea doar daca Il vom iubi pe El, dar "Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea". (Matei 11; 12). Anda Ioana Guttinger

  • Cacovean AdrianPostat la 2011-01-24 09:37

    Observatiile autorului articolului sunt corecte. Medicina actuala este bolnava si incapabila sa vada ce este omul in intregime. Antidepresivele pot avea urmari grave asupra sanatatii corpului, nu rezolva problema, o mascheaza si produc boli ale tratementelor, un cerc vicios din care nu mai iesi. Odata intrat in sistem, urmeaza inmultirea bolilor si adaugarea la bolile proprii pe cele ale tratamentelor. Adevaratele cauze ale bolilor sunt necunoscute medicinii ortodoxe actuale si un model despre cum trebuie privita boala este la link-ul urmator: http://www.dr-cacovean-adrian.ro/ro/consideratii-religioase-practice-filozofice-administrative-si-politice/consideratii-religioase.html

  • DANIELA JILAVEANUPostat la 2011-01-24 07:39

    Sunt sigura ca nadejdea si credinta in Domnul Dumnezeu si in in sfintele taine ale bisericii (participarea cu sufletul si trupul la Sfintul Maslu),rezolva cu siguranta cele mai multe dintre problemele omului modern.Rugaciunea zilnica facuta de fiecare dupa puterea lui,iti da o liniste sufleteasca de care avem nevoie toti in aceste vremuri parca mai rele ca niciodata.

  • felicis felicisPostat la 2011-01-24 06:46

    Tristetea despre care vorbiti,poate ascunde o depresie severa.Medicii abordeaza terapeutic afectiunile conform unor protocoale emise de forurile superioare medicale din tara cat si internationale.Daca se intampla ceva grav cu pacientul si medicul nu a respectat protocolul terapeutic,poate fi tras la raspundere profesional si juridic.

  • Gabriela Gabi Postat la 2011-01-24 06:06

    Depinde daca era doar o 'tristete' sau depresie in toata regula,pentru ca in ultimul caz se justifica administrarea de antidepresive,insa este necesara si psihoterapie in paralel. Cu toate acestea sunt si multe antidepresive naturiste,sportul fiind iarasi un bun remediu,datorita serotoninei care se elibereaza in timpul miscarii fizice. Iar daca era vorba de o simpla tristete asa cum parea din exterior,probabil respectivul coleg a dat fuga intai la psihiatru si nu la psiholog,pentru ca niste sedinte de psihoterapie l-ar fi ajutat sa depaseasca momentul. Evident ca si terapia ortodoxa :spovedanie,impartasanie,rugaciune sustinuta,indreptarea pacatelor este esentiala in vindecarea cauzelor care duc la o anumita afectiune,insa omul este o fiinta complexa si este necesar sa fie abordat in toata complexitatea sa:spiritual,mental,fizic.

  • Florentina-Loredana DalianPostat la 2011-01-24 00:20

    Citeam mai devreme o carte a Părintelui Arsenie Boca, în care afirmă, printre altele: ”Medicul care crede că, povățuind pe oameni, n-are trebuință de suflet și de Dumnezeu - autorul și stăpânul vieții - e, până la un loc, un bun veterinar.” Cât adevăr! Din păcate, mai mulți „veterinari” printre medicii umani. Felicitări pentru articol!

  • Postat la 2011-01-23 20:15

    Adevarat,multi medici prescriu cu usurinta antidepresive,care in timp au efecte grave.Dar cum poti spune unui om sa nu asculte de medic,ci de tine,si mai ales cati dintre noi sunt dispusi sa fie alaturi de o persoana aflata intr-o perioada de deznadejde,asa incat aceasta sa nu fie nevoita sa recurga la medicamente care o fac sa uite de ceea ce ii apasa sufletul?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE