Duminica Tuturor Sfintilor

Duminica Tuturor Sfintilor Mareste imaginea.

In calendarul nostru ortodox, binecuvantat de Dumnezeu, Duminica I dupa Rusalii, este denumita si a Tuturor Sfintilor care s-au proslavit de Dumnezeu din iubirea Sa atotcuprinzatoare.

Numirea "tuturor sfintilor" (Apocalipsa 8, 3) o aflam in Sfanta Scriptura: "Si un inger a venit si a stat in altar, avand o cadelnita de aur; si i s-a dat lui tamaie multa, pentru ca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor s-o aduca pe altarul de aur cel dinaintea tronului. Si fumul tamaiei s-a suit din mana ingerului, impreuna cu rugaciunile sfintilor, inaintea lui Dumnezeu" (Apocalipsa 8, 3-4).

Trebuie sa ne aducem aminte de, Biblia in Ortodoxie, carte scrisa de dr. Vasile Vasilache, doveditoare, ca Biserica Ortodoxa are la temelia ei Biblia, Sfintii, toti sfintii din lume, si Traditia cea nemuritoare. In chip duhovnicesc, Biserica dreptmaritoare crestina a oranduit, ca dupa praznuirea Pogorarii Duhului Sfant, cand s-a temeluit prima Biserica din lume, sa se reaminteasca de toti sfintii care au marturisit pe Dumnezeu in fata oamenilor, avand ca mangaiere Cuvantul Domnului: "Pe cel ce Ma va marturisi pe Mine in fata oamenilor, il voi marturisi si Eu in fata Tatalui Meu Care este in ceruri" (Matei 10, 32-33).

De doua mii de ani, Iisus Hristos, Domnul, ne spune: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, in fiecare zi si sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie; fiindca tot cel ce va voi sa-si scape viata, o va pierde; iar cel ce-si va pierde viata pentru Mine, acela o va mantui. Ce-i foloseste omului daca va castiga lumea intreaga, dar pe sine se va pierde sau se va prapadi?" (Luca 9, 23-25). Cel dintai dintre sfinti, care a marturisit pe Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu a fost Sfantul Arhidiacon Stefan. Cu el se va deschide Marea Carte a Martirilor. Ei au marturisit pe Iisus Hristos cu o dragoste inflacarata: "Fiindca e un dar acesta, ca de dragul lui Dumnezeu sa sufere cineva intristare si sa rabde pe nedrept" (I Petru 2, 19).

Sfintii, de la inceputul veacurilor crestine si pana azi, de dragul lui Dumnezeu: "prin credinta au biruit imparati, au facut dreptate, au dobandit fagaduinte, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scapat de ascutisul sabiei, s-au intarit din propria lor slabiciune, s-au facut puternici in razboaie, navalirile vrajmasilor le-au preschimbat in fuga, femei care si-au luat mortii inviati; iar altii au fost chinuiti, nevrand sa primeasca eliberarea, pentru a-si dobandi una mai buna, invierea; iar altii au suferit batjocoriri si bice, si chiar lanturi si inchisoare, au fost ucisi cu pietre, sfartecati, au murit ucisi cu sabia, au pribegit in piei de oaie si in piei de capra, stramtorati, necajiti, injositi, - ei, de care lumea nu era vrednica! - ratacind in pustiuri, in munti, in pesteri si in crapaturile pamantului. Si toti acestia, desi primisera buna marturie pe temeiul credintei lor, n-au primit roadele fagaduintei,; pentru ca Dumnezeu prevazuse pentru noi ceva mai bun, asa ca ei sa nu ajunga fara noi le desavarsire" (Evrei 11, 33-40).

Asa arata pe vremea Sfantului Apostol Pavel, fresca uriasa a inceputurilor crestinismului, intr-o lume plina de toate rautatile. Toate neamurile din lume au marturisit prin sfintii rasariti din sanul lor, asa cum si din neamul nostru romanesc au fost marturisitori ai Viului Dumnezeu.

De la inceputul crestinismului, pe intinsul Romaniei s-au descoperit moastele martirilor care acum sunt asezati in calendarul ortodox si cinstiti cu evlavie adanca de piosii crestini ortodocsi romani. In Vietile Sfintilor, tiparite de Sfantul Dosoftei, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, se gaseste un mare numar de Sfinti ale caror moaste, savantul si sfantul mitropolit, spune ca le-a vazut, s-a inchinat si le-a sarutat moastele.

Curand se vor adauga, prin canonizare, tuturor sfintilor din lume, Sfinti romani care au marturisit pe Hristos si pe vremea Sfantului Dosoftei Mitropolitul. Ziua inchinata tuturor sfintilor din lume ne duce cu gandul la toti cugetatorii si patriarhii Vechiului Testament, care au tinut aprinsa candela credintei in singurul si adevaratul Dumnezeu. Proorocii, facliile cele luminoase au prevestit si pregatit calea venirii lui Iisus Hristos. Dupa cum se stie, in pictura bisericilor ortodoxe romanesti, pe langa Avraam, Iacov, Isaac; Isaia, Daniel, Iov si ceilalti profeti, apar intelepti ca Socrate, Platon, Aristotel, iar langa Pestera Nasterii lui Iisus, alaturi de steaua luminoasa, sunt pictati astronomii vechii Persii. Asa vom vedea si pe Hipocrate, parintele medicinii si pe Galeu, alaturi de Sfintii Vasile cel Mare, Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Hermolae, doctori fara de arginti.

Putem spune, pe drept cuvant, ca aceasta cinstire, unica in ortodoxie, a sfintilor si inteleptilor lumii stravechi, arata cu prisosinta cum inaintasii nostri intelegeau sfintenia vietii ca insasi participarea la patimirile lui Hristos si la multele suferinte ale aproapelui nostru. Prin sfintii Sai, Dumnezeu trimite ajutorul Sau, plin de bogatie harica. Prin ei isi implineste toate voile Sale, precum marturiseste profetul-poet, David biblicul: "Prin sfintii care sunt pe pamantul Sau, intru ei facut-a Domnul minunata toate voile Sale" (Psalmul 15, 3). Atunci, cand noi imploram ajutorul sfintilor, Dumnezeu trimite, potrivit Scripturii, minunile voii Sale.

Fiecare dintre noi a primit la Sfantul Botez numele unui sfant ca patron, ocrotitor al vietii aici pe pamant si in Imparatia cea vesnica. Este o mare bucurie sa avem inger pazitor si sfant ocrotitor. Grija noastra de capetenie este ca sa nu suparam pe cei doi ocrotitori daruiti de Dumnezeu: "Astfel ca si noi, avand imprejurul nostru atata nor de martori -martiri si mucenici - sa lepadam tot ceea ce ingreuiaza si tot pacatul ce cu usurinta ne impresoara, si cu staruinta sa alergam la intrecerea ce ne sta inainte, cu ochii tinta la cel ce incepe credinta si o desavarseste, la Iisus, cel ce-n locul bucuriei care-I statea inainte a indurat crucea, in dispretul rusinii, si a sezut de-a dreapta tronului lui Dumnezeu" (Evrei 12, 1-2).

Sa ne facem bucuria duhovniceasca prin a ne gandi la Dumnezeu, Cel minunat intru Sfintii Sai. Sa nu uitam indemnul Sfantului Apostol Pavel care se adreseaza, nu numai evreilor, in epistola sa, ci si noua celor de azi si de-a pururi: "Ganditi-va dar la Cel ce asupra-Si a rabdat de la pacatosi o astfel de impotrivire, ca sa nu va lasati prada oboselii prin slabirea sufletelor voastre" (Evrei 12, 3) si sa rostim rugaciuni, tuturor sfintilor, ca Dumnezeu Cel minunat intru sfintii Sai, sa ne intareasca in credinta, nadejde si dragoste de sfintenie.


Doamne, Dumnezeule, Cel minunat intru Sfintii Tai, binecuvanteaza-ne viata, casa lucrarea si dorul de a Te proslavi in veacul veacului!

Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului
sursa: eparhiaargesului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

14 Mai 2012

Vizualizari: 6982

Voteaza:

Duminica Tuturor Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE