Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti

Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti Mareste imaginea.


Evlavia fata de Sfanta Parascheva de la Iasi este mult cunoscuta. Insa mai putin se cunoaste ca in tezaurul Catedralei mitropolitane se pastreaza particele din moastele mai multor sfinti: apostoli, martiri si cuviosi. Aceste moaste provin din diferite donatii mai vechi ori mai noi. Unele dintre ele au apartinut unor manastiri din cuprinsul eparhiei si au fost aduse in vremea pastoririi Mitropolitilor Veniamin Costachi si Iosif Naniescu. La indemnul Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, ele au fost asezate, intr-o racla de argint, lucrata la Atena, spre inchinare in Duminica Tuturor Sfintilor din anul 2003.

Va oferim in continuare cateva detalii despre vietile acestor sfinti.

Trupurile sfintilor, neputrezite, au fost pastrate cu mare grija de crestini. Pe mormintele martirilor s-au inaltat mai tarziu biserici si in fiecare Sfanta Masa ca si-n Sfintele Antimise s-au asezat particele din trupurile lor. Si astazi, in fiecare biserica, macar o farama din moastele sfintilor marturisitori se pastreaza pe Masa Sfantului Altar, locul cel mai sfant din biserica. Pe marturia lor s-a zidit Biserica.

Ierusalimul si locurile Sfinte, Roma, Tesalonicul, Lugdunumul (Lyonul), Capadocia, Niculitelul si atatea alte locuri pastreaza comorile numeroaselor marturisiri. Mii de crestini au preferat sa moara decat sa-si piarda sufletul. Asa se explica ca dupa Edictul de la Mediolan (313 d.H.) numeroase biserici din Roma, Constantinopol, Niceea, Capadocia, Ancira, Pergamul, Efesul si multe altele au avut moaste de sfinti. In Constantinopol, imparatii au avut evlavie deosebita pentru Sfinti. Racle de aur sau argint, maiestrit lucrate, acopereau sfintele relicve. Multe dintre acestea au fost luate samavolnic de catre cruciati si duse in Apus. Muntele Athos, gratie nenumaratelor danii imparatesti, are si el un tezaur nepretuit de sfinte moaste.

La noi, domnitori piosi ca Alexandru cel Bun, Neagoe Basarab sau Vasile Lupu au dorit sa impodobeasca bisericile din cetatile lor de scaun cu moastele unor sfinti. Cinstiti in trecut ca si astazi, Sfintii Ioan cel Nou de la Suceava, Parascheva de la Iasi si Filofteia de la Arges, ca si alti sfinti cum ar fi Dimitrie cel Nou, Calinic Cernicanul ori Grigorie Decapolitul - ale caror moaste se afla in bisericile din tara noastra - ocrotesc pamantul romanesc.

- Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu, pomenit la 25 aprilie, era de neam evreu, din semintia lui Levi, ucenic al Sf. Apostol Petru si fiu iubit al acestuia intru Sfantul Duh.

- Sfantul Apostol Filip, pomenit la 14 noiembrie, era din ceata celor 12 Apostoli, din Betsaida Galileii, impreuna cetatean cu Andrei si cu Petru, si devine unul din cei mai zelosi ucenici, insotind pe Mantuitorul Iisus Hristos.
Sfantul Apostol Bartolomeu, pomenit la 11 iunie, a propovaduit Evanghelia in Arabia, Persia si a ajuns pina in India.

- Sfantul Apostol Barnaba, pomenit la 11 iunie, face parte din cei 70 de Apostoli, nascut in Insula Cipru, iar numele se talcuieste „fiul mangaierii“.

- Sfantul Dionisie Areopagitul, pomenit la 3 octombrie, s-a nascut in Atena, facea parte din cei din fruntea Areopagului, adica din sfatul inteleptilor cetatii.

- Sfantul Grigorie Teologul, pomenit la 25 ianuarie, se naste la Arianz, aproape de Nazians, pe la 329 - 330 ca fiu al Episcopului Grigorie - numit „cel batran“, mama sa Hana fiind o crestina pioasa.

- Sfantul Ioan cel Milostiv, pomenit la 12 noiembrie, a fost cipriot de neam, fiul lui Epifanie, Domnul tarii, din Amatunda Ciprului, si a trait pe vremea lui Eraclie, Imparatul Bizantului (610 - 641).

- Sfantul Cuvios Modest, Arhiepiscopul Ierusalimului, pomenit la 18 decembrie, s-a nascut in Cetatea Sevastia, ramane orfan la cinci luni, parintii murind pentru Hristos in inchisoare. Ajunge sa fie vandut de fiii unui necredincios pe care, dupa multe incercari, reuseste sa-l boteze. Merge la Ierusalim sa se inchine la Mormant, apoi urca in Sinai si este hirotonit la al 59 - lea an de viata.

- Sfantul Epifanie, pomenit la 12 mai, a fost atras de monahii contemporani ai Palestinei, mai ales de Sf. Ilarion. In anul 367 a fost ales Episcop de Salomina, numita mai tarziu Constanta, in Insula Cipru.

- Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit la 23 aprilie, a trait pe vremea Imparatului Diocletian, ramanand fara tata din copilarie. Imbratiseaza slujba armelor, cucerind in scurta vreme inalte cinstiri si dregatoria de conducator de oaste. Tanarul Gheorghe marturiseste credinta in Hristos, pentru care va fi intemnitat si supus la chinuri. Si-a plecat capul sub sabie si a fost taiat in ziua de 23 aprilie.

- Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, pomenit la 2 iunie, a fost cu neamul din slavita si marea Cetate Trapezumta, de langa Marea Neagra. Era un mare negutator, dar si un bun crestin, rugandu-se si postind, miluind si mangaind pe cei ce patimeau de boli. A sfarsit martirizat.

- Sfantul Mucenic Trifon, pomenit la 1 februarie, a trait pe vremea Imparatilor Gordian (234 - 249) si Decius (250 - 253).

- Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat, pomenit la 8 februarie, a trait pe vremea Imparatului Licinius (308 - 312), din Efhaida, numele de Stratilat aratand ca era un mare conducator de oaste. I se incredinteaza conducerea Cetatii Heracleea, langa Marea Neagra.

- Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie, pomenit la 10 februarie, a trait la sfarsitul sec. al II- lea si inceputul sec. al III - lea. Este cel mai varstnic Sfant Mucenic din cati praznuieste Biserica lui Hristos. A fost Episcop al Cetatii Magnezia din Asia Mica.

- Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, pomenit la 17 februarie, traieste tot in timpul Imparatului Diocletian (284 - 305), ca si Sf. Gheorghe, ostas din ceata Tironilor (recrutilor).

- Sfintii 40 de Mucenici, pomeniti la 9 martie, sufera prigoana in timpul lui Licinius, in Cetatea Sevastiei din Armenia.

- Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, pomenit la 27 iulie, din Cetatea Nicomidei, se numea Pandoleon, fiind botezat cu numele Pantelimon, adica „cel cu totul milostiv“, primind si darul facerii de minuni, ca doctor fara de plata.

- Sfantul Mare Mucenic Artemie, pomenit la 20 octombrie, duce si dregator in Alexandria, a fost un conducator credincios in timpul lui Iulian Apostatul (361 - 363).

- Sfantul Mare Mucenic Mina, pomenit la 11 noiembrie. Crestin virtuos, iar cu slujba ostas din Cetatea tribunului Firmilian, Sf. Mina a trait pe vremea Imparatilor Diocletian si Maximian (286 - 305).

- Sfantul Sfintit Mucenic Antipa, pomenit la 11 aprilie, „Antipa, martorul Meu, credinciosul Meu, care a fost ucis la voi, acolo unde locuieste Satana“ - Scrierile Apostolice. Episcop al Pergamului, Antipa este neclintit in credinta si statornic in viata imbunatatita, iar in mijlocul necredinciosilor stralucea ca o raza, izgonind intunericul ratacirii si al inchinarii idolilor.

- Sfanta Mare Mucenita Varvara, pomenita la 4 decembrie, fiica a unui elin din Rasarit - Dioscor, era pazita de tatal sau intr-un turn pentru frumusetea ei. Aceasta fecioara credea in Hristos si nu si-a ascuns credinta in fata paganilor.

- Sfantul Sfintit Mucenic Elefterie, pomenit la 15 decembrie, avea numai mama care invatase credinta crestina de la Sf. Apostol Pavel. La 15 ani este hirotonit diacon, la 18 - preot, la 20 Episcop de Iliric. Aducand pe multi la credinta, atrage atentia Imparatului Adrian (117 - 138), care il supune la chinuri.

- Sfantul Mucenic Armin

- Sfanta Mare Mucenita Chiriachi, pomenita pe 7 iulie, traieste in vremea lui Diocletian, este despartita de familie si trimisa in lanturi la Galeriu din Nicomidia. Primeste cumplite lovituri de toiege, rugandu-se neincetat. Moastele ei se afla intr-o cutie mai mica, de argint, pe care sunt gravate urmatoarele: „Sfintele moaste din mana Sfintei Mucenite Chiriachi de la Episcopia Husilor. Oferita Inalt Prea Sfintiei Sale, Iosif Naniescu, Arhiepiscopul si Mitropolitul Moldovei si Sucevei, la Jubileul a 25 de ani de arhipastorire de Smeritul Episcop al Husilor, Silvestru Balanescu 6 iulie 1900“.

- Sfanta Mucenita Parascheva din Roma, pomenita la 26 iulie. Tunsa in monahism, propovaduieste in timpul lui Antonim (138 - 161), scapand nevatamata printr-o minune, multi crezand in Domnul din acel ceas.

- Sfantul Mucenic Ermoghen, pomenit la 24 iulie, este eparhul trimis de Imparatul Maximian (305 - 313) ca sa-l intoarca de la credinta pe Sf. Mina. Dar vazand cat de minunat si preaslavit se tamaduiau ranile muceniciei acestuia, marturiseste pe Hristos si este botezat de insusi Sf. Mina.

- Sfintii 10 Mucenici ucisi in Creta, pomeniti la 12 august (23 decembrie), s-au nevoit pentru credinta in zilele lui Decius, in Insula Creta.

- Cuviosii din Manastirea „Sf. Sava“ (Ierusalim) . Cand era Imparat Constantin si mama sa Irina (790 - 802), vietuiau in Manastirea Sava, egumen fiind Vasile, linistea lor fiind tulburata des de arabi. In anul 800, la 20 martie, in timpul Postului mare, o ceata de 60 de jefuitori distrug chiliile si omoara o parte din calugari, intre care se afla si Sf. Sava.

- Cuviosul Atanasie, pomenit la 5 iulie, avea patrie Trapezuntul si a trait pe vremea lui Nichifor Focas (963 - 969), primind la nastere numele de Avramie. Paraseste viata cetatii si merge la Manastirea Chiminon din Asia, intra in monahism cu numele de Atanasie; scrie carti. Pleaca in Muntele Athos, in cele mai retrase locuri, ctitorind vestita Manastire Lavra.

- Cuviosul Teofan Marturisitorul - Egumenul din Singrimia, pomenit la 12 martie. Fiu de dregator si de sange imparatesc, Teofan ramane orfan de tata la trei ani. Creste la curtea lui Constantin Capronim, fiind dat in mana unui slujitor cu frica de Dumnezeu.

- Cuviosul Ioan Casian Romanul, pomenit la 29 (28) februarie. Nascut pe la 360 in Dobrogea, Cuv. Ioan primeste o aleasa formatie generala, probabil in una din manastirile din Scytia Minor. Cuv. Ioan Casian merge la Constantinopol, unde este hirotonit diacon de catre Sf. Ioan Gura de Aur. Pe la 404 - 405 se afla la Roma, ca aparator al cauzei Sf. Ioan Gura de Aur. In 410 pleaca la Marsilia, unde, in jurul anului 415, infiinteaza o manastire de calugari si una de calugarite, carora le-a dat cele dintai reguli monahale din Apus.

- Cuviosul Gherman din Alaska, pomenit la 15 noiembrie, apartine primului val de revarsare a sfinteniei, al carei inceput bun a fost pus de geniul duhovnicesc al Sf. Paisie Velicikovski. El era unul dintre contemporanii mai tineri ai Sf. Paisie, incat poate fi considerat unul dintre cei mai remarcabili continuatori ai spiritualitatii paisiene. -

Din anul 1992 Catedrala mitropolitana a continuat sa adune relicve sfinte din intreaga crestinatate

Aceste sfinte moaste sunt asezate in Catedrala mitropolitana din Iasi alaturi de racla cu moastele Sf. Parascheva. Credinciosii le pot venera si-i pot ruga pe acesti sfinti sa mijloceasca la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor, pentru ajutor si binecuvantare.

Mai amintim ca in anul 1992 Mitropolitul Chiriac al Nazaretului (Patriarhia Ierusalimului) a daruit Mitropoliei Moldovei o particica din moastele Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, iar Cardinalul Cristofor Schönbor a daruit Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel o particica din moastele Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul si increstinatorul Romaniei.

Mitropolitul Nicodimos de Patras a adus la Iasi in 1996 o parte din lemnul Crucii pe care a fost martirizat Apostolul Andrei, lasand o particica intr-o cruce de binecuvantare.

Asa s-a continuat in acesti ani o sfanta traditie a cinstirii prietenilor Mantuitorului Hristos pe care-i rugam sa le fie in ajutor tuturor celor care-L cinstesc pe Mantuitorul Hristos si pe Sfintii bineplacuti Lui.


de arhim. Timotei AIOANEI
Sursa: Ziarul Lumina

.
Pe aceeaşi temă

03 Octombrie 2014

Vizualizari: 24123

Voteaza:

Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE