De ce Biserica respecta duminica si nu sambata?

De ce Biserica respecta duminica si nu sambata? Mareste imaginea.

Sunt persoane care sustin ca Biserica greseste cinstind duminica, ca ziua de odihna a crestinilor este sambata. Din textul de la Exod 20, 8-10, reiese ca Dumnezeu a randuit ca zi de odihna sambata: "Adu-ti aminte de ziua de odihna ca sa o sfintesti.

Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau, iar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul, nici asinul, nici strainul care este in casa ta".

Mentionam ca duminica este prima zi a creatiei, sambata fiind ziua a saptea, ultima zi din saptamana. Si potrivit versetului "si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai.", afirmam ca sabatul incepe de vineri seara, de la apusul soarelui si tine pana sambata, la apusul soarelui.

Daca sambata este atat de importanta, atunci de ce Biserica nu o cinsteste?

In primul rand trebuie sa afirmam ca pana la eliberarea evreilor din robia Egiptului, nu se vorbeste nicaieri de tinerea zilei a saptea. Se invoca textul de Facerea II, 2-3 pentru cinstirea sambetei: "Dumnezeu S-a odihnit de toate lucrurile Sale in ziua a saptea pe care a sfintit-o si a binecuvantat-o". Asadar, daca Dumnezeu S-a odihnit in aceasta zi, cu atat mai mult trebuie sa se odihneasca omul, isi spun cei care cinstesc sambata.

Dar odihna lui Dumnezeu nu trebuie inteleasa ca lipsa a lucrarii Sale, ci in sensul ca El a pus un hotar lumii create, ca nu a mers la infinit cu creatia, dupa cum spune parintele Dumitru Staniloae. Deci, odihna lui Dumnezeu nu este o odihna in toate privintele. La Dumnezeu nu este niciodata totala nelucrare. El continua sa fie lucrator in sustinerea lumii si in relatiile intertreimice (in sensul ca niciodata o Persoana din Sfanta Treime nu se va opri din iubirea catre celelalte Persoane). Acest lucru a fost vestit si de prorocul Isaia: "Dumnezeu nu oboseste, nici nu-Si sleieste puterile" (Isaia XL, 28).

In al doilea rand, incepand propovaduirea Sa, Mantuitorul Hristos implineste, desavarseste Legea Veche. De aceea a afirmat: "Ati auzit ca s-a zis: . Iar Eu zic voua." (Matei V, 20-48). Legea Vechiului Testament era "umbra a celor viitoare" in Hristos (Evr, X, 1). El face trecerea de la tip-prefigurare, la adevarul prefigurat.

Eliberarea poporului lui Israel a fost un semn al eliberarii reale a omenirii din robia trupului si a sufletului deopotriva. In amintirea acelui eveniment s-a dat nume zilei a saptea de Sabat, Ziua Sambetei, spune IPS Justinian Chira. Dar dupa Intruparea Fiului lui Dumnezeu, Sabatul a incetat, pentru ca el amintea de eliberarea unui singur popor, a poporului evreiesc din Egipt, in vreme ce prin Invierea Sa, Hristos a eliberat intregul neam omenesc din robia mortii si a pacatului.

Pana la Hristos, invierea era doar o speranta nelamurita (Iez. XXXVII), nu un fapt implinit in Hristos, ca temei al invierii tuturor. De aceea, in Epistola catre Evrei suntem indemnati sa ne silim sa intram intr-o alta zi de odihna, Duminica - ziua odihnei depline.

Asadar avem Duminica zi de odihna, pentru ca Hristos a inviat in aceasta zi. De altfel, toate marile evenimente din viata crestina sunt legate de aceasta zi: in aceasta zi Hristos S-a aratat mironositelor, Apostolilor, a avut loc pogorarea Sfantului Duh si tot in aceasta zi Apostolii si primii crestini se adunau pentru rugaciune si pentru a frange painea (Faptele Apostolilor, capitolele 2 si 20).

Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa nu vedem in duminica doar o zi de odihna trupeasca.
Sa ne odihnim si sufleteste, prin unirea cu El in cadrul Sfintei Liturghii.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

14 Mai 2012

Vizualizari: 47224

Voteaza:

De ce Biserica respecta duminica si nu sambata? 4.60 / 5 din 10 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-09-28 08:25

    traian ioachim nicula 28.09.2012, DFOAMNE IISUSE HRISTOASE !!!DUMNEZEUL NOSTRU!!! AJUTANE SA CINSTIM ZIUA DUMINICII !!!PRECUIM SI TU AI CINSTIT-O PRIN SFANTA INVIEREA TA!!! MARIT SI LAUDAT SI INCHINAT SA FIE NUMELE TAU !!! IN VECI!!! AMIN!!!

  • Marcu AdrianPostat la 2012-09-27 10:50

    Multumim pentru articol ! Foarte bun de citit , foarte interesant.

  • Vasa NastaPostat la 2012-06-02 22:32

    Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ne bucuram sufleteste si duhovniceste de sfanta zi de Duminica ! Amin.

  • victoria bindea Postat la 2012-05-29 16:43

    Articolul este, ca de obicei foare frumos, explicit si documentat dar, eu nu am inteles niciodata cum putem judeca timpul de atunci avand reperele temporale prezente. Ziua pe care o masuram noi acum cu ale sale 24 ore este aceeasi cu cea de la inceputul lumii? Putin probabil; eu cred ca, poate chiar de loc; si atunci de ce trebuie sa ne mai scindam, de parca nu ar fi suficient cat suntem de dezbinati ? Toate zilele sunt ale Domnului.

  • LUCIA VASIUPostat la 2012-05-14 23:18

    Intradevar,este foarte frumos articolul si va multumesc din suflet pentru aceste invataminte,ziua de DUMINICA este ZIUA DOMNULUI,pe care o inchinam Domnului prin rugaciune si prin odihna sufletului si a trupului,va doresc multa sanatate,viata lunga si HRISTOS A INVIAT!!!

  • costel popescu Postat la 2012-05-14 09:39

    Domnule Marean, din cauza necredintei iudeii nu au intrat in odihna Domnului. Sfantul Apostol Pavel spune in Epistola catre Evrei "Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna, Asadar, poporului lui Dumnezeu i s'a lasat o alta sarbatoare de odihna.“ (Evrei 4, 8-9)Daca aceste versete nu va aduc lumina, e clar ca nu are sens sa se mai invoce alte argumente, caci unui orb nu-i aduce niciun folos lumina.

  • Marean YancuPostat la 2012-05-14 09:13

    Din pacate, oricat de frumos si de bine ar fi argumenteta aceasta schimbare, nu este sustinuta de singura Sursa credibila...Sfinta Scriptura. Despre Iisus se si zice ca mergea in Shabat la sinagoga. Daca ar fi avut in vedere desfintarea Legii vechi odata cu instituirea Noului Legamant, de ce nu a inceput prin a nu mai cinsti El Insusi aceasta zi? Sau de ce a zis El, (daca tot afirimam ca s-a sfarsit cu Legea data de Dumnezeu evreilor, despre care El a zis ca este vesnica)ca nu a venit sa strice ci sa implineasca Legea? Poate cand vorbea de Legamantul Nou, se referea la faptul ca odata cu venirea Sa, mantuirea, salvarea, nu se mai obtinea conform Legii vechi prin jertfe de animale ci DOAR prin jertfa Sa? Din pacate, nu avem sustinere Scripturala pentru a afirma ca omul ce il cauta pe Dumnezeu, face bine sa sfinteasca Duminica in locul Sambetei...nu? :(

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-05-14 08:48

    Foarte frumos articol si, raspunde pe deplin, multora celor ce (inca) se mai indoiesc ca DUMINICA este "ziua Domnului" cea pe care trebuie s-o-nchinam exclusiv rugaciunii, odihnei trupului dar si cea a sufletului. Asadar....o comuniune deplina cu D-zeu! Cat de bine-ar fii sa citeasca acest articol "neo-protestantii" - cei rataciti care rastalmacesc Sf. Scriptura, ereticii! Fie mila & voia Domnului cu noi toti! Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE