Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii

Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii Mareste imaginea.

Duminica Tuturor Sfintilor este prezenta in calendarul ortodox dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor. Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta duminica sa fie cinstiti toti sfintii de la inceputul lumii si pana in prezent, pentru a arata sensul venirii Sfantului Duh - sfintirea oamenilor.

 


Toti suntem chemati sa devenim sfinti

Asadar, toti suntem chemati sa devenim sfinti. Dar cuvintele Mantuitorului: "Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru cel din ceruri desavarsit este" (Matei 5, 48), sunt astazi luate in batjocura daca tinem seama de expresia: "Vrei sa faci pe sfantul?", ca si cum sfintenia este ceva ce nu trebuie atins niciodata.

Adeseori, atunci cand se vorbeste despre sfintenie, oamenii spun ca ea nu poate fi atinsa decat de cei care pleaca din lume. Si se invoca in acest sens, urmatoarele cuvinte din Scriptura: "Cine iubeste pe tata sau pe mama, pe frate sau pe sora mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine". Sunt multi care spun ca, potrivit acestor cuvinte, ei nu se pot lepada de mama, tata, rude, ca sa-L iubeasca pe Dumnezeu. Dar aceste persoane se opresc acolo unde nu trebuie, caci Scriptura ne indemna "Sa cinstesti pe tatal si pe mama ta", iar ea nu se contrazice pe sine.

Textul spune ca cine iubeste "mai mult", adica cine e in stare sa se lepede de Dumnezeu din cauza familiei, acela nu e vrednic de Dumnezeu. Deci, nu trebuie sa-i abandonam pe cei dragi sub pretextul ca Il iubim pe Dumnezeu, caci o inima care nu se deschide altora, nu poate sa se deschida nici lui Dumnezeu.

Sfintenia - un adanc de smerenie

Sfintenia este, dupa cum au spus Sfintii Parinti, "un adanc de smerenie". Deci, cel care spune despre sine ca este sfant sau cel care se lasa laudat ca este sfant, nu este sfant. Prin smerenie, sfantul trece neobservat, dar se face neincetat prezent atunci cand este nevoie de sprijin. In orice situatie el stie cand si ce trebuie sa faca.

Biserica are si sfinti necunoscuti noua

Biserica ne descopera prin Duminica Tuturor Sfintilor, ca sunt si alti sfinti pe langa cei cunoscuti noua prin canonizarile oficiale. Daca Dumnezeu nu ne va descoperi in aceasta lume slava acestor sfinti, o va face la sfarsitul chipului acestei lumi, cand se spune ca ei se vor arata la nasterea din nou a lumii. Dar suntem tainic in comuniune cu ei, prin sfintii cunoscuti. Caci daca ii pomenim pe unii intr-o zi, iar pe ceilalti in alte zile, nu inseamna ca ei sunt lipsiti de comuniune intre ei, pentru ca cei ce au ajuns sa se uneasca cu Dumnezeu, se unesc si cu toti cei prezenti tainic in El.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2019

Vizualizari: 11528

Voteaza:

Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE