Duhovnicul sau psihologul

Duhovnicul sau psihologul Mareste imaginea.

Lipsa banilor, neincrederea in propriile puteri, grijile, conflictele familiale etc, sunt motive din cauza carora, unele persoane ajung sa nu mai aiba parte de liniste. Pentru redobandirea ei, ni se recomanda din partea unora duhovnicul, iar din partea altora psihologul.

Nu impartasesc punctul de vedere ca sunt probleme pe care le poti discuta cu duhovnicul si altele pe care trebuie sa le discuti numai cu psihologul. De vreme ce duhovnicii sunt chemati sa vindece patimile oamenilor, cred ca au darul de a trata orice boala. Nu am auzit pana acum o persoana care sa mearga la un duhovnic adevarat si acesta sa-i spuna: "Iti recomand sa iei legatura si cu psihologul X".

Din cauza faptului ca avem si preoti care nu pastreaza vrednicia darului preotiei in toata vremea, avem parte si de duhovnici care nu vindeca. A vindeca bolile oamenilor este un har pe care Dumnezeu il da numai celui care pune darul primit in lucrare. Misiunea preotului nu este in principal aceea de a administra Sfintele Taine, ci de a fi mai intai el insusi sfintit de ele. Sfintit, va cunoaste toate metodele si remediile pentru tamaduirea de toata tulburarea launtrica.

Psihologul apare dupa parerea mea, ca un pogoramant al lui Dumnezeu intr-o lume in care avem parte de duhovnici care au uitat de lucrarea lor. Parintele Rafail Noica marturisea ca preotul este dator nu numai sa inlocuiasca psihologul, ci sa depaseasca tot ceea ce face psihologul pentru oameni. Sfantul Ioan Gura de Aur a rostit cuvinte cutremuratoare in acest sens: "Nu cred ca sunt multi preotii care se mantuiesc, ci mult mai multi aceia care pier, pentru ca lucrul acesta cere un suflet cu totul maret".

Intr-o lume in care sunt slujitori care nu mai tin seama de vocatia lor si persoane care nu implinesc cuvintele duhovnicilor, niste asa zisi ucenici, psihologul ca si psihiatrul pot prin tratamentele pe care le administreaza sa-l ajute pe om sa se echilibreze, sa reuseasca sa vada diferit viata. Dar asta nu inseamna ca prin acele tratamente omul va inainta si duhovniceste. Psihologul trateaza lucrurile doar din punct de vedere psihic. Astfel, Arhim. Simeon Kraiopoulos afirma ca "Una este sa tratezi lucrurile din punct de vedere psihic si alta este sa le tratezi din punct de vedere duhovnicesc. De regula, daca esti format din punct de vedere duhovnicesc, esti si psihic, ceea ce nu este valabil si invers, adica daca stai bine psihic, implicit stai bine si duhovniceste".

Nu neg lucrarea psihologilor, dar afirm ca acestia niciodata nu vor putea sa inlocuiasca lucrarea duhovnicului, pe cand invers este posibil. Asadar, nu in judecata unor preoti trebuie sa ramanem, ci in rugaciune. Sa ne rugam pentru luminarea duhovnicilor nostri ca sa fim luminati.

Iar daca nu avem un calauzitor duhovnicesc care sa ne vindece sufleteste, sa rostim rugaciunea Sfantului Simeon Noul Teolog: "Doamne, Tu care nu voiesti moartea pacatosului, ci ca sa se intoarca si sa fie viu, Tu care Te-ai pogorat pe pamant, tocmai ca sa inviezi pe cei ce suspina si care sunt morti prin pacat si spre a-i face vrednici sa Te vada, Tu, Lumina cea adevarata, trimite-mi un om care sa Te cunoasca, atat pe cat este cu putinta omului, pentru ca, slujindu-l si supunandu-ma lui din toate puterile mele, ca si Tie, si implinind voia Ta in a lui, bine sa-Ti plac Tie, singurul Dumnezeu si sa ma invrednicesc si eu pacatosul de imparatia Ta".

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

28 Martie 2012

Vizualizari: 12013

Voteaza:

Duhovnicul sau psihologul 4.11 / 5 din 9 voturi. 14 review utilizatori.

Comentarii (14)

  • Olimpia PopPostat la 2012-03-09 21:32

    Eu sunt psihiatru si credinta ortodoxa este importanta in viata mea. Bolile de sanatate mintala sunt o realitate, vrem sau nu vrem. O cooperare stransa intre duhovnic si psihiatru este necesara. Cei 2 nu sunt in competitie, ci in colaborare. Nu sunt de acord cu afirmatia dvs domnule Cocosila ca duhovnicii 'adevarati' cum ii numiti - nu trimit la psiholog - iar prin extrapolare eu adaug aici sau psihiatru. Faptul ca dvs 'nu ati auzit' nu inseamna ca nu se intampla. Eu va asigur ca duhovnicii 'adevarati' stiu cand omul are nevoie nu doar de indrumare spirituala ci si de cea psihiatrica/ psihologica. Fara indoiala, lucrarea vindecatoare a Harului exista - dar eu nu cred ca este 'automata', pt fiecare persoana, la fiecare intalnire, chiar si in prezenta celui mai 'adevarat' duhovnic. Doamne miluieste. Post cu folos duhovnicesc.

  • Bacalearos Maria - CorinaPostat la 2012-03-07 08:03

    Lucrarea duhovnicului aduce implinirea vointei lui Dumnezeu prin Ascultarea pe care trebuie s-o facem. Lucrarea psihologului poate sa aduca folos, chiar mult folos, cand este orientata in aceeasi directie. Altfel exista riscul "sporirii" de sine, a indrepatirii de sine, cale sigura spre mandrie... Avem nevoie de tema acestui articol. Indeamna la discernamant!

  • Cezar MihaiPostat la 2012-03-06 16:57

    Si din pacate, acesti nefericiti care aleg meseria de psiholog, nici macar nu stiu in ce se baga. Pentru ca ascultand spovedaniile oamenilor si nefiind sub protectia harului Duhului Sfant, ajung de se indracesc groaznic.

  • Vasa NastaPostat la 2012-03-06 00:53

    Doamne Iisuse Hristoase lumineaza-mi calea si indruma-mi pasii spre un duhovnic adevarat ca tare sunt mahnita de cel pe care l-am avut si nu vreau sa-mi pierd credinta si nadejdea in Tine ! amin.

  • doina margineanPostat la 2012-03-05 21:48

    minunata rugaciunea de la sfarsitul articolului,a Sf Simeon.iar cine a pornit pe aceasta cale de lumina ,a rugaciunii ,va fi "daruit"cu un duhovnic binecuvantat.poate ca totusi avem fiecare dintre noi duhovnicul pe care il meritam

  • Alexandru Cosciug Postat la 2012-03-05 20:26

    Psihologia moderna se bazeaza pe programul NLP (neuro lingvistic program) destinat să corecteze educaţia aberantă, cum ar fi dogmele religioase si ideile creaţioniste, existenta divinitatii si a sprijinului lui Dumnezeu acoedat celor care respecta cuvantul Lui, considerate schizofrenii. Credeti ca oamenii acestia simpli care merg la biserica, s-ar mai duce daca de-a lungul timpului Dumnezeu nu le-ar fi raspuns? Petre Tutea spunea: crestinismul nu este dogma, precum comunismul, ci este un fenomen trait. Lev Tolstoi: "credinta naste fapte, iar faptele nasc credinta." Aceasta necunoscuta si invizibila reactie inversa a lui Dumnezeu omul nu o poate cunoaste la psiholog, ci in biserica.

  • Claudia MogaPostat la 2012-03-05 19:18

    e nevoie sa vă contrazic afirmaţia de la începutul articolului,mie personal preotul duhovnic mi-a recomandat sa iau legătura cu psihologul într-o anumită problemă.

  • Lucia LuciaPostat la 2012-03-05 12:12

    @Costel Popescu: Atat psihologul,cat si preotul se ocupa de sufletul uman, numai ca fiecare cu particica lui...

  • Lucian Nicolae Postat la 2012-03-05 11:51

    Pentru cristina crivat. <Psihologul nu va vorbi niciodata din punctul de vedere al Bisericii> Aceasta afirmatie nu e neaparat adevarata. Depinde, de la persoana la persoana. Da, e adevarat, si medicul si psihologul au fost lasati de Dumnezeu cu un scop si fiecare are menirea lui.Problema nu se pune din punctul lor de vedere ci din a celuia care ar trebui sau ar fi sfatuit transant sa aleaga INTRE duhovnic sau psiholog. Si in acest sens argumentele autorului sunt valabile. Daca ai o deschidere sa ai duhovnic si deci manifesti o disponibilitate de a avea o relatie cu Dumnezeu sau chiar o ai, fie si incipient, e imposibil sa nu primesti o "indicatie" de la Dumnezeu intr-un sens sau altul. Dumnezeu va veni oricum in intampinare. Iar faptul de a cauta un duhovnic cu har, acest raspuns tot de la Dumnezeu vine. Mai intai, nu trebuie sa faci o deosebire, nu cunosti lucrarea preotului,Dumnezeu itipoate raspunde prin orice preot. Si poate nu ti-e de folos din prima sa ajungi la cineva foarte "mare", asa cum consideri tu.

  • costel popescu Postat la 2012-03-05 11:04

    Doamna Lucia, imi este greu sa cred ca un test de genul "a desena un copac" poate spune despre o persoana ca este vrednica de preotie sau nu. E adevarat ca nu toti absolventii trebuie sa ajunga preoti, dar cercetarea trebuie facuta cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugaciune, de catre episcop si nu de un psiholog. Iar in preotie profesionist devii nu citind rafturi de carti, ci prin unirea cu Dumnezeu.

  • Lucia LuciaPostat la 2012-03-05 10:51

    In primul comentariu, un cetatean scria ca "psihologul este prezent si pentru a spune cine este vrednic de preotie si cine nu ". Se refera la selectia de personal? Psihologul nu spune ca este capabil sau nu, ci ca are aptitudini bine dezvoltate sau nu pentru a fi incadrat in munca + stabilitate/instabilitate psiho-afectiva si emotionala... Sa fim realisti!!!! Niciodata TOTI absolventii unei facultati nu vor fi buni profesionisti, ci unii da, altii vor fi doar absolventi cu diploma..., scoala dandu-ti diploma, nu neaparat minte!

  • Lucia LuciaPostat la 2012-03-05 10:46

    Am citit cu maxima atentie articolul de mai sus si am o nedumerire: persoana care a scris acest articol a facut anumite afirmatii, dar in calitate de ce? Preot, anti-psihologi sau ce anume? Din cate stiu eu, fiecare persoana este functionala intr-un anumit domeniu si poate fi nefunctionala in altul, iar de aici putem deduce ca o persoana nu poate fi experta in toate domeniile. Daca un preot ar putea vindeca orice boala, atunci de ce ar mai face lumea medicina sau psihologia? Nu contest valoarea articolului, dar exclusivitatea cu care a fost scris,lasa semne mari de intrebare..., asa ca invit autorul sa experimenteze si indoielile, nu numai certitudinile, asta pentru a da dovada de complexitate cognitiva....Plus sa caute definitia "preot", "medic", "psiholog"... Doamne ajuta!

  • cristina crivatPostat la 2012-03-05 10:28

    Arhim. Simeon Kraiopoulos afirma ca "Una este sa tratezi lucrurile din punct de vedere psihic si alta este sa le tratezi din punct de vedere duhovnicesc". - aici reiese in mod clar distinctia intre cei doi. "De regula, daca esti format din punct de vedere duhovnicesc, esti si psihic, ceea ce nu este valabil si invers, adica daca stai bine psihic, implicit stai bine si duhovniceste". - aici lucrurile sunt privite in mod subiectiv dpdv religios. nu exista argumente, ci doar afirmatii. una este sa vindeci un om dpdv psihic - aceasta responsabilitate revenind psihiatrului. alta este sa il vindeci dpdv psihologic - aceasta responsabilitate revenind psihologului. iar alte este sa vindeci un om dpdv spiritual. intra-adevar dpdv emotional, afectiv, atat duhovnicul cat si psihologul pot arata calea linistii sufletesti, insa in rest cele doua entitati se separa in mod clar. psihologul nu va putea niciodata sa compenseze rolul unui duhovnic, cand omul are nevoie sa gaseasca calea spre Dumnezeu, spre implinirea oricarui crestin. psihologul nu va vorbi niciodata din punctul de vedere al Bisericii. Duhovnicul va cauta drumul spre sufletul zbuciumat al omului in cautare de Dumnezeu. Acesta se va duce la duhovnic avand completa certitudine ca in Dumnezeu este singura sa salvare. Un psiholog de regula practica metode mai moderne de tratament. Insa duhovnicul, prin metodele sale conformiste, prin sfaturi "probabil" lasate de Dumnezeu, invatate si de el la randul sau, va cauta sa ajute omul. Poate gresesc, insa asa vad eu lucrurile. Intr-adevar, omul de azi a uitat cat de mult bine ii face o vorba buna din partea unui duhovnic cu har. Insa cum stii ca ai gasit un duhovnic cu har? Unde? Sincer as vrea sa si eu sa stiu. Orice preot poate fi duhovnicul meu? Cum stabilesc acea legatura cu el? Timpul din pacate nu este nici de partea mea, si nici de partea altora ca mine...din pacate, recunosc. Cum ma duc la el, sa ii cer cateva minute in care sa vorbim asa cum numai daca are si el timp s-ar putea? Se intelege clar ca nu am un duhovnic, spre rusinea mea, insa crede-ma ca am toata deschiderea, insa nu stiu cum.

  • costel popescu Postat la 2012-03-05 10:17

    Am observat ca de la un timp psihologul este prezent si pentru a spune cine este vrednic de preotie si cine nu (participa la testarea candidatilor la preotie - cand se da examenul pentru capacitate). Chiar daca am avea parte de niste persoane pe care noi le-am considera nevrednice, nu spune Domnul ca El a ales pe cele slabe ca sa rusineze pe cele tari? Ne incredem prea mult in lucrarea noastra si uitam de lucrarea Domnului. Daca tot ridicam in slavi psihologul, nu ar fi exclus ca in timp preotul sa spovedeasca numai impreuna cu el.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE