Blestemul

Blestemul Mareste imaginea.

Nu trebuie sa ne indoim de existenta blestemului. Daca avem rugaciuni pentru inlaturarea lui, inseamna ca el exista. In rugaciunea de la inmormantare, preotul sau episcopul spune: “si daca a cazut robul tau acesta sub blestemul tatalui sau, al maicii sale sau sub blestemul sau .

iarta-l pe acesta prin mine si nevrednicul robul tau” (Molitfelnic). Din aceste cuvinte reiese ca blestemul poate prinde viata si atunci cand omul se blesteama pe sine insusi.

Daca auzim ca cineva ne-a blestemat, nu trebuie sa cadem in disperare. Blestemul poate prinde radacini doar in omul care nu este unit cu Hristos. Daca blestemul ar rodi in orice om, chiar si in cel ce s-a unit cu Hristos, ar insemna ca diavolul este mai puternic decat Dumnezeu. Ori acest lucru este neadevarat, caci nu poate creatura sa fie superioara Creatorului.

Daca ne oprim la Molitfele Sfantului Vasile cel Mare, putem observa ca blestemul are si o latura pozitiva - indepartarea demonilor si a lucrarii acestora: “Te blestem pe tine, incepatorul rautatilor si al hulei, capetenia impotrivirii si urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine cel aruncat din lumina cea de sus si surpat pentru mandrie in intunericul adancului”.

Asadar, blestemul este acceptat de Biserica, dar numai in acest sens. Din nefericire, in zilele noastre a devenit o moda rostirea acestor Molitfe. Sunt slujitori care le rostesc cu multa lejeritate, pierzand din vedere ca se cere o anumita pregatire pentru citirea lor, iar foarte multi credinciosi considera ca numai prin aceste rugaciuni pot fi eliberati de lucrarea demonului. Din pacate, credinciosii ajung sa renunte la Sfanta Liturghie, multumindu-se doar cu aceste Molitfe.

In realitate, trebuie sa stim ca prin orice rugaciune omul se uneste cu Dumnezeu si este indepartata lucrarea demonului. Asa ca nu este cazul sa idolatrizam aceste rugaciuni.

Blestemul a fost considerat de stiinta moderna ca facand parte din credinta popoarelor primitive. Se pierde din vedere ca Scriptura ne descopera ca insusi Dumnezeu a blestemat. Mai intai l-a blestemat pe sarpe pentru ca i-a ispitit pe Adam si pe Eva, apoi a blestemat si pamantul in care aveau sa traiasca oamenii dupa cadere: "Blestemat sa fie pamantul din pricina ta! In dureri te vei hrani din el in toate zilele vietii tale! Spini si palamida iti va rodi, si tu cu iarba campului te vei hrani. Intru sudoarea fetei tale iti vei manca painea, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce!" (Facerea: 3,17-19). Blestemul asupra omului este dat pentru prima data asupra lui Cain, dupa ce acesta l-a ucis pe fratele sau Abel: ".blestemat esti tu de pamantul care si-a deschis gura sa primeasca sangele fratelui tau . Pribeag si fugar vei fi pe pamant!” (Facerea: 4, 9-12). Precizam ca uciderea semenului aduce blestemul si nu neascularea fata de porunca data de Dumnezeu de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului.

Sfintii Parinti marturisesc ca cel mai usor lucru pe care il poate face omul este sa se mantuiasca, pentru ca acesta este potrivit firii. Dar din cauza pacatului, ni se pare ca mantuirea este cel mai greu lucru de realizat. Asa ne putem explica de ce omului ii este mai usor sa faca rau si sa blesteme. E bine sa ne amintim neincetat ca a binecuvanta este firescul omului.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 47514

Voteaza:

Blestemul 5.00 / 5 din 1 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Alexandra - Luiza IonPostat la 2011-06-29 10:30

    Cum putem proceda pentru a scapa de blesteme in cazul in care exista? Pot fi oameni nevinovati care au cazut sub blestem.

  • adina eleonora paicuPostat la 2010-05-01 03:04

    draga MADALINA,SONIA te-a invatat de bine dar problema e grava eu am trecut toata viata prin ce ai trecut tu ,trebuie sa faci mai mult ,du-te la un preot si spune-i necazul tau de cate ori vei fi blestemata parintele sa te dezlege ,roaga-te pentru mama ta ,du-te la sfantul maslu si trece-o in acatist ca sa ii schimbe DUMNEZEU gandirea,cauta sa o implori cand gasesti momentul potrivit cu voce calda sa nu te mai blesteme ,cauta sa vorbesti cu ea iar daca nu vrea sa stea de vorba si te blestema in continuare nu iti ramane alta cale decat sa te rogi necontenit ca DUMNEZEU sa o ierte si sa o faca sa nu mai blesteme .O sa vezi va fi bine.

  • Daniel PavaleanPostat la 2010-04-23 14:48

    Pentru Alexandru Doina: In spatele cuvintelor "sa iti ajute Dumnezeu, sa treci prin ce m-ai trecut pe mine sa vezi cum este" se ascunde un lucru impropriu adevaratului crestin: judecarea aproapelui. Sfintii Parinti ne invata sa nu condamnam niciodata persoana ce ne-a gresit, ci pe diavol. Caci diavolul este cel care insufla rautatea tuturor. Judecand pe aproapele care ne-a gresit ne facem pe noi judecatori in locul lui Dumnezeu. Noi trebuie sa inlaturam din inima noastra orice fel de rautate impotriva aproapelui. Iar o asemenea "urare" provine din rautate. Nu e necesar sa-i urez/sa-l blestem eu pe cineva sa treaca prin ce m-a pus el pe mine sa trec, sa vada cum e... de asta are Dumnezeu grija la momentul potrivit!

  • madalina parvuPostat la 2010-04-22 22:10

    Draga Sonia,iti multumesc pentru incurajare.Sincera sa fiu am avut o retinere cand am postat acel comentariu deoarece ma temeam sa nu fiu criticata.Imi pare bine sa intalnesc asa oameni cu suflet bun pe acest site.Iti multumesc inca o data!

  • Raducanu LuigiPostat la 2010-04-22 13:04

    Apostolul Pavel ne spune clar in epistola catre Romani la capitolul 12 cu versetul 14:,,Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc, binecuvântaţi-i şi nu-i blestemaţi." La fel spune si Mantuitorul in Evanghelia dupa Luca, capitolul 6:28:,,Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" Noi nu avem voie sa blestemam, pe cei ce ne prigonesc sa ii lasam in seama lui Dumnezeu...Sa ne ajute Dumnezeu

  • gabriela nedelcuPostat la 2010-04-21 21:47

    multumesc pentru cele transmise.As dori sa/mi transmiteti si ceva despre ispite si pacate.De asemenea,daca stiti unde se fac slujbe de dezlegare si cum se procedeaza.Doamne ajuta!

  • Sonia SorryPostat la 2010-04-21 21:19

    Draga Madalina, Avand in vedere ca mama ta a rostit acele cuvinte urata, cand era sub influenta alcoolul..e clar cine ia pus in gand si in gura aceste cuvinte...Eu te sfatuiesc sa te rogi in continuare bunului Dumnezeu pentru iertarea mamei tale si pentru tine insuti, asa vei fi mereu ocrotita de Sfantul Duh, asa incat cel rau nu va avea nici o putere, cu atat mai putin in niste cuvinte urate rostite candva... Doamne Ajuta! Felicitari! Frumos articol..am mai aflat ceva :-) Multumesc!

  • Alexandru Doina Postat la 2010-04-21 17:39

    Blestemul Domnule profesor A. Cocosila, am mai citit pe acest site un articol despre blesteme cred ca era al parintelui Papacioc, dar am marea rugaminte sa ma lamuriti dumneavoastra, persoana care cunoaste teologia cu adevarat, si nu forumul,daca este un blestem intr-adevar daca patesti un necaz, treci printr-o lucrare a unui dusman, clar care a lucrat impotriva ta, si spui despre el sau lui personal "sa iti ajute Dumnezeu, sa treci prin ce m-ai trecut pe mine sa vezi cum este" sau sa ti se faca ce mi-ai facut tu mie, ca sa vezi pe propria piele cum este", va rog mult lamuriti-ma, am auzit mai multe persoane cu frica si credinta in Dumnezeu spunand ca nu-l blesteama pe respectivul ci doar ii doreste sa vada cum este sa ti se faca rau gratuit, pe propria pieleSti religia noastra se spune sa te rogi pentru dusmanul/ vrasmasul tau, in alte cazuri il ocaresti pe fata sau altii doar in minte, nu pe fata, dar daca ii spui sa-i ajute Dumnezeu sa treaca prin ce te-a trecut pe tine tocmai pentru ca poate asa va intelege si nu va mai face rau gratuit unui om, care poate si asa este in necaz..poti sa fii indiferent fata de cineva, poti sa nu vrei sa te bagi sa-l ajuti, dar ca sa-i pui si piedici cand sti ca e in necaz si nu dai nici macar din buzunarul tau acel favor, cred ca numai patind la fel mai ai o sansa sa realizezi ca nu e bine, ca poti pati si tu la fel... Numai bine va doresc, Doina Alexandru

  • madalina parvuPostat la 2010-04-21 14:54

    Foarte interesant articolul.Din pacate nu se spune nimic despre blestemul parintilor asupra copiilor care chiar ma interesa foarte mult deoarece mama mea m-a blestemat cu niste cuvinte pe care nu le pot reda deoarece era sub influenta bauturilor alcoolice.dar mai precizez ca am avut si niste conflicte cu ea iar ca sa ma apar pe mine si pe sora mea mai mica am fost nevoita sa ripostez palmelor si cutitelor mamei mele.stiu ca este un mare pacat sa iti lovesti parintii si nu imi caut scuze.acum mama mea s-a stins din viata in cele mai dureroase chinuri.eu si sora mea am iertat-o pentru ce ne-a facut dupa moartea tatalui nostru si pentru toate bataile pe lare ni le-a aplicat si rusinea pe care ne-a adus-o dupa moartea tatalui.tatal nostru fiind preot cred ca se intelege ce rusine a savarsit mama.as vrea daca se poate sa stiu daca intradevar aceste blesteme se vor lega de mine.va multumesc!

  • elena naePostat la 2010-04-21 13:29

    va multumesc ca-mi trimiteti zilnic aceste pilde,de care orice om cu credinta in DUMNEZEU ar trebui sa tina cont,le citesc cu mare placere si cred ca am devenit un om mai bun.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE